Domnul Goe... the american way

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial /

Domnul Goe... the american way
Cornel Codiţă

A mai rămas ceva de stricat prin politica americană? Pînă una alta a fost făcută ţăndări una dintre cele mai frumoase, interesante şi folositoare tradiţii: dezbaterea televizată a celor doi finalişti din cursa prezidenţială. Cuvîntul cheie este, desigur, dezbatere. În Statele Unite, în special, el are unele conotaţii particulare. Majoritatea populaţiei care a urmat măcar ciclul şcolar secundar a întîlnit, iar unii chiar au practicat, dezbaterea sub formă de concurs, pe teme şi probleme de viaţă, sociale, de drept sau politice într-o formă precis reglementată. Există competiţii între echipe de dezbatere, de la nivel local, la cel naţional, în fiecare an. De aceea, cine se uită la confruntarea candidaţilor prezidenţiali, aşteaptă, desigur, nu formalismul concursului şcolar, dar cu siguranţă substanţa argumentelor, frumuseţea drumului către impunerea unei concluzii sau combaterea solid raţională a tezelor susţinute de oponent. Un fel de scrimă de idei, de teze şi antiteze, de argumente şi contra-argumente, de atitudini şi poziţionări esenţiale în raport cu problemele societăţii americane. Aces­ta a fost modelul, de la celebra confruntare a candidaţilor Kennedy-Nixon, din 1960 şi pînă acum. Vaza de cristal a impunătoarei tradiţii s-a făcut ţăndări, în milioane de bucăţi. Cam vreo 80 de milioane, cît este estimarea primară a audienţei pentru evenimentul derulat ieri noapte. Ca să fim precişi cu des­crierea fazei: de cum a intrat în arenă, Trump a azvîrlit-o ca pe o mingie de baseball spre capul lui Biden; în ultimă instanţă şi cu un vădit efort de concentrare, acesta a reuşit să plaseze lovitura de bîtă, înainte ca obiectul zburător să-i întîlnească fruntea. Efectul? Nu mai puţin de 60% dintre cei intervievaţi după meciul televizat tip cage MMA, care a înlocuit dezbaterea, s-au arătat în primul rînd enervaţi şi dezamăgiţi, nicidecum impresionaţi de performanţa candidaţilor. Desigur, au existat teme ale confruntării, folosite ca pretext, astfel încît cei doi să poată arunca unul spre celălalt cu cît mai multe obiecte contondente, de la invectivă, la răţoială de obor şi de la minciuna sfruntată, la datele seci ale statisticilor sociale, bine împănate cu fake news sau "adăugiri" personale. Criza provocată Americii de coronavirus şi gestiunea ei, starea economiei, discriminarea rasială, ordinea publică şi impunerea ei, extremismul de dreapta şi de stînga, numirea sau amînarea numirii unui judecător la Curtea Supremă pe locul rămas vacant, taxele plătite sau neplătite statului de cei doi prezidenţiabili, vor fi sau nu fraudate alegerile, vor putea sau nu să fie decise la urne sau va fi nevoie de recursul la Congres şi Curtea Supremă, banii negri şi influenţa Moscovei în istoria personală sau a rudelor apropiate ale candidaţilor etc.

De toate pentru toţi, fără nici o şansă ca cineva să înţeleagă ceva din ceea ce susţine sau spune fiecare dintre cei doi. Nu cred că am văzut "o dezbatere" televizată, nu mai vorbesc la nivel prezidenţial, în care cei doi să vorbească în acelaşi timp, atât de mult şi atît de des, încercînd cu disperare să-l reducă la tăcere pe celălalt sau măcar să facă neinteligibile cuvintele pe care le spune!!! Cît despre "moderator", acesta a fost nu depăşit, ci pur şi simplu exclus din meci de desfăşurarea schimburilor neostenite de lovituri, permise şi nepermise, dintre cei aflaţi în arenă.

Cine a cîştigat şi cine a pierdut? Întrebarea este întrucîtva irelevantă, cel puţin din perspectiva competiţiei de idei. Din altă perspectivă însă, ea are totuşi rost. Aşa cum s-a anticipat, actualul Preşedinte, Donald Trump, a reuşit să impună stilul şi maniera de confruntare care îl avantajează. Singura, de altfel, pe care o cunoaşte, o înţelege şi o stăpîneşte: fă haos şi pe urmă culege tot ceea ce alţii nu sunt în stare să culeagă din dezordinea creată! Donald Trump a "jucat" nu pentru onoarea şi frumuseţea competiţiei, nu pentru scrobiţii judecători ai unui juriu de care nu-i pasă nici cît negru sub unghie, ci pentru propria galerie.

Galeria trebuia să vadă cum "eroul" ei se bate cu toate armele, permise şi nepermise, fără nici un fel de menajamente sau scrupule, dincoace şi dincolo de regulile stabilite cu oricine vrea să-i ia din mînă jucăria preferată. Buletinul de Casa Albă! Din această perspectivă, "spectacolul Trump" a fost desăvîrşit, eficient şi va lăsa urme acolo unde a vrut să marcheze: fieful politic, teritoriul în care nici un adversar nu poate să-i facă faţă. Perspectiva lui Biden este perfect simetrică. El a demonstrat electoratului propriu, ceea ce acesta considera din start drept o axiomă: Trump este incompatibil cu orice noţiune de raţionalitate şi este în stare de orice pentru ca să îşi păstreze poziţia, fotoliul şi privilegiile de la Casa Albă. Nici unul dintre candidaţi nu a încercat sau nu a mai avut şansa să comunice cu acea parte a electoratului care încă nu şi-a formulat opţiunea de vot.

Următoarele două confruntări, pe 15 şi 22 octombrie, dar nu cred că se mai aşteaptă cineva ca ele să aibă ceva de a face cu tradiţionala dezbatere a candidaţilor la funcţia de Preşedinte al Statelor Unite. Vom vedea doar alte două remakeuri cu "Domnul Goe....the american way"!

Opinia Cititorului ( 25 )

 1. va primi buletinul de Casa Albă?

  Democrația scoate doi pensionari la înaintare?

  750$ taxele plătite de Donald impozit pe un an ce ne spune (dacă este adevărat)?  

  1. Trump plătește milioane de dolari taxe. Nu crede toate prostiile demagogice rulate de democrați.

   Tu spui că democrați mint?

   democratii...

  Dezbatere de vaza!

  1. AMINTIREA

   Amintirea e un cristal 

   În care conservăm trăiri 

   Şi-are reflexe de opal

   Cu puţin praf de amăgiri. 

   Salomeea, imbecilo...

   Arunca si cu virusuri nu doar vaze de cristal, de opal.

   Donald Trump și soția sa erau în carantină, după ce asistenta președintelui SUA, Hope Hicks, a fost testate pozitiv cu noul coronavirus. 

  Incep americanii sa ne imite modul de a face politica din ce in ce mai mult.E boala transmisibila.Pai daca nu ai ce spune bun despre tine sau despre ceea ce ai de gand sa faci,ii acuzi pe altii.

  1. Era inevitabil ca , la un moment dat , cineva , sa sfasie valul pudic de primadona virgina in care s-a autoinfasurat politica americana.Trump -un gagauta franc si plin de sine- da o zdravana lovitura pretentiei (autopretentiei ) ca America e " altceva " si ca merita sa conduca lumea !

  Nu stiu daca ati vazut dezbaterea, dar aici un candidat,care este printre altele POTUS, a fost interrupt de 75 de ori, care nu a fost lasat de catre moderator sa termine o idee, decat din cand in cand, schimband tema, care a fost jignit la prima strigare de Biden, care l-a facut mincinos, care I-a strigat sa taca din gura, si care nu a fost intrebat nimic despre politica externa, a trebuit sa se bata cu doi adversari, contracandidatul si moderatorul.

  Biden nu a spus nimic, nu a raspuns coerent la nici o intrebare, a mintit fantasmagoric si a preluat toate ideile lui trump, ca fiind programul lui. In capul lui Biden teroristii care la drept devasteaza orasele guvernate de democrati sunt supremi albi, nu BLM-sti, ca Trump nu a crescut economia si a scazut somajul, ci a distrus-o, ca fiul sau Hunter Biden, un looser, nu a facut milioane multe de dolari din Ucraina, Rusia, Chinaa dupa ce taica-su a ajuns visepresedinte, Toate astea nu le vedeti tovarasi jurnalisti impartiali si obiectivi. Succes in continuare domn Codita, si inainte cu sloganul lui Biden, care s-a prezentat a fi Partidul Democrat, " BUILD BACK BETTER"

  1. Codiță e un terminat. Și în plus de asta, ziarul (dacă ăsta se poate numi ziar) are o părtinire clară spre democrați. Gen 100%.

   Ce sa-ti povestesc!Care e problema?Scrie undeva ca noi romanii suntem obligati sa tinem cu republicanii?Intotdeauna au fost ai dracului.Niste sovini si rasisti.

  Dl Codiță să-și facă temele inainte să scrie articole proaste, in contextul in care oamejii se uită direct la documente, la dezbatere și nu mai merge să faci compuneri din 3 articole de pe NYT, BBC și CNN (trusturile democraților).

  Analiza dlui Codiță e de atmosferă, zero substanță intelectuală pe fond. Nu merge, nu ne interesează ce sentimente a avut dl Codință, cin fondul dezbaterii.  

  S=-au confirmat cateva chestii. Trump a jucat dur pentru că era acuzat de rasism aiurea și moderatorul era de partea lui Biden fără coloană vertebrală. Trump face ce știe mai bine: nu acceptă să fie impins intr-un colț cu acuzații tampite de rasism să isi ceară scuze pentru acuzatii imaginare. El contratacă și s-a dovedit mai inteligent decît gloata analiștilor care dau ochii peste cap și s-au inșelat toți cand Trump a caștigat impotriva uriașei mașinării de presă democrate.  

  Trump a obtinut chestii esentiale in confruntare: 

  1. Biden a refuzat să explice de ce a primit fiul lui 3,5 milioane de la ruși 

  2. Biden a refuzat să condamne Antifa care vandalizează de luni intregi orașele SUA 

  3. Biden a refuzat să spună că sprijină Law& Order, s-a bîlbâit cand oamenii vor să scape de violență 

  4. Biden a cotit-o cu Green Deal, mințind in raport cu ce zicea inainte pentru votanțiidemocrați.  

  5. Biden a admis că va crește taxele - bomboana pe coliva campaniei in america.  

  6. Biden a sugerat că va inchide iar țara, Trump a zis că refacem economia. Think of it.

  7. Americanii nu sunt proști și e natural să te solidarizezi cu Trump cand vezi moderatorul jenant apărându-l pe Biden in ring - cum zice Trump: se pare că dezbat cu tine nu cu Biden. Lipsa de fair-play va costa.  

  1. Invata sa scrii corect si apoi sa emiti judecati de valoare!

   contratacă în loc de contraatacă. Și dacă vrei să fii pedant, lipsa diacriticelor.

   Oricum Codiță ca și democrații a dat-o din ce în ce mai mult în penibil. Cum zicea Jake Tapper la CNN că nu știu ce prieten de-al lui i-a spus că fiică-sa de 12 ani a plâns din cauza dezbaterii lui Trump. Pentru că prima preocupare a fetițelor de 12 ani e să se uite la dezbaterile prezidențiale. Si de parcă chestia aia ar trebui să însemne ceva oricum. 

   Realitatea doar prin simturi e perceputa! Simturile structureaza realitatea noastra! Simplu!

   Diagnosticul președintelui vine după luni de zile în care acesta a minimalizat gravitatea pandemiei care a dus la moartea a peste 200.000 de oameni doar în Statele Unite și la doar câteva ore după ce acesta a declarat că finalul pandemiei este aproape.

   “Donald Trump va face tot ce îi stă în putință să distragă atenția de la faptul că, din cauza gestionarii eșuate a crizei coronavirusului, au murit peste 200.000 de oameni, peste 26 milioane de persoane sunt șomere și una din șase afaceri mici riscă să se închidă definitiv. Nu il putem lăsa să facă asta,”

   Inca un "roman adevarat", cult si educat, care stie cum se scrie corect! Cand vad cum el pune problema, nu pot sa nu-mi aduc aminte de celebrul Arghezi: "In lumea asta prost facuta.....'!

  Omul a ales mărirea cea vremelnică

  De LACRIMILE lor vindecaţi... dincolo de orizont 

  de Salomeea Romanescu 

  Frânturi de gând prind trup din ceaţa amintirilor.   

  Acelaşi cutremur al fiinţei, atât de cunoscut,   

  prin care porţi se deschid, acum în lumile viselor.   

  De câteva nopţi, încerc să îl las să fie văzut.   

    

  De fiecare dată, izbucnesc în foc viu, plâns de dor  

  Stins când simt ceva ce se rupe înlăuntrul meu.  

  Dimensiunile se întrepătrund,nu mai ştiu unde zbor.  

  Licornul alb, maiestos, blând ca şi ...dorul meu.   

    

  mirosind a văzduh de primăvară cu liliac şi trandafir, 

  Şi mi-e dor, cu fiecare ceas mi-e tot mai dor de el. 

  mirosind a iarbă fragedă,dor cu picături de roz zefir. 

  În a lui coamă aş fi vrut să-mi alin obrazul, cătinel 

    

  să-i cuprind grumazul cu braţele, caldă îmbrăţişare 

  Dintru început cu Adam şi a lui Evă şi cu împăraţi, 

  cu fecioare, cu Maica. În ale lumii religii El tot apare, 

  herghelii de inorogi, noi de LACRIMILE lor vindecaţi 

    

  se culcau în iarbă şi adormeau. Iar inorogii veneau 

  şi lacrimi de iubire picurau deasupra capetelor lor, 

  iar aceştia, minune,erau vindecaţi. când se trezeau, 

  Magic praf de corn de inorog,aduce masacrul lor 

    

  Până au rămas doar doi:el şi ea luaţi, duşi în alt cer 

  Sau oamenii, din cauza răutăţilor,au căzut în altul, 

  dacă te ungi cu praf de corn de licorn,un fals mister, 

  ai puteri magice, poţi stăpâni lumea, poţi avea totul, 

    

  Aşa dispărut-a norocul veşniciei, al luminii nemuririi, 

  Aşa se face că omul a ales mărirea cea vremelnică, 

  în plâns izbucnesc:Iartă-ne, Doamne pe noi, oamenii 

  care au ucis iubirea, Iartă-mă, minunea mea,veşnică! 

    

  Nu voi mai fi singură, licornii m-au chemat în visul lor. 

  mă atrag cu o gingăşie inimaginabilă, purtată uşor 

  Ei mă visează, deschizându-mi lin portalul tărâmurilor. 

  o adiere blândă, un sunet straniu mă-nfioară-n zbor. 

    

  Frunzele ascultă, triluri de mlădieri, îmi inundă sufletul 

  petalele răsfrâng arome vii,rozalii ca ale dorului meu 

  Apar mlădioşi, o viziune a frumuseţii ce străbate aerul 

  privindu-mă, străpunge cu lumină blândă, sufletul meu. 

    

  Ea stă mai retrasă.E sfioasă şi blândă ca o adiere zbor 

  Înţeleg că spaima de oameni încă persistă în amintirea ei. 

  Temătoare dar iubirea din ea este nemărginită de... dor. 

  licorna se apropie uşor, uitându-se blând,pur în ochii mei. 

    

  şi mă lasă să o mângăi. Mă învăluie, străbate fiinţa-mi 

  un val de iubire pură, a mamei, gingăşia prea iubitei, 

  Mă alintă cu ardoare, puritatea copilului,tandreţea-mi 

  Iar eu devin totalitatea fiinţei mele, acum iubită de ei! 

    

  Sunt frumoşi amândoi în dumnezeiasca lor, pură iubire! 

  scutură din cap,lacrimi ne curg înnodate, o dalbă inimă, 

  Mi-au redat ceva, explodeză inima, de atâta pură iubire! 

  Rămânem uniţj prin lacrimi, infinită pace, o dalbă inimă. 

  1. Va decide Covid-19, noul președinte al SUA?

   Experții au demonstrat că fermentul pe numele lui catalază acționează ca un antiinflamator și are capacitatea de a regla producerea citokinelor - aceste molecule de natură proteică, sintetizate de leucocite și care transmit informații între celule diferite.

   Citokinele participă la răspunsul imunitar al organismului și, în cantități excesive înregistrate în cazul unei așa numite furtuni de citokine, pot provoca inflații sistemice mortale.

   În plus, catalaza poate proteja celulele ce învelesc suprafața interioară a alveolelor pulmonare. Mai mult, experimentele au arătat că această catalază poate suprima replicarea virusului SARS-CoV-2 la maimuțele rhesus, fără a provoca efecte toxice.  

   În goana lor după un tratament împotriva celor mai severe simptome ale covid-19, cercetătorii canadieni și-au concentrat atenția asupra unui aliment - fructul palmierului acai.

   Farkouh a explicat că boabele de acai vizează același grup de proteine, numit criopirina NLRP3, ca și noul coronavirus. Odată activate, aceste proteine combat infecțiile și stresul.  

   Specialiștii sunt de-a dreptul uluiți și susțin că este primul caz din lume în care o persoană se confruntă cu scurgerea lichidului cefalo-rahidian după un test COVID-19 în care este folosit un bețișor.

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

18 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0405
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5329
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4696
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.2202

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro