DISCUŢIILE PE MARGINEA CREŞTERILOR SALARIALE CONTINUĂ ŞI ASTĂZISindicaliştii din învăţământ nu renunţă la grevă

A.P.
Ziarul BURSA #Politică / 30 mai 2016

Ministrul muncii a avansat, sâmbătă, o nouă propunere, pe care salariaţii din educaţie au refuzat-o

Sindicaliştii din învăţământ urmează să se întâlnească, din nou, astăzi, cu reprezentanţii Ministerului Muncii, după ce, sâmbătă, au negociat timp de patru ore cu ministrul de resort.

Angajaţii din învăţământ au ieşit nemulţumiţi din runda de discuţii de acum două zile, deşi a fost avansată o nouă propunere, respectiv o creştere salarială medie cu 5%, de la 1 ianuarie 2017.

Sindicaliştii nu renunţă la protestul anunţat pentru data de 1 iunie.

Anton Hadăr, liderul Federaţiei Sindicale din Învăţământul Superior Alma Mater, a declarat, citat de Agerpres: "S-a propus o creştere medie de 5% în învăţământ aplicată de la 1 ianuarie 2017, dar nu am ajuns la pace pentru că dorinţa noastră este de a avea o creştere medie de 10% de la 1 ianuarie 2017. Există deschidere şi voinţă, dar cu putinţă financiară mică, pentru că anvelopa financiară oferită de Ministerul Finanţelor este redusă. Domnul ministru al Muncii spune că s-a suplimentat cu vreo 200 de milioane de lei pentru a se putea face loc şi Educaţiei cu aceste creşteri de la 1 ianuarie 2017, dar noi avem o altă ţintă, pentru că ştim necesităţile şi frământările sistemului şi ce înseamnă să dai 5% la salarii foarte, foarte mici".

Acesta a afirmat că şi-ar fi dorit ca Executivul să vină şi cu anumite corecţii salariale "mai consistente", mai ales pentru cei aflaţi la început de carieră, dar că vor rămâne deschişi dialogului.

"S-au făcut paşi mici, dar insuficienţi ca să spunem că lucrurile sunt rezolvate. De asemenea, nici nu se pune problema renunţării la protestul din 1 iunie, acesta merge mai departe fără nicio o ezitare. (...) Noi avem o variantă care să fie cât de cât mai apropiată de aşteptările noastre şi sperăm ca Ministerul Muncii să primească mai mulţi bani, ca să se ajungă la un echilibru. (...) Ne-am arătat deschişi unei noi întâlniri luni dimineaţa, pentru a vedea ce se întâmplă în urma consultărilor cu toţi colegii noştri pe tema acestei noi propuneri", a mai spus Hadăr, precizând că noua propunere prevede introducerea sporului de doctorat tuturor acelora care nu l-au avut după 2010, ceea ce este "evident un progres, pentru că vom termina cu acele procese în instanţe pentru recuperarea acestui spor".

La finalul discuţiilor de la Ministerul Muncii, preşedintele FSE Spiru Haret, Marius Nistor, a afirmat, la rândul său, că este nemulţumit de propunerea avansată, însă apreciază faptul că Guvernul îşi dă tot interesul pentru identificarea unor soluţii care să conducă la detensionarea situaţiei din sistemul de învăţământ preuniversitar şi universitar.

"Nemulţumirea este mai mult decât evidentă, dar s-a avansat o nouă propunere şi urmează ca noi să o discutăm cu reprezentanţii organizaţiilor noastre sindicale, pentru că ea trebuie transmisă în teritoriu. Vom veni, eventual, cu o altă contrapropunere în funcţie de informaţiile pe care le vom primi de la colegii noştri şi sperăm ca, în final, decizia pe care o va lua Executivul, în şedinţa de Guvern care urmează să aibă loc, să fie una care să situeze învăţământul ca prioritate naţională, aşa cum vedem de atâtea ori în declaraţiile publice ale celor care au puterea de decizie, dar să se vadă şi prin fapte că învăţământul este o prioritate naţională", a spus domnul Nistor.

La sfârşitul săptămânii trecute, sindicatele din Educaţie au refuzat propunerea premierului Dacian Cioloş de creştere a salariilor, în medie, cu 10% de la 1 august 2017.

Liderii de sindicat au cerut membrilor Guvernului ca Ordonanţa privind salarizarea în sectorul public să se aplice nediscriminatoriu de la 1 august 2016, cel târziu 1 ianuarie 2017, la fel ca la Sănătate, şi au subliniat că nu vor accepta o diferenţă de un an în aplicarea acestui act normativ.

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

01 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9148
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5152
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9264
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5638
Gram de aur (XAU)Gram de aur279.6982

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro