Conferinţa internaţională “Finanţarea Infrastructurii prin mecanismele Pieţei de Capital”Conferinţa internaţională “Finanţarea Infrastructurii prin mecanismele Pieţei de Capital”

GRECIA ACUZĂ TURCIA:Forajele de petrol şi gaze din apropierea Ciprului subminează securitatea în estul Mediteranei

Ziarul BURSA #Materii Prime /

Grecia a acuzat marţi Turcia că subminează securitatea din estul Mediteranei prin forajele de petrol şi gaze din apropierea Ciprului, acesta fiind unele dintre cele mai puternice comentarii în această chestiune ale noului guvern de la Atena, transmite Reuters, citată de News.ro.

Cipru a descoperit gaze naturale la sud de insulă, dar încercările de a continua explorările sunt contestate de Turcia, care are pretenţii asupra unor porţiuni de mare din jurul insulei.

După o întâlnire cu omologul său egiptean Sameh Shoukry, ministrul grec de Externe Nikos Dendias, a declarat: "Acţiunile ilegale ale Turciei, care sfidează legislaţia internaţională, pun în pericol securitatea din regiune. Acestea fiind spuse, este absolut condamnabil".

Turcia şi Cipru nu au relaţii diplomatice de la un conflict vechi de mai multe decenii, în urma căruia insula a fost împărţită între ciprioţii turci şi greci, Atena fiind cel mai apropiat aliat al guvernului Ciprului condus de greci ciprioţi, o politică urmată de toţi politicienii eleni.

Descoperirea rezervelor de petrol şi gaze în estul Mediteranei a adus în centrul atenţiei impasul din Cipru, care nu a putut fi rezolvat de eforturile de mediere făcute de diplomaţi.

Negocierile de pace dintre cele două părţi au eşuat în urmă cu doi ani, iar preşedintele cipriot Nicos Anastasiades, liderul ciprioţilor greci, şi liderul turcilor ciprioţi Mustafa Akinci vor avea o întâlnire rară la Nicosia, pe 9 august.

Partea ciprioţilor greci nu va discuta despre rezervele de hidrocarburi la negocierile de pace, care au loc la nivel de comunitate, nu la nivel de stat.

Hidrocarburile sunt considerate de competenţă suverană a guvernului recunoscut la nivel internaţional.

Turcia a trimis două nave de foraj de fiecare parte a insulei pentru a explora gaze, una dintre acestea se află în apele considerate de Cipru şi de UE ca parte a zonei economice exclusive a insulei, EEZ, iar cealaltă navă se află în apele teritoriale ale Ciprului.

La câteva ore de la revenirea dintr-o vizită în Cipru, Dendias a afirmat: "Am discutat despre această încălcare flagrantă a suveranităţii şi a drepturilor suverane ale Republicii Cipru de către Turcia".

Ministrul egiptean Shoukry nu a menţionat numele Turciei, dar a spus: "Am discutat despre provocările din regiune şi modul în care ar trebui respectată legislaţia internaţională, pentru ca provocările să înceteze".

Egiptul, Grecia şi Cipru cooperează în mai multe domenii, inclusiv cel al energiei.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Ziarul BURSA

29 ianuarie

Citeşte Ziarul BURSA din 29 ianuarie

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS