Exporturile Chinei de magneţi din pământuri rare către Statele Unite au crescut spectaculos în iunie, înregistrând o creştere de peste şase ori faţă de luna mai, conform datelor publicate duminică de Administraţia Generală a Vămilor din China. Această creştere marchează o revenire rapidă a fluxului acestor minerale esenţiale pentru producţia de vehicule electrice şi turbine eoliene, ca urmare a unui acord comercial între China şi SUA.
Livrările către Statele Unite, realizate de cel mai mare producător mondial de magneţi cu pământuri rare, au ajuns în iunie la 353 de tone metrice, reprezentând o creştere de 660% comparativ cu luna precedentă.
Această majorare survine după acordurile încheiate în iunie pentru soluţionarea problemelor privind livrările de minerale şi magneţi cu pământuri rare către SUA, care au inclus şi reluarea de către producătorul de cipuri NVIDIA a vânzărilor de cipuri AI H20 în China, ca parte a negocierilor.
China, care asigură peste 90% din oferta mondială de magneţi din pământuri rare, a decis la începutul lunii aprilie să includă mai multe produse bazate pe aceste minerale pe lista sa de restricţii la export, ca răspuns la tarifele impuse de SUA.
Scăderile semnificative ale exporturilor în aprilie şi mai, cauzate de întârzierile în obţinerea licenţelor de export, au generat îngrijorare în rândul furnizorilor globali, determinând unele companii auto din afara Chinei să îşi reducă parţial producţia din cauza lipsei acestor materiale.
În total, în iunie, China a exportat 3.188 de tone de magneţi permanenţi din pământuri rare, o creştere de 157,5% faţă de cele 1.238 de tone din mai, deşi acest volum este cu 38,1% mai mic comparativ cu iunie 2024.
Analiştii estimează că exporturile de magneţi vor continua să se redreseze în iulie, pe măsură ce tot mai mulţi exportatori au primit licenţe în iunie.
În prima jumătate a anului 2025, exporturile de magneţi din pământuri rare au scăzut cu 18,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, ajungând la 22.319 tone.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.07.2025, 12:01)
Ha ha ha si tocmai acum le baga Trump sanctiuni cu 100 % pana la 500%,
sa râzi sa te strici,
precis asta vor crede toate grupele de la creșa mare din Titan (si alte creșe)
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.07.2025, 12:42)
China face un joc destept, trage putin de timp si asteapta ca politicile economice haotice ale lui Daddy sa-si faca pe deplin efectele negative in economia SUA. In acel moment, China va inchide robinetul de pamanturi rare si va cere renegocierea tarifelor.
Intre timp, asa cum face deja de peste 1 an, China nu va mai cumpara datorie americana pe termen lung...
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.07.2025, 13:08)
IN RAZBOI AMBII PIERD.
Capitalismul e un sistem ingropat, de la mici patroni de afaceri , cum am avut si noi in RO inainte de a intra in EU, azi ai numai lanturi de magazine, lanturi de fast food, lanturi de hoteluri, amazon , cateva mega companii ce au distrus toti micii proprietari de afaceri din US, idem RO, avem spatii goale pe centru garla, unde inainte nu scapai un ac.
Pana si franchizele Mc Donald's care mai putea americanul intreprinzator sa le cumepere, sa se ocupe de o franchiza si sa traiascaz din ea, pana si aia e acum numai pt hedge funds. Celebrul flip the house, ce i-a imbogatit pe multi mai ales inainte de 2008, la fel s-au bagat masiv hedge funds. Si dupa ce firmele mari multinationalele au distrus clasa mijlocie de mici proprietari de afaceri, acum chiar vine nucleara, ca nici angajat nu vei mai putea fi, sa lucrezi pt mega bogati. Ca vin robotii si bye.
Asta e problema si la chinezi desi ei se dau mari castigatori. Au supraproductie din orice. 2000 de firme de EV-uri, productie robotizata masiva, vezi ce-i pe temu , shein , preturile incep de la 1 leu, nu inteleg logica dar asta e.
Sa vezi cand o sa se inchida si la noi multinationale din lipsa de comenzi desi acum 3 ani nu gaseau destui oameni sa lucreze in 3 schimburi. China nu mai cupara masini ca au ale lor, pot sa-si faca zama dupa ele ca si ei visau sa umple lumea dar ioc, US nu mai cumpara, tarife 30%, nu mai vinzi nimic.
Si dupa ce ne-am golbalizat, acum vom fi toti someri. ca fiemele globale nu mai au comenzi si se si robotizeaza. aici includem china. din minerale nu pot trai 1,3 mld oameni. si oricum mai au si altii minerale, doar ca se bazau pe china unde e totul ieftin.