DUPĂ CE ANAF A BLOCAT CONTURILE MAI MULTOR AGENŢIIIndustria pariurilor se gândeşte să dea statul în judecată

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Gambling / 09 noiembrie 2015

În timp ce ANAF spune că verificările sunt efectuate la cererea ONJN, Oficiul refuză să comenteze, considerând că nu este de competenţa sa

Reprezentanţii industriei pariurilor se gândesc să acţioneze statul în judecată, după ce Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a blocat conturile mai multor agenţii de profil, ne-a spus Dan Ghiţă, preşedintele asociaţiei ROMBET.

Adrian Zăgrean, vicepreşedintele ROMBET, ne-a explicat că inspectorii fiscului reclaculează, din urmă, impozitul de 16% pe profit (care nu trebuie să aibă o valoare mai mică de 5% din venituri), luând în considerare o altă bază de calcul.

Domnia sa ne-a precizat: "ANAF a declanşat o serie de controale în urma cărora companiile pot intra în faliment. ONJN a solicitat ANAF să efectueze unele verificări ca să stabilescă nivelul taxei de autorizare pe care operatorii trebuie să o plătească şi care este regularizată lunar. Organizatorii de pariuri şi reprezentanţii Oficiului Naţional pentru Jocurile de Noroc (ONJN) se contrazic pe baza de calcul. Mai concret, ONJN spune că taxa de autorizare se aplică la încasările din taxa plătită de jucători - care înseamnă, practic, miza, şi care nu este venitul organizatorului, acestuia parvenindu-i doar banii rămaşi după plata premiilor -, iar agenţiile sunt de părere că taxa trebuie aplicată la veniturile de după achitarea premiilor.

Ceea ce este mai grav, însă, este că ANAF nu s-a oprit la această taxă şi a recalculat şi impozitul pe profit, plătit la timp de toţi organizatorii, dar la baza considerată corectă de ei. Acum, inspectorii de la fisc au calculat, pe cinci ani în urmă, impozitul pe profit, considerând că acesta trebuie să fie 5% din valoarea totală a încasărilor, ceea ce a condus la sume astronomice, de zeci de milioane de lei pentru fiecare, şi la blocarea conturilor în cazul companiilor la care au fost efectuate controale. În aceste condiţii, organizatorii nu-şi mai pot continua activitatea, deoarece orice sumă încasată în cont este blocată.

ONJN susţine punctul de vedere al companiilor, dar spune că nu are nicio putere în rezolvarea acestui caz.

Ar trebui ca ONJN să intervină institutional şi să transmită MFP şi ANAF care este baza de impozitare".

Nici Sorin Constantinescu, preşedintele Asociaţiei Cazinourilor din România, nu consideră corectă decizia ANAF, subliniind că cele mai mari companii din domeniu, care reprezintă industria autohtonă de profil, riscă să intre în faliment, având conturile blocate.

Liviu Popovici, preşedintele Patronatului Organizatorilor de Pariuri din România (Romanian Bookmakers), ne-a precizat că reprezentanţii pieţei pariurilor se află în discuţii cu Ministerul Finanţelor Publice (MFP) pe această speţă, urmând să aibă loc discuţii pe subiect în săptămâna în curs.

La solicitarea ziarului BURSA, reprezentanţii ANAF au spus că verificările inspectorilor fiscali pe piaţa pariurilor sunt efectuate la cererea ONJN.

Conducerea Oficiului nu a dorit să comenteze subiectul, susţinând că nu este de competenţa sa, controalele respective fiind realizate în baza Codului Fiscal.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Înăuntrul Bursei de Valori din Bulgaria

Dtlawyers
BTPay
Apanova

Curs valutar BNR

22 Oct. 2021
Euro (EUR)Euro4.9467
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2501
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.6354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8655
Gram de aur (XAU)Gram de aur244.9416

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

eximbank.ro
gerocossen.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro