DUPĂ CE DOUĂ PERTROLIERE AU LUAT FOC ÎN GOLFUL OMAN Cotaţiile ţiţeiului cresc cu peste 3%

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Materii Prime /

Cotaţiile ţiţeiului cresc cu peste 3%

Luna trecută, petrolul s-a înscris pe o tendinţă descendentă, alimentată îndeosebi de tensiunile comerciale şi de îngrijorările privind încetinirea economiei globale 

Preţul petrolului a cunoscut creşteri importante ieri, după ce două petroliere au fost avariate în urma unui presupus atac produs în Golful Oman, la doar câteva săptămâni de la un incident similar petrecut în regiune, relatea­ză Bloomberg.

Ţiţeiul Brent se tranzacţiona ieri, la ora 17:00, la un preţ de 61,8 dolari pe baril, în creştere cu 3,05% faţă de cotaţia din ziua anterioară, în timp ce sortimentul West Texas Intermediate (WTI) era cotat la 52,8 dolari pe baril, în creştere cu 3,25%.

Sunt creşteri care apar în condiţiile în care ieri, petrolierele Front Altair proprietatea grupului norvegian Frontilen şi Kokuka Courageous transportator de metan ce aparţine armatorului japonez Kokuka Sangyo, au suferit pagube importante în urma unor incendii, iar echipajele lor au fost evacuate.

Cauza incendiilor, care au izbucnit pe ambele petroliere cu puţin înainte de ora 6 (ora locală), rămâne neclară, existând temerile unor atacuri, potrivit CNBC.

Incidentul vine la doar o lună după ce patru nave, inclusiv două petroliere ale Arabiei Saudite, au fost atacate în ceea ce Statele Unite au numit ca fiind un atac iranian în care s-au folosit mine navale. Agresiunile ar fi fost realizate de către miliţiile regionale controlate de Iran (printre care şi rebelii Houthi din Yemen). Teheranul a negat acuzaţiile şi, până în prezent, nimeni nu a revendicat atacurile.

Tensiunile au apărut în regiune ca urmare a încercărilor preşedintelui american Donald Trump de a opri veniturile din petrol ale Iranului, folosind sancţiuni mai stricte şi îndreptându-se către adversarii politici ai Republicii Islamice - saudiţii - pentru a menţine aprovizionarea globală cu ţiţei la un nivel adecvat.

Acest ultim incident poate crea premisele unei întâlniri tensionate săptămânile viitoare, când OPEC-ul, din care fac parte atât Iranul cât şi Arabia Saudită, precum şi aliaţii săi, se vor întâlni pentru a decide nivelurile producţiei pentru partea a doua a anului.

Cu toată creşterea de ieri, cotaţiile petrolului se află în zona minimelor ultimelor cinci luni, sortimentul West Texas Intermediate (WTI) testând, pentru scurt timp, "teritoriul ursului" (bear market), situaţie care este definită, în general, ca o scădere de cel puţin 20% faţă de un vârf recent.

Practic, de la finalul lunii aprilie - începutul lui mai, cotaţia petrolului a început să descrie o tendinţă descendentă, iar în data de 5 iunie sortimentul Brent a atins un minim de 59,45 dolari pe baril, iar WTI de 50,6 dolari pe baril.

Potrivit Marketwatch, declinul din ultima perioadă a fost dat, în principal, de tensiunile comerciale prelungite la nivel mondial, iar o rezolvare a războiului dintre Statele Unite şi China nu se întrevede în viitorul apropiat, ceea ce împiedică perspectivele de creştere a cererii la nivel global. În plus, îngrijorările pentru încetinirea economiei globale alimentează aşteptările privind o cerere mai redusă de energie.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
Patria BankAdvertisement
Business Card
BTPay
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
Real Estate & Construction Forumwww.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSCEBSMART TRANSFORMATION 2019
Cabinet de avocatTMPS