ÎN TIMP CE PROIECTELE PUBLICE SUNT LA ZEROINS: "Construcţiile rezidenţiale, pe trend de creştere"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 9 ianuarie 2018

INS: "Construcţiile rezidenţiale, pe trend de creştere"

Numărul autorizaþiilor pentru construcþii rezidenþiale a crescut cu 7,6% în primele 11 luni din 2017

38.879 autorizaţii de construire, eliberate în perioada menţionată

Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale a crescut cu 7,6% în primele 11 luni ale anului trecut, comparativ cu perioada similară a anului 2016, arată un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS), care mai precizează că în perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie 2017 au fost eliberate 38.879 autorizaţii de construire.

Autorizaţiile de construire pentru clădiri rezidenţiale au crescut cu 26,6% în noiembrie anul trecut, faţă de aceeaşi lună din 2016, notează comunicatul INS.

Potrivit INS, cele 3.389 autorizaţii de construire eliberate în noiembrie 2017 au fost cu 12,4% mai puţine faţă de luna precedentă.

Conform datelor INS, 60,4% din cele 3.383 de autorizaţii de construire pentru clădirile rezidenţiale, eliberate în noiembrie 2017, au vizat zona rurală.

Comunicatul indică faptul că distribuţia în profil regional evidenţiază o scădere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale în noiembrie 2017, faţă de luna octombrie 2017, în următoarele regiuni de dezvoltare: Vest (-157 autorizaţii), Centru (-106 ), Nord-Est (-97), Nord-Vest (-96), Sud-Muntenia (-55) şi Sud-Est (-11).

Regiunea Bucureşti-Ilfov a marcat o creştere a numărului de autorizaţii (+44 autorizaţii), iar regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia a rămas la acelaşi nivel, mai transmite INS.

Conform sursei, numărul de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale s-a majorat în noiembrie anul trecut în toate regiunile de dezvoltare, comparativ cu luna similară din 2016.

Astfel, în zona Bucureşti-Ilfov au fost emise cu 360 mai multe autorizaţii, în regiunea Nord-Vest cu 106 mai multe, în Sud-Est şi Centru - cu 90, respectiv 53 mai multe autorizaţii de construire -, în zona Sud-Vest Oltenia, cu 49 mai multe autorizaţii, iar în Nord-Est, Sud-Muntenia şi Vest - cu 27, 21, respectiv cinci autorizaţii de construire în plus.

Conform INS, în primele 11 luni din 2017, numărul autorizaţiilor de construire din regiunea de dezvoltare Nord-Vest a scăzut cu 128 faţă de anul precedent., iar în regiunea Nord-Est au crescut cu 844, în Bucureşti-Ilfov - cu 716, în Sud-Est - cu 292, în Vest - cu 249, iar în regiunile Sud-Vest Oltenia şi Sud-Muntenia - cu 248, respectiv 95.

În acelaşi timp, statisticile Eurostat arată că sectorul construcţiilor din ţara noastră a scăzut şi traversează o criză, generată, în special, de lipsa proiectelor de infrastructură publică, precum şi de lipsa forţei de muncă calificate.

În timp ce numărul proiectelor rezidenţiale creşte, în proiectele de infrastructură publică nu se fac investiţii.

Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România (APMCR), declara, recent, pentru Ziarul BURSA, că investiţiile publice în construirea de noi spitale rămân, încă, la nivel de planuri, iar locuinţele de tip ANL sunt tot mai puţine.

"După trei semestre de scădere a industriei construcţiilor - date publicate de instituţiile de statistică -, este evident că sectorul se află în recesiune tehnică, iar cauzele nu sunt numai financiare", a subliniat preşedintele APMCR.

Expertul în imobiliare Radu Zilişteanu consideră, de asemenea, că anul acesta ne vom lovi de unele probleme, în special de cea a finanţării, deoarece evoluţiile macro-economice indică faptul că inflaţia o să crească, dobânzile bancare se vor majora şi că am putea asista la o degradare a cursului valutar leu-euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro
Gala Regista 2023

Curs valutar BNR

07 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9022
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5747
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9405
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4884
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3601

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro