Între bine şi rău

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 24 mai 2019

Cornel Codiţă

Înaintea votului de duminică, un gînd. Vă propun să staţi de vorbă cu el... aşa, între patru ochi, ca între vechi, rari şi buni prieteni. Doar dum­nea­voas­tră şi el, gîndul. Pe întuneric, dacă asta vă îndeamnă la mai multă relaxare şi sinceritate. Ori cu soarele în faţă, dacă lumina este cea care vă limpezeşte şi vă aşează la locul în care simţiţi că sun­teţi... acolo unde trebuie, acasă.

Presat de "evenimentul" electoral care ne-a bătut la uşă, fiecare dintre noi se întreabă, vorba arhetipal caragialianului cetăţean turmentat: bine, bine... dar eu cu cine votez? Dacă v-aţi uitat puţin în jur, în timpul aşa zisei campanii electorale, atunci aţi descoperit, ceea ce ştiaţi de mult, din aceeaşi piesă a unicului, giganticului şi de neegalat Nenea Iancu. Ori ..."administraţia nu voieşte să influinţeze cîtuşi de puţin pe nimeni". Ori..."Pardon, daţi-mi voie, mie-mi pare din contra că într-un stat constituţional, mai ales într-un stat tînăr ca al nostru, administraţia ar trebui să..." La noi, "administraţia" a fost în totalitate de părerea lui Caţavencu! De la Preşedinte şi Premier, la şefii de partide şi desigur, pînă la înalţii funcţionari din instituţiile mai mult sau mai puţin descentralizate, toţi într-un gînd au fost de părere că trebuie să "in­fluinţeze", mă rog... fiecare în direcţia opusă... celeilalte.

Altă întrebare care v-a necăjit, poate, măcar puţin, este... bun... de votat, votez, dar ce votez? Nişte liste de partid, pe care sunt scrise nişte nume de inşi, mai mult sau mai puţin cunoscuţi publicului interesat de politică. Unii care se vor duce să stea pe nişte scaune, pe la Bruxelles şi (unii zic că şi pe la) Strasbourg, într-un soi de parlament care nu ştim prea bine nici al cui este, nici ce face şi nici de ce face ceea ce face. Iar, pentru asta şi nimic altceva, urmează să încaseze lunar nişte salarii şi bonusuri pe care muritorul de rînd din România nici măcar să le viseze nu este în stare. Cam atît. Să-i votez pe-ai ălora sau pe-ai ăstora? Aceas­ta-i întrebarea şi, fie vorba între noi, nici măcar Hamlet, cît e el de Prinţ al Danemarcei, nu are un răspuns gata pregătit, care să vă scoată din încurcătură. Prin restul Europei, oamenii politici de prim plan s-au străduit din răsputeri să contribuie la campania electorală pentru Parlamentul Uniunii Europene cu ceva.

Cel mai des a răzbătut gîndul că Europa şi construcţia ei instituţională (UE) au devenit terenul de confruntare al unor forţe radical opuse. De o parte, apărătorii şi continuatorii proiectului de construcţie europeană, pe de altă parte, duşmanii lui juraţi, cei puşi pe distrus şi demolare... mînaţi atît de interese proprii, locale, cît şi de banii negri, gri şi albi, care circulă "generos" pe direcţia Moscova-Occident. Episodul austriac al corupţiei politice, la cel mai înalt nivel, pe banii ruşilor, derulat zilele acestea sub ochii Europei, este destul de convingător! Merkel şi Macron au ieşit la rampă cu discursuri de mesaj, convingătoare, dacă nu neapărat mobilizatoare: Europa nu trebuie lăsată pe mîna stricătorilor, a celor care vor să întoarcă ceasul politic al mult încercatului nostru continent, înapoi, la ora naţional-fascismelor, abia camuflate sub aripa jumulită a dis­cursurilor sforăitor-ipocrite despre reinstituirea suveranităţii şi "ne-am luat ţara înapoi"!!! La noi, ioc. Idee, nu, Europa, nu. Noi, cu troaca noastră de lături. Ne ajunge, nu este cazul să ne uităm ce fac alţii în ograda lor!!! Europa? Las că merge şi fără să ne întrebe pe noi!

În sfîrşit, a treia întrebare, înainte de cîntatul cocoşilor, cu care vrem nu vrem dăm ochii este: bine... bine şi atunci, de ce m-aş duce eu să votez? Unii se vor duce să voteze "cu ai lor", alţii să voteze "împotriva ălorlalţi", alţii ca să-l susţină pe Preşedinte şi referendumul său pe teme... dar mai bine să nu intrăm în amănunte. Credeam iniţial că este despre justiţie, mai nou aflarăm, chiar din gura Preşedintelui, că este despre dărîmarea ori nedărîmarea PSD-ului de la putere. Mă rog, fiecare crede ce pofteşte, urnele sunt acolo, buletinele de vot tot acolo; dumneavoastră şi numai dumneavoastră trebuie să hotărîţi ce faceţi cu ele. Dacă aceasta va rămîne harta de mobilizare, atunci prezenţa la vot nu are cum să treacă prea mult de o treime din electorat. Ce ne facem cu restul? Două treimi!!! O majoritate... cît casa!

Problema acestei uriaşe majorităţi nu este nici indiferenţa, nici laşitatea, nici vreuna dintre întrebările de mai sus şi nici răspunsurile prea puţin consistente pe care politica de la noi le oferă, de fiecare dată, întrebărilor importante. Problema acestor oameni este generată de faptul că sunt puşi să aleagă nu între Bine şi Rău, ci între Rău şi Mai rău! Iar ei înţeleg şi resimt asta ca pe o siluire a voinţei lor, la care nu vor să consimtă. Substituţia aceasta, aparent impusă de realitate, de ceea ce ni se oferă acum şi aici, îndemnul, ba chiar obligaţia de a alege între rău şi mai rău, în loc de bine şi rău este rădăcina cea mai adîcă şi cea mai otrăvită a timpurilor moderne, cea responsabilă în cel mai înalt grad de ofilirea şi decăderea democraţiilor în aria de civilizaţie occidentală. Translaţia a fost posibilă şi înlesnită de o altă mutaţie culturală fundamental-ruinătoare, cea prin care au fost "suspendate", iar ulterior au fost ridicate cu totul, dreptul şi puterea Omului, a fragilei fiinţe gînditoare, luată ca individualitate, de a stabli şi de a hotărî singură, prin propriile puteri de judecată şi morale, ceea ce este Bine şi ceea ce este Rău.

Gîndul cu care vă îndemn să staţi de vorbă acum şi de fiecare dată cînd sunteţi puşi în faţa diferitelor alegeri, fie ele politice sau de altă natură, este acesta: Nu există alegere între rău şi mai rău, ci doar între Bine şi Rău. În consecinţă, nu lăsaţi pe nimeni să hotărască în locul dumneavoastră ceea ce este Bine şi ceea ce este Rău.

Opinia Cititorului ( 29 )

 1. Chiar nu stiu sa aleg intre Bine si Rau. In 2007 am stiut, chiar am urmat sfatul sefului meu de unitate, de la Comisia Europeana sa particip la alegerile europarlamentare, pentru a-mi putea sustine ideile forta, de acolo. De cate ori m-am mai intalnit cu dansul in rarele mele vizite la Comisie, mi-a mai aratat cum a introdus ideile cercetarii mele in realitatea politicilor UE. Dansul este de aceeasi religie cu mine bahai si apreciaza Binele.Fara sa stim ca suntem bahai ne sprijineam reciproc in activitati. tarziu am aflat ca si dansul era tot bahai.Iata cum gandul bun m-a dus la un Om Bun pentru a face Bine in jur, gandind de Bine!

  Sunt cativa bahai in institutiile internationale care vor aduce Binele in realitatea pamaneasca! 

  Acum in perioada mai-septembrie lunea va avea oportunitatea sa intre intr-un nou Portal, cel care va deschide o Noua paragidma Terestra, cea a Binelui, a non-Violentei, Unitatii si a iubirii in Lumina! Conjunctie rar intalnita la 1000 de ani! Sa meditam si sa alegem Binele! Doar prin meditatie vom putea sa primim ghidare spirituala in alegerea Binelui! Sa auzim de BIne!

  Frumos.

  1. Ce e frumos?

  Ion Țiriac: "Eu între hoţ şi prost, prefer hoţul. După hoţ mai rămâne ceva."

  1. Dialog între Ion Țiriac și Rareș Bogdan la Jocuri de putere!!

   Eu, intre hot, prost si Ion Tiriac ii prefer pe primii doi.

  In ultima perioada oriunde stai, unde te duci, unde te intorci auzi semnale aproape numai referitoare la alegeri. S-au facut eforturi enorme, caravanele electorale au strabatut tara in lung si-n lat, dintr-un capat in altul, s-au cheltuit sume enorme - bine ca au fost asigurate de stat, si a fost eliminata dispozitia conducatorilor de campanie de a calca alaturi.

  Cu toate acestea, simt ca nu s-a facut ce trebuie, ceva a lipsit pentru ca fiecare alegator sa fie convins ca nu trebuie sa lase pe altii sa hotarasca ce este Bine si ce este Rau, adica este normal si trebuie sa se prezinte la vot si sa dea un vot valabil. Ce a lipsit? Lipsa asta va putea fi suplinita de facebook miine si poimiine? 

  1. PE va alege ce este Bine pentru cetaten oare?i,Raspunsul e simplu NU, pentru ca nu are putere!

  "Alegerile de duminică vor schimba spaţiul politic românesc", publicat ieri.

  3. Mucles Iohannis! 

  (mesaj trimis de Pribeagul în data de 23.05.2019, 12:19) 

  Alianta corupto-ticaloasa a PDL si USR a ales a convoace un referendum cu intrebari greu de inteles,… 

  Straine, ca pari a fi cam strain de locurile astea, :)) 

  Ticalosii astia ti-au facut praf si pulbere mintea cu minciunile lor. 

  -Intrebarile la referendum sunt simple si clare, si raspunsurile sunt simple si clare: DA si DA, iar DA inseamna ca politica PSD-ALDE a fost o politica in favoarea infractorilor, in favoarea realizarii unui sistem legislativ bramburistic, de parca ar fi fost facut integral de Abramburica; 

  -“In democratie, hotii stau la puscarie” si mai devreme sau mai tirziu acolo vor ajunge, indiferent de partid si cu toata opozitia facuta de PSD-ALDE; 

  -Clipul lui Iohannis este o capodopera, parca l-as fi facut eu :)) :  

  ““Dragi români, 

  Cu toții ne dorim să trăim într-o țară în care hoții și corupții stau la pușcărie, nu în fruntea statului. Pe 26 mai, să spunem răspicat DA pentru România europeană, DA pentru România pe care o iubim, țara oamenilor cinstiți și integri, în care nimeni nu este mai presus de lege. Votați DA la referendum și nu îi lăsați pe alții să decidă în locul vostru! Românii votează pentru că românii contează!” 

  Ce vrei sa ceara Presedintele votantilor la un referendum pe care el l-a initiat? 

  -“este un spot care promovează o poziție partizană”. Cum sa fie partizana? Orice votant normal n-are unde pune stampila decit pe DA, oricit i-ar cere altceva PSD-ALDE. Cum poti sa nu votezi DA la un asemenea intrebari? Si asta pentru ca nu exista cetatean normal care vrea ca infractorii, coruptii, borfasii neamului sa umble fara nici o lege, fara nici o restrictie brambura prin tara. Orice cetatean normal stie ca “In democratie, hotii stau la puscarie”. Aceasta este o valoare fundamentala pentru orice cetatean normal. 

  -“referendumul violeaza secretul votului”. Asta-i cea mai gogonata minciuna, si-i provocata de larg promovata de PSD-ALDE. In loc ca acesti nemernici sa indemne cetatenii la vot, sa-si sustina pozitia corect si barbateste, ca votantii sa voteze in cunostinta de cauza, isi bat joc de cetateni, dezinformindu-i, prostindu-i, manipulindu-i. Le spun alegatorilor sa nu ia, sa refuze buletinele pentru referendum si pe urma acuza ca “referendumul violeaza secretul votului”. Inghiti-v-ar iadul, mincinosi si ticalosi nenorociti! :)) 

  Romani,

  Nu va lasati prostiti de acesti nemernici, a caror scop principal in viata este sa va prosteasca, mergeti la referendum in numar cit mai mare si votati DA. Numarul conteaza enorm! 

  1. Acelasi discurs este di in Belgia referitor la socialisti. Spun ca sunt corupti. Am fost traducatoarea unui grup de belgieni veniti sa ajute Romania, operation village, in 1989! Primarul socialist a condus convoiul. In 1990 m-au invitat in Belgia pentru a-mimultumi pentru serviciul de traducator, asa am aflat parerea celorlati prieteni facuti ad-hoc acolo, care erau liberali, fata de sicialisti. La fel s-a intamplat cand am fost la studii la ULB, daca erai cercetator si deschideau gura despre social, te linsau! De aceea am ales dibiecte delicate pentru teza mea de master, erau sa nu ma treaca, a trebuit sa fac compromis ca sa nu critic la sange exploatarea capitalismului si lipsa de omenie, pardon umanism!... Conducatorul stiintific m-a dunat sa spuna ca e de acotd cu mine in privat dar nu poate sa fie di oficial. Dublu standard! Trageti dv concluziile! Eu , ingrata ,am avut curajul sa critic pe cei care mi-au acirdat bursa de studii! Am facut totusi un compromis, intelept prin gasirea valorilor comune care ar putea face si stanga si dreapta sa colaboreze! Asa ca nu mai aruncati cu pietre si alegeti umanismul, cel care tine de notiunea de bine si frumos!

   despre ce vorbesti tu aici?

   Socialisti chiar acum se pare ca au cistigat alegerile in Olanda. 

   Singa si dreapata colaboreaza de multa vreme, de pe timpul lui Reagan si Gorbaciov. 

   Cine in ce arunca cu pietre?

   Este vorba doar de colaborare. :)) 

   Era vorba de 90...Peste tot, cei de stanga sunt perceputi ca fiind corupti, chiar daca nu sunt, cu adevarat!

   Cand aud ca hotii trebuie sa stea la puscarie...fac alergie! Repetati sloganuri! Chiar nu va gandiri ca exista interese de a discredita stanga?  

   Ai uitat ca PDL a taiat salarii si pensii ? Asta nu e hotie?

   Pai cum, nu esti de acord ca hotii trebuie sa stea la puscarie? Ce sa facem cu ei? Sa-i cultivam, sa-i ingrijim,...? Ce sa facem cu Udrea, cu... Mazare, de exemplu?

   “In democratie, hotii stau la puscarie”, este o lozinca de mare succes, cu care protestatarii, la marile demonstratii, meritat, le dadeau in cap infractorilor ajunsi la conducerea statului. 

   Cit despre stinga... Stinga este un curent absolut necesar. Fara stinga n-ar putea exista dreapta. Are radacini vechi, incepind cu Prometeu, primul revolutionar – asta daca sarim peste Eva, despre care inca nu stim daca a facut ceea ce a facut din prostie, inconstienta sau spirit revilutionar :)) -, trecind prin Republica lui Platon, traditia crestina, Utopia lui Morus, Revolutia din Anglia, revolutiile franceze (1789 -1830 - 1848 -1871), care au pus bazele stingii moderne, practica germana, italiana, ajungem la Maica Rusia si de aici la raspindirea socialismului la nivel global. Deci, stinga a fost un vlastar firav care alimentat de caste, privilegii, inegalitati, nedreptati de tot felul a tot crescut, crescut pina ce a devenit ceva de care umanitatea trebuie sa fie constienta si sa tina cont in vecii vecilor. 

   Cine isi permite sa desconsidere stinga, cind, dupa cum am spus, socialistii chiar in aceste zile au cistigat alegerile in inima crypto-capitalismului, in Olanda? 

   Te asigur ca nu are aproape nimeni, aproape nimic cu PSD, daca acest partid ar fi un partid onorabil. Dar, din pcate, PSD nu este un partid onorabil. Nu poate fi pentru ca este condus de infractori. Si atita timp cit va fi condus de infractori n-are cum urmarii bunastarea tarii si a taranilor ei, ci va urmari bunastarea si confortul infractorilor, dupa cum a dovedit-o cu asupra de masura in ultimii ani. Asa stind lucrurile este clar pentrun toata lumeaq ca ca acest partid va ramine un paria, izolat pe plan national si interntional. Pina se va despaduchi. 

   Interesant este ca, in ultima vreme, doar voci firave mai abordeaza subiectul necesitatii luptei impotriva coruptiei, de parca ar fi disparut coruptia din scumpa tara. Sigur ca n-a disparut coruptia din scumpa si mindra tara, ci este la locul ei, de cinste, dar infractorii si coruptii tarii au facut-o sa dispara, fictiv; au sters-o din acte, ca sa scape de imbratisarea inconfortabila a Justitiei.  

   Deci, lozinca “In democratie, hotii stau la puscarie” este inca de mare actualitate, necesitind urgent si permanent punerea ei in practica. :))

   a aruncat o economie care duduia si scumpa tara in prapastia crizei. Urmasii lui au facut si ei ce i-a dus capul prost, in acele momente de deruta. Si simt ca au facut bine ce au facut. Au luat un imprumut enorm, depzitat la BNR, pe care l-au rstituit. Dar au instituit stabilitatea financiara. Au taiat niste salarii, pe care USL le-a restituit, in timp, pentru a repara nedreptatile trecutului si a face dreptate pina la capat. :))

   Ei, care-i baiul? Totul s-a rezolvat.

   Atentie! PSD, de data asta sprijinit de Tariceanu, este pe cale sa faca exact ceea ce a facut timpitul ala de Tariceanu. Pe urma vine PNL la guvernare si repara prostiile facute de inaintasi. :)) 

   Da, ai dreptate cei care sunt corupti sa fie pedepsiti de justitie!

   L-au adus pe Mazare in tara . acum de alegeri dar pe Elena Udrea..nu! Curios, nu!?

  Sufletul va ca spune cu cine sa votati! Eu voi face o meditatie ! Cu siguranta Universul imi va. Arata calea! Vonstiinta suprema ma va ghida!

  Daca dorim sa ne fie bine trebuie sa respectam legile divine! Moartea politicului e pe aproape. Nimeni nu va mai dori sa conduca, pentru ca nu va fi in stare sa gaseasca solutii la multiplele crize! Atunci modelul embrionar existent, cel care creeaza unitate va trebui sa se dezvolte foarte rapid pentru a-l inlocui pe cel actual, in care suntem dezbinati pe n criterii.

  Binele provine din iubire si unitate! 

  1. Liderul nu are nevoie de lupta pentru ca el are carisma! Liderul nu se imbolnaveste, nu imbatraneste, are incredere in puterile proprii si cele divine, iubeste comunitatea umana nu doar nationala sau de partid! Foarte important el i slujeste! Liderul stie ce inseamna universul! Liderul stie ca prin gandire pozitiva poate salva planeta! Ca sa fiu sincera cu mine nu voi vota! Binele duce la iubiire! De iubire avem nevoie, ea da putere in jur de 10 la puterea 80 fata de bunatate, 10 la puterea 7! M-am hotarat sa fac cursuri de pregatire cu luderii viitori in scoli speciale... fara aceste cursuri vom avea aceeasi calitate a liderilor, care se lupta doar pentru putere ! Nu e nevoie de lupta ci doar de iubire!

   Avem nevoie de a forma lideri adevarati in Romania si Europa! Lider e un om inalt spiritual , nu lupta, va aduce intreaga populatie la ideea de bine, cum sa creeze armonie di dezvoltare umana astfel incat oamenii sa ramana sanatosi, folosind metode alternative chinezesti, japoneze, indiene, tinetane ( asiatice pentru ca de acolo vine intelepciunea) Acesti lideri trebuie sa aduca bunatate si iubire, sa ajute dezvoltarea umana individuala si comunitara! SNSPA di toate universitatile din Romania di Europa chiar din lume trebuie sa pregateasca astfel de profesori pentru astfel de lideri!.. care sa ofere conditiile necesare fiecarui copil ca sa devina un geniu! Revin cu alta ocazie! Poate ca si liderii actuali pot fi recuperati! Niciodata nu e prea tarziu! Sa le dam o sansa! Sa ii trimitem in concediu de eternitate, pe nivele!

   Toti oamenii: tineri sau batrani, barbati sau femei, bogati sau saraci, buni sau rai – toti cauta, asteapta, cer, merita si spera la iubire.

  Conform unor informatii demne de toata increderea, se pare ca urmare a urmaririi cu toata atentia a evolutiei prezentei la vot, infractorul Liviu Dragnea a hotarit sa comunice, in scurt timp, opiniei publice decizia sa de a candida la... inchisoare.

  1. Nu e bine sa ne bucuram de raul altuia! Partidele au reusit sa divizeze Romania! Asta au inteles ai nostri, din democratie.

  Se aude ca si falnicul nostru presedinte va discursui in seara asta. Sper din suflet sa nu ceara demisia guvernului.

  1. Speri degeaba!

   Atata stiu oamenii politici si nu numai, sa se lupte pentru putere nu sa ajute dezvoltarea , asa cum ar trebui sa faca un lider adevarat! Lumea pe dos! 

   Romanii au uitat cine le-a taiat salariile si pensile cu 25%! Memorie scurta!

   Dezvoltarea este una durabila ( economica, sociala, ecologica si culturaka) dar si complexa, ea cuprinde si palierul cultural! Spiritualul este expresia cea mai elevata a culturii! Fara dezvoltare complexa, cea care include dezvoltarea spiritului, totul e o gluma buna! Cu totii avem suflet si avem nevoie si de hrana spirituala! Lumea e numai 0,0001 la suta de origine material prosiera, restul este de natura material subtila! Ce facem cu 99,9999 la suta nefezvoltat! Pana nu iocuim competitia cu principiul cooperarii nu vom reusi sa ne dezvoltam durabil si complex. Cooperarea ajuta interconectarea. Interreg incearca sa ne conecteze in Europa! Princiiul cooperarii trebuie integrat in toate politicile UE si nationale!

   Dezvoltarea este una durabila ( economica, sociala, ecologica si culturaka) dar si complexa, ea cuprinde si palierul cultural! Spiritualul este expresia cea mai elevata a culturii! Fara dezvoltare complexa, cea care include dezvoltarea spiritului, totul e o gluma buna! Cu totii avem suflet si avem nevoie si de hrana spirituala! Lumea e numai 0,0001 la suta de origine material prosiera, restul este de natura material subtila! Ce facem cu 99,9999 la suta nedezvoltat! Pana nu inlocuim competitia cu principiul cooperarii nu vom reusi sa ne dezvoltam durabil si complex. Cooperarea ajuta interconectarea. Interreg incearca sa ne conecteze in Europa! Princiiul cooperarii trebuie integrat in toate politicile UE si nationale!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
Super protecție cyber pentru echipamente de business
BITCOIN ROMANIA

Curs valutar BNR

26 Feb. 2021
Euro (EUR)Euro4.8745
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0209
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4406
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5894
Gram de aur (XAU)Gram de aur228.2335

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
www.hipo.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro