Eficientizarea energetică - impulsionată prin obligativitatea reducerii consumului anual de energie

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Internaţional #Energie / 13 martie

Eficientizarea energetică - impulsionată prin obligativitatea reducerii consumului anual de energie

Eficientizarea energetică va fi impulsionată prin noile norme adoptate la nivelul Parlamentului şi Comisiei UE, care stabilesc o reducere graduală a consumului anual de energie de către statele membre ale Uniunii Europene. Consumul de energie trebuie redus cu 11,7% la nivelul Uniunii Europene până în anul 2030, au stabilit vineri negocitatorii Parlamentului European cu cei ai Consiliului UE, conform anunţului făcut de deputatul european Niels Fuglsang (S&D, DK), raportor pentru directiva privind eficienţa energetică.

"Sunt foarte bucuros că am reuşit să împingem statele membre către obiective mult mai ambiţioase de eficienţă energetică. Este extrem de important să nu mai depindem de energia rusă în viitor, în timp ce urmărim atingerea obiectivelor climatice. Astăzi a fost o mare victorie. Un acord nu numai bun pentru clima noastră, ci şi rău pentru Putin. Pentru prima dată, avem un obiectiv de consum de energie pe care statele membre sunt obligate să-l îndeplinească", a declarat Niels Fuglsang, potrivit unui comunicat de presă emis de Comisia ITRE (Comisia pentru Industrie, Cercetare şi Energie) din cadrul Parlamentului European.

Potrivit acordului provizoriu încheiat vineri între negociatorii celor două instituţii europene, statele membre ar trebui să asigure în mod colectiv o reducere a consumului de energie cu cel puţin 11,7% la nivelul UE până în 2030 (comparativ cu proiecţiile Scenariului de referinţă din anul 2020). Un mecanism robust de monitorizare şi punere în aplicare va însoţi acest obiectiv pentru a se asigura că statele membre îşi realizează contribuţiile naţionale la acest obiectiv obligatoriu al UE. Deputaţii europeni şi Preşedinţia Consiliului au convenit, de asemenea, asupra unei economii medii anuale de energie de 1,5% pentru statele membre până în anul 2030. După aprobarea acordului, fiecare stat va începe să economisească în prima fază, până la sfârşitul anului 2025, 1,3% din consumul anual şi va ajunge progresiv, până la finalul anului 2030, la o economie de 1,9%.

Ţintele ar trebui atinse prin măsuri la nivel local, regional şi naţional, în diferite sectoare - cum ar fi administraţie publică, clădiri, întreprinderi, centre de date, etc.. Deputaţii europeni au insistat că schema ar trebui să acopere în special sectorul public, care va trebui să reducă consumul final de energie cu 1,9% în fiecare an. Statele membre ar trebui, de asemenea, să se asigure că minim 3% din clădirile publice sunt reconvertite în fiecare an în clădiri cu energie aproape zero sau clădiri cu emisii zero. Acordul stabileşte, de asemenea, noi cerinţe pentru sisteme eficiente de termoficare.

Acordul provizoriu urmează să fie aprobată de Parlament European şi de Consiliul UE.

Amintim că, în 14 iulie 2021 Comisia Europeană a adoptat pachetul "Fit for 55", adaptând legislaţia existentă în materie de climă şi energie pentru a îndeplini noul obiectiv al UE de reducere cu minimum 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) până în 2030. Un element al pachetului este revizuirea Directivei privind energia regenerabilă (RED II), care va ajuta UE să atingă noul obiectiv de 55% GES. Conform RED II în vigoare în prezent, UE este obligată să se asigure că minimum 32% din consumul său de energie provine din surse regenerabile de energie până în 2030.

Pachetul "Fit for 55" include şi reformarea Directivei privind eficienţa energetică (DEE), aliniind prevederile acesteia la noul obiectiv de 55% GES. Această directivă stabileşte în prezent nivelul de economii de energie pe care UE trebuie să le facă pentru a îndeplini obiectivul convenit de îmbunătăţire cu 32,5% a eficienţei energetice până în anul 2030.

Opinia Cititorului ( 10 )

 1. Nici bolsevicii din vremea URSS-ului lui Stalin nu dadeau atatea directive demente sau heirupiste de la centru, precum o fac astazi, comisarii bolsevici ai UESS-ului!

  1. Nu bolsevicii de pe vremea urss ului ne dadeau curent 2 ore pe seara. La ora 10 se lua curentul, iar eu ca si copil continuam sa citesc la lumanare sau la lanterna sub plapuma(ca mai era si frig)

   Bolsevismul a murit o data cu Lenin.

   Stalin a introdus "viziunea" lui - stalinismul. 

   Esti traumatizat, nici nu stii ce ai trait, n'ai trait in bolsevism, ai trait in ceausism. Ceausismul a fost cea mai primitiva forma de socialism, dupa cea albaneza. Bulgarii, iugoslavii, ungurii, polonezii n'au suferit traumele tale.

   Ceausismul in care ai trait a fost cel care a rambursat datoriile pe care le'a acumulat fata de capitalistii externi, intr'o perioada in care altii nu si'au mai platit datoriile. 

   Da , sunt multi carora li se pare interesant sa zica bolsevism. Macar sa spuna comunism sau macar socialism, ce, vor sa-l menajeze, au impresia ca nu a fost aplicat corect?

  Hartogarii de la UE au înnebunit de tot. Cum sa ai crestere economica cu asa o reducere a consumului de energie? S-a inventat cumva vreun perpetuum mobile si noi n-am aflat? Te pomenesti ca acum o sa oprim si morile de vant si o sa acoperim panourile solare, nu carecumva sa producem prea multa energie. Oare ce fumeaza astia de au devenit asa depresivi?

  Obligativitatea" pai media pe gospodarie de consum energie este constanta; ea fluctueaza doar cand apare in plus 1-2 copii; daca urmariti istoricul consumului per familie o sa vedeti ca fluctueaza exact cu aparitia de copii in piete si cu disparitia lor; plus ca acest consum se muta pe trend in diferite categorii "Casnic in crestere sau scadere" industrial in crestere sau scadere.

  in romania cad oameni pe capete in decese; nu e o problema pentru romania consumul; net pe net tot in jos mergem cu consumul; avem atata energie ca nu este o rusine sa o vindem afara;  

  plus ca postarea doreste scaderea consumului pentru echilibrarea pretului tot in sus! 

  s c cret 

  Reducerea obligatorie a consumului de energie este eficientizare energetica??????????????asta da comunism!si imbecilitate regresisto-neomarxista cat cuprinde!

  1. Se vede ca ai suferit si tu traumele ceausismului. Asta e fascism economic vopsit cu sloganuri socialiste ale marginalilor pe care un socialist serios la pune in sertarul bizareriilor.

   Pai vad ca socialistii, progresistii si neo-feudalii din PPE au acelasi țel ca Ceausescu. Taieri.

   Sleahta aia de birocrati bruxellieni pot sa'si aroge ce denumiri vor pentru ca nimeni sa nu mai inteleaga nimic.

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

07 Iun. 2023
Euro (EUR)Euro4.9578
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6350
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1130
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7669
Gram de aur (XAU)Gram de aur292.6639

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro