IEA estimează că cererea mondială de petrol nu va reveni la nivelul anterior pandemiei până în 2023

S.B.
Materii Prime / 17 martie

IEA estimează că cererea mondială de petrol nu va reveni la nivelul anterior pandemiei până în 2023

Cererea mondială de petrol nu va reveni la nivelul de dinaintea pandemiei până în 2023 iar ulterior ritmul de creştere va fi unul limitat, în contextul noilor forme de muncă şi al tranziţiei dinspre combustibilii fosili, a apreciat miercuri Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), informează Agerpres.

Potrivit uni raport al IEA, consumul de petrol va ajunge la 101 milioane de barili pe zi în 2023, recuperând în totalitate pierderea de nouă milioane de barili pe zi înregistrată anul trecut când carantinele au dus la golirea drumurilor şi au blocat la sol avioanele. Însă pe măsură ce o serie de tendinţe precum munca de acasă se vor permanentiza iar guvernele încearcă să limiteze încălzirea globală, utilizarea hidrocarburilor se va reduce, susţine IEA. În aceste condiţii, la mijlocul deceniului cererea de petrol va fi cu aproximativ 2,5 milioane de barili pe zi mai mică decât preconiza Agenţia anul trecut iar cel mai probabil consumul de benzină a atins deja nivelul maxim.

"Este posibil ca cererea de petrol să revină pe traiectoria anterioară pandemiei. Ar putea avea loc o revenire la "normal" pentru piaţa petrolieră în era post-COVID", susţine IEA în raportul său anual privind perspectivele pieţei petroliere.

Preţul ţiţeiului a recuperat deja prăbuşirea de anul trecut, ajungând la aproape 70 de dolari pe baril la bursa de la Londra. Acest lucru se datorează parţial faptului că cererea de petrol în Asia a rezistat destul de bine dar mai ales importantelor reduceri de producţie adoptate de OPEC+, alianţa marilor producători mondiali de petrol în frunte cu Arabia Saudită.

Statele membre ale OPEC+ ar urma să fie principalii câştigători în anii ce vor veni, redobândind cota de piaţă pe care acum au sacrificat-o, susţine IEA. În schimb, pentru rivalii OPEC precum industria de şist din SUA, prognozele IEA au fost înrăutăţite semnificativ. În timp ce nevoia de ţiţei furnizat de OPEC va creşte de la 27,3 milioane de barili pe zi în acest an până la 30,8 milioane de barili pe zi în 2026, producţia de petrol a SUA va înregistra doar o creştere modestă.

"Industria petrolieră se consolidează şi adoptă o abordare mai conservatoare cu privire la investiţii în condiţiile în care capitalul ieftin nu mai este atât de abundent ca în anii de boom. Încetinirea ritmului de creştere a producţiei SUA lasă loc liber pentru OPEC+ să acopere cea mai mare parte din decalajul de aprovizionare", susţine IEA.

Cu toate acestea, după o revenire viguroasă a cererii mondiale de petrol în acest an, în tandem cu economia mondială, IEA prognozează că ritmul de creştere a consumului de petrol va încetini, astfel că în 2026 consumul va ajunge la 104,1 milioane barili pe zi.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 - 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă, potrivit Agerpres.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
Electromagnetica
anahotels.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Iul. 2021
Euro (EUR)Euro4.9198
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1348
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7754
Gram de aur (XAU)Gram de aur243.1200

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Allview
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro