Guvernatorul Băncii Angliei spune că Regatul Unit se confruntă cu o creştere a salariilor şi preţurilor

A.F.
Bănci-Asigurări / 19 mai

Guvernatorul Băncii Angliei spune că Regatul Unit se confruntă cu o creştere a salariilor şi preţurilor

După mai bine de un an de avertismente, guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, spune că Regatul Unit se confruntă acum cu o spirală de creştere a salariilor şi preţurilor, în ciuda a 12 majorări consecutive ale dobânzii cheie de către banca centrală, relatează CNBC.

"O parte din puterea inflaţiei de bază [în Regatul Unit] reflectă efectele indirecte ale preţurilor mai mari ale energiei. Dar reflectă şi efecte de rundă a doua, deoarece şocurile externe pe care le-am văzut interacţionează cu starea economiei interne. Pe măsură ce inflaţia generală scade, este puţin probabil ca aceste efecte de rundă a doua să dispară la fel de repede cum au apărut", a spus Andrew Bailey într-un discurs de miercuri.

Aceste domenii de persistenţă, a continuat el, includ creşterea salariilor interne şi stabilirea preţurilor. Această situaţie riscă o spirală salarii-preţuri - o teorie care spune că lucrătorii negociază creşterea salariilor pe măsură ce inflaţia creşte, alimentând o cerere mai mare şi împingând companiile să crească preţurile pentru a compensa cheltuielile mai mari.

La rândul lor, lucrătorii au nevoie de salarii mai mari pentru a-şi permite bunuri şi servicii - perpetuând aşa-numitele "efecte de rundă a doua".

Rata inflaţiei din Regatul Unit i-a surprins pe economişti menţinându-se peste 10% în martie. Inflaţia de bază, excluzând alimente, energie, alcool şi tutun, a fost constantă faţă de luna precedentă, la 5,7%.

Bailey a spus că slăbirea pieţei muncii, pe măsură ce locurile vacante încep să scadă, are loc mai lent decât anticipa banca centrală anterior. El a observat că creşterea salariilor nominale - neajustată pentru inflaţie - şi inflaţia preţurilor serviciilor au avut loc în conformitate cu previziunile băncii.

Banca Angliei vede semne de încetinire a creşterii salariilor, dar observă că inflaţia serviciilor rămâne ridicată, a adăugat Bailey.

Comitetul de politică monetară al băncii "continuă să judece că riscurile la adresa inflaţiei au o tendinţă în mod semnificativ de creştere", a spus el şi va continua să ajusteze rata principală a băncii "dacă va fi necesar" pentru a-şi atinge ţinta de inflaţie de 2%.

Opinia Cititorului ( 3 )

 1. Ce constatare "tare",

  soacra bine informata,spunea acelasi lucru de anul trecut 

  vor sa spuna se confrunta cu somaj spre minime si lipsa capacitati sa compeseze.

  ce inflatie ca au restrangeri de capacitati! 

  s c cret 

  adica preturile au crescut cu 60-70% iar salariile cu 5%.....

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

02 Iun. 2023
Euro (EUR)Euro4.9633
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6099
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0913
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7790
Gram de aur (XAU)Gram de aur293.6078

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro