ÎN URMĂTORII CINCI ANIFMI anticipează un potenţial scăzut de creştere al economiei mondiale

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 8 aprilie 2015

Potenţialul de creştere al economiei mondiale a primit o lovitură grea în timpul crizei financiare din 2007-2009 şi este probabil să se menţină la un nivel scăzut în anii următori, ceea ce va face şi ca dobânzile să rămână scăzute, potrivit unei analize a FMI publicate marţi, citate de CNBC.

În ţările dezvoltate, acest potenţial de creştere economică era în scădere chiar şi înainte de criza financiară, din cauza îmbătrânirii populaţiei şi a scăderii inovaţiilor tehnologice.

Declinul investiţiilor private şi a creării de locuri de muncă a redus potenţialul anual de creştere în ţările dezvoltate la 1,3% în perioada 2008-2014, cu 0,5 puncte procentuale sub nivelul anterior crizei.

Potenţialul de creştere se referă la cât de rapid poate fi ritmul de creştere economică fără să se înregistreze probleme inflaţioniste.

Analiza FMI, parte a raportului bianual World Economic Outlook, poate reprezenta cadrul de discuţii privind stimularea creşterii economice, la reuniunea de primăvară a FMI şi Băncii Mondiale, de săptămâna viitoare, care va avea loc la Washington. În cadrul reuniunii vor fi prezentate noile estimări economice ale FMI.

În următorii cinci ani, potenţialul anual de creştere economică în ţările dezvoltate poate urca până la 1,6%, sub ritmul anterior crizei, făcând dificilă, din acest motiv, reducerea datoriilor publice şi private ridicate, potrivit FMI.

Cu dobânzile aflate la un nivel foarte scăzut, politicile monetare din economiile avansate ar putea întîmpina din nou probleme, dacă s-ar concretiza riscurile la adresa creşterii economice, avertizează Fondul.

Totodată, cererea scăzută din zona euro şi Japonia ar putea duce la un potenţial de creştere economică sub aşteptări.

Pe pieţele emergente, potenţialul anual de creştere a scăzut cu circa 2 puncte procentuale în intervalul 2008-2014, la 6,5%, comparativ cu nivelul anterior crizei, iar FMI anticipează că declinul va continua până la 5,2% în următorii cinci ani, ca urmare a îmbătrânirii populaţiei, a constrângerilor structurale, care vor limita dezvoltarea capitalului şi a scăderii productivităţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9250
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0120
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7274
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.4903

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro