ÎN PRIMELE PATRU LUNI DIN 2019, ÎN RITM ANUALImporturile de gaze naturale au crescut cu 5,6%

Ziarul BURSA #Materii Prime / 8 iulie 2019

Importurile de gaze naturale au crescut cu 5,6%

Ţara noastră a importat, în primele patru luni din 2019, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 2,803 milioane tone echivalent petrol (tep), cu 5,6% (147.600 tep) mai mare faţă de cea din perioada similară din 2018, arată datele centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Producţia internă de gaze naturale a fost, în perioada menţionată, de 1,1 milioane tep, cu 0,4% (4.600 tep) sub cea din perioada ianuarie-aprilie 2018.

Conform proiectului Strategiei Energetice a României, gazele naturale au o pondere de aproximativ 30% din consumul intern de energie primară. Producţia de gaze naturale s-a stabilizat în ultimii ani, ca urmare a inves­tiţiilor în prelungirea duratei de viaţă a zăcămintelor existente şi a dezvoltării unora noi, relatează Agerpres.

Proiectul strategiei semnalează că producţia de gaz natural va scădea, după ce va atinge un nou vârf de 132 TWh în 2025, în baza producţiei din Marea Neagră, la 96 TWh în 2030 şi la 65 TWh în 2050.

În legătură cu acest subiect, Jack Cutisteanu, director general Petprod, ne-a spus că cel mai probabil, Româ­nia nu va avea probleme la iarnă în ceea ce priveşte cantitatea de gaze naturale necesară termoficării.

Domnia sa a precizat, însă, că nu se pot face prognoze întrucât schimbările climatice de la o extremă la alta sunt tot mai dese.

Domnul Cutiştenau ne-a mai explicat: "Deşi România plăteşte un preţ mai mare decât alte ţări la import, preţul gazelor naturale scade vara, astfel că este mai ieftin să cumperi din afară decât să produci în ţară şi atunci şi tarifele pot scădea".

Amintim că luna trecută Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat preţurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale la clienţii casnici, valabile începând cu data de 1 iulie 2019. Astfel, preţurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale pentru un număr de peste trei milioane clienţi casnici cu un consum anual mai mic de 280 MWh, calculate în conformitate cu prevederile metodologiilor în vigoa­re, vor înregistra o scădere de peste 5% pentru întreaga piaţă de furnizare reglementată.

Directorul Petprod a mai declarat: "Eu nu sunt convins că lucrurile se vor întâmpla aşa, am oarecare dubii pentru că în România, atunci când se anunţă o ieftinire, de fapt urmează o scumpire şi abia apoi ieftinirea, însă, în acelaşi timp, sunt premise să se întâmple. În plus, cred că marii dis­tribuitori de gaz ştiu ce urmează să facă şi îşi iau măsurile de rigoare pentru ca iarna viitoare să îi găsească pregătiţi".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.8922
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4928
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8793
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5612
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.5647

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro