INDUSTRIA DE GAMBLING/CURTEA DE CONTURI A CONSTATAT:Prejudicii de 90 milioane de lei la Loteria Română

Ziarul BURSA #Companii #Gambling / 22 februarie 2012

Curtea de Conturi a constatat la Loteria Română prejudicii de 89,79 milioane de lei, jumătate din sumă provenind dintr-un contract încheiat cu Shelter Security. Cu privire la constatările identificate cu ocazia controlului Curţii, conducerea "Loteriei Române" a formulat obiecţiuni. Raportul spune că, în marea majoritate a cazurilor, punctele de vedere ale "Loteriei Române" nu au fost însuşite de echipa de control.

Curtea de Conturi precizează: "Loteria Română a favorizat Shelter Security în vederea câştigării licitaţiei organizate pentru atribuirea contractului privind achiziţionarea sistemului integrat de securitate, prin stabilirea în documentaţia de atribuire a unor criterii tehnice restrictive. Cu toate că oferta prezentată de Shelter Security nu a fost conformă cu documentaţia de atribuire, Loteria a desemnat-o câştigătoare, încheind contractul în valoare de 45,96 milioane de lei (fără TVA - n.r.)". Mai mult, produsele, serviciile şi aplicaţiile soft-ware de monitorizare au fost supraevaluate, anumite produse software nu au răspuns func-ţionalităţilor pentru care au fost achiziţionate şi nu au fost ulterior implementate, se mai spune în document.

"Pe parcursul derulării contractului au fost încheiate două acte adiţionale prin care tarifele de monitorizare şi intervenţie au fost triplate faţă de valoarea prevăzută în contract şi prin care valoarea contractului a fost suplimentată cu 45% în vederea realizării unor obiective care nu făceau parte din contract. În aceste condiţii, valoarea totală estimată a prejudiciului adus Loteriei a fost în sumă de 44,14 milioane de lei", se precizează în raport.

Un alt contract care a adus pierderi Loteriei este cel încheiat cu Form Trade SRL, firmă cu acţionariat înregistrat în Cipru, valoarea prejudiciului însumând 25,2 milioane de lei. "Loteria a fost prejudiciată cu 25,15 milioane de lei prin administrarea defectuoasă a contractului de comision pentru vânzarea de cartele telefonice încheiat cu Form Trade SRL, respectiv modificarea clauzelor contractuale stabilite iniţial, a scopului şi a naturii juridice a contractului, prin utilizarea şi justificarea unor documente ce nu puteau produce efecte juridice", se spune în raport.

Loteria a înregistrat pierderi şi dintr-un contract încheiat cu societatea de avocatură Raţiu&Raţiu, prejudiciul constatat de Curtea de Conturi totalizând 12,03 milioane de lei. "Loteria a efectuat plăţi nejustificate şi nelegale către SCA Raţiu&Raţiu în sumă totală de 12,03 milioane de lei urmare administrării defectuoase a acordurilor cadru încheiate cu această casă de avocatură în perioada 2009-2010. Pe parcursul derulării acordurilor cadru, Loteria a încheiat contracte subsecvente pentru servicii de consultanţă de 10,29 milioane de lei, care nu se justificau din punctul de vedere al necesităţii, aceste servicii fiind efectuate anterior de către alte case de avocatură şi decontate de Loterie", se mai spune în raport.

Totodată, Loteria a efectuat plăţi către societatea de avocatură în sumă de 1,11 milioane de lei, reprezentând contravaloarea serviciilor de consultanţă ce aveau ca obiect organizarea şi redactarea documentaţiei aferente procedurilor de achiziţii publice, cu toate că acestea reprezentau atribuţii ale personalului de specialitate din companiei.

Potrivit Curţii de Conturi, Loteria trebuie să mai recupereze suma de 1,21 milioane de lei reprezentând drepturi salariale necuvenite plătite unui număr de 40 de directori, în ale căror contracte de mandat au fost prevăzute clauze abuzive privind acordarea unor drepturi salariale.

De asemenea, compania a fost obligată să recupereze suma de 3,22 milioane de lei reprezentând diferenţa între preţurile de achiziţie ale autovehiculelor procurate de Loterie şi preţurile de vânzare practicate de Rădăcini Motors SRL la data ofertei. În raport se spune că Loteria a favorizat Rădăcini Motors în vederea câştigării licitaţiei organizate pentru atribuirea contractului privind furnizarea de autovehicule în sistem buy back, prin stabilirea în documentaţia de atribuire a unor caracteristici tehnice care nu corespundeau tipurilor de autovehicule comercializate pe piaţa din România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

03 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9005
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4823
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9076
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4945
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3749

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro