GSP caută petrol în Marea Egee

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Materii Prime /

GSP caută petrol în Marea Egee

GSP a încheiat contractul de prestare servicii cu societatea elenă Energean Oil & Gas în iunie 2013

Compania autohtonă Grup Servicii Petroliere (GSP), controlată de omul de afaceri Gabriel Comănescu, extrage petrol din zăcământul Prinos, situat în Marea Egee - Golful Kavalla, în apropierea insulei Thassos, Grecia.

Operaţiunile de forare sunt derulate în baza unui contract încheiat în luna iunie a acestui an cu Energean Oil & Gas, societate cu capital privat integral care a închiriat platforma petrolieră Fortuna de la GSP.

Lucrările de explorare şi exploatare din Prinos au început cu peste două luni în urmă, contractul fiind încheiat pentru 120 de zile, cu posibilitatea de a fi prelungit.

Platforma Fortuna va avea un număr de patru sonde, dintre care una este deja operaţională, iar cea de-a doua este în lucru, în prezent fiind foraţi peste 1000 de barili de petrol pe zi.

Dintre cei mai mult de 80 de lucrători aflaţi pe această platformă, în jur de 50 aparţin GSP, majoritatea fiind români, restul de circa 30 activând în cadrul Energean Oil & Gas, care produce şi vinde petrolul din Prinos. Pe nava care deserveşte platforma Fortuna sunt prezenţi aproximativ 15 marinari. Personalul care activează în Golful Kavalla lucrează 24 de ore din 24, în ture de zi şi de noapte, şi dispune de servicii medicale, de internet şi cablu tv, sală de fitness etc.

În prezent, lucrările de foraj ajung la o adâncime de 650 de metri, muncitorii urmărind să foreze până la 3000 de metri.

Potrivit specialiştilor din domeniu, valoarea unei astfel de platforme ajunge la 60-100 de milioane de dolari, costurile pentru o sondă putând oscila între 3 şi 20 de milioane de dolari. Echipamentele utilizate într-o zi produc costuri de circa 1,5-2 milioane de dolari, apreciază aceştia.

Platforma GSP care forează în perimetrul elen ar urma să fie mutată în Golful Mexic, după finalizarea contractului cu Energean Oil & Gas. În zona Mexicului mai forează, în prezent, alte două platforme ale GSP - Atlas şi Orizont.

Claudiu Stratulat, barge master, a subliniat că o altă platformă, Prometeu, derulează lucrări de forare în Marea Neagră, în timp ce platformele Jupiter şi Saturn caută zăcăminte în Tunisia şi, respectiv, Marea Nordului. O a şaptea platformă se află în recondiţionare pentru a rămâne să foreze în Marea Neagră.

Cifra de afaceri a GSP România s-a ridicat la 472 milioane de lei, în primul semestru din acest an, potrivit reprezentanţilor companiei.

Energean Oil & Gas este o companie privată, cu capital 100% elen, care exploatează petrol şi gaze, fiind focusată pe zonele din Marea Mediterană şi din Sudul Africii şi având operaţiuni în Grecia şi Egipt.

Compania este singura care dezvoltă operaţiuni de exploatare în perimetrul Prinos, unica zonă de producţie petrolieră din Grecia.

Pavlos Afendra, senior drilling engineer în cadrul societăţii elene, a precizat că situaţia economică dificilă din ultima vreme nu a afectat în mod deosebit piaţa de profil, preţul petrolului fiind, acum, foarte ridicat ca urmare a evenimentelor din Siria.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
elco

Curs valutar BNR

27 Noi. 2020
Euro (EUR)Euro4.8735
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0875
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5081
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4471
Gram de aur (XAU)Gram de aur237.6576

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cramele Cotnari
Aratoys
hygienium.com
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie