FAO: Preţurile alimentelor şi-au reluat creşterea rapidă la nivel global

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional #Agro-alimentar / 3 septembrie 2021

FAO: Preţurile alimentelor şi-au reluat creşterea rapidă la nivel global
Călin Rechea

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a crescut cu o rată lunară de 3,1% în august 2021, după un declin de 1,2% în luna precedentă, iar creşterea anuală s-a accelerat până la 32,9%, de la 31,5% în luna precedentă, conform ultimului raport de la FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură) (vezi graficul).

În comunicatul de presă de pe site-ul organizaţiei se precizează că redresarea din august după două scăderi consecutive a fost determinată de creşterea puternică a preţurilor zahărului, uleiurilor vegetale şi cerealelor.

Preţul zahărului a înregistrat cea mai mare creştere lunară, de 9,6%, a cincea creştere consecutivă, iar creşterea anuală s-a accelerat până la 48,1%, de la 44,1%, şi a ajuns la cel mai ridicat nivel din februarie 2017. Creşterea lunară a avut loc pe fondul îngrijorărilor legate de impactul condiţiilor meteo nefavorabile asupra producţiei din Brazilia, cel mai mare exportator de zahăr la nivel mondial. Presiunile de creştere a preţului au fost temperate de îmbunătăţirea prognozelor privind producţia din India şi Uniunea Europeană.

Preţul mediu al uleiurilor vegetale şi-a accelerat creşterea anuală până la 67,9%, de la 66,7% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 6,7%, după un declin de 1,4% în luna anterioară. În ultimele 12 luni, creşterea medie lunară a preţului uleiului la nivel global a fost de 4,6%.

Preţul uleiului de palmier a revenit la maximele istorice, conform datelor de la FAO, iar avansul preţului mediu a fost susţinut şi de creşterile preţurilor pentru uleiul de floarea soarelui şi a celui de rapiţă.

Creşterea anuală a preţului cerealelor s-a accelerat până la 31,1%, de la 29,6%, pe fondul unei creşteri lunare de 3,4%. În ultimele 12 luni, creşterea medie lunară a preţului cerealelor la nivel global a fost de 2,3%.

Preţul grâului a crescut cu 8,8% faţă de luna precedentă, iar creşterea anuală a fost de 43,5%, în condiţiile reducerii aşteptărilor privind recolta la nivelul unor exportatori majori. Preţul mediu al orzului a crescut cu o rată anuală de 35,6%, pe fondul unei creşteri lunare de 9%, în timp ce preţul porumbului a înregistrat o scădere lunară de 0,9%, în condiţiile îmbunătăţirii prognozelor pentru producţia din Argentina, UE şi Ucraina.

Preţul cărnii a înregistrat a unsprezecea lună consecutivă de creştere în august 2021, cu o medie lunară de 1,9%. Creşterea anuală s-a accelerat până la 22%, de la 21,1% în luna precedentă, în condiţiile unui avans lunar de 0,7%, după o creştere de 0,9% în luna anterioară.

Preţurile cărnii de ovine şi bovine au crescut pe fondul achiziţiilor din China, iar preţurile cărnii de pasăre au crescut ca urmare a creşterii cererii din Asia de Est şi Orientul Mijlociu. Preţul cărnii de porc şi-a continuat scăderea în condiţiile scăderii importurilor Chinei.

Preţul produselor lactate a înregistrat singura scădere lunară dintre componentele indicelui agregat. Creşterea anuală s-a temperat până la 13,6%, de la 14,7% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare de 0,6%. În ultimele 12 luni, creşterea medie lunară a preţului produselor lactate la nivel global a fost de 1,1%.

Într-un comunicat de presă separat, referitor la perspectivele cererii şi ofertei de cereale, prognoza FAO pentru producţia din sezonul 2021/22 a fost revizuită în scădere cu 29,3 milioane de tone faţă de estimarea din iulie 2021, până la 2,788 miliarde de tone, cu 0,7% peste producţia din sezonul anterior. Corecţia semnificativă a fost determinată de "condiţiile persistente de secetă la nivelul mai multor producători majori".

Producţia de grâu a înregistrat cea mai mare revizuire negativă, o scădere de 15,2 milioane de tone faţă de prognoza anterioară, până la 769,5 milioane de tone, ceea ce reprezintă un declin de 0,7% faţă de sezonul precedent.

Prognoza producţiei pentru celelalte categorii de cereale a fost revizuită în scădere cu 13,7 milioane de tone, până la 1,499 miliarde de tone, nivel cu 1,3% mai mare decât cel din sezonul anterior. Circa jumătate din scădere este atribuită influenţei negative a condiţiilor meteo din Brazilia şi Statele Unite asupra producţiei de porumb.

Prognoza pentru producţia de orez a fost redusă cu 0,4 milioane de tone, până la 519 milioane de tone, producţie cu 0,9% peste nivelul din sezonul anterior, în timp ce prognoza pentru producţia de orz a fost redusă cu 6 milioane de tone, pe fondul randamentelor mai scăzute în Canada şi SUA.

FAO a revizuit în scădere şi prognoza pentru comerţul mondial cu cereale. Volumul estimat pentru sezonul 2021/2022 este de 466 de milioane de tone, cu 6,2 milioane de tone sub estimarea din iulie 2021, respectiv cu 1,3% sub nivelul record din sezonul anterior, de 472,1 milioane de tone.

Prognoza comerţului cu grâu pentru sezonul 2021/2022 a fost revizuită în scădere cu 4,3 milioane de tone, până la 185 de milioane de tone, cu 1,4% sub nivelul din sezonul anterior, în timp ce noile estimări privind comerţul internaţional cu orez arată o creştere de 4,4% faţă de 2020, până la 47,6 milioane de tone.

Opinia Cititorului ( 5 )

 1. Foamea generalizată pe planetă e un teren fertil sa vină neomarxistii la putere..

  pretul reflecta exponentialitatea masei monetare in circulatie!!!

  saraci vor directiona primii ca pondere mare in economie banii / masa monetara primita in crestere tot in ceea ce stiu sa faca mai bine - consum perisabile si servicii curente; toate astea in timp ce va ridica "Valoarea" activelor ce stau in spatele serviciilor - bunurilor oferite in piata. 

  Semnat comenturi "cretine" 

  1. Ce te face sa crezi că săracii au primit vreun ban? Acești bani NU au fost tipăriți pentru săraci!

   sunt mariri nominale de venituri inca din 20018-2019-2020-2021 ca ele in termeni reali au cazut e alta treaba.

   intra pe statistici venituri pe regiuni si o sa vezi varsarea anuala de masa monetara in piata; este normal ca ciclic sa se adune presiune ascendenta in etc pret nominal atunci cand bunurile nu concureaza mai mult / in crestere in piata in raport cu masa monetara inflata. 

   semnat comenturi “cretine” 

  la spargerea bulei financiare din 1929 banca austriei a cazut si a dat prilej unui tiran sa ajunga la putere pe europa.

  Sa vede la urmatoarea pocnitura financiara ce banci vor cadea si ce tirani se vor ridica. 

  semnat comenturi "Cretine" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Piaţa financiar-bancară, la graniţa dintre pandemie şi război”
Apanova
csalb.ro
BTPay
Electromagnetica
aages.ro

Curs valutar BNR

06 Iul. 2022
Euro (EUR)Euro4.9454
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8344
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9860
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7743
Gram de aur (XAU)Gram de aur274.3444

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro