Investiţii de peste 13,6 miliarde euro pentru modernizarea infrastructurii energetice şi sprijinirea inovaţiei în 2023

F.D.
Macroeconomie / 21 iunie

Sebastian Burduja, ministrul Energiei

Sebastian Burduja, ministrul Energiei

Valoarea investiţiilor pusă la dispoziţia sistemului energetic din România a depăşit 13,6 miliarde de euro, în ultimul an, informează vineri Ministerul Energiei, relatează Agerpres.

Ministerul Energiei a pus la dispoziţia sistemului energetic un sprijin de peste 13,6 miliarde de euro, fonduri nerambursabile pentru investiţii în tot lanţul energetic. Sursele de finanţare au cuprins Fondul pentru Modernizare, PNRR, Schemele naţionale şi Planul Naţional de Investiţii.

Printre beneficiarii banilor puşi la dispoziţie de Ministerul Energiei se află proiecte ale companiilor strategice din sectorul energetic, precum Transelectrica şi Transgaz sau ale companiilor cu tradiţie în energie, cum sunt Complexul Energetic Oltenia şi Romgaz.

"Din prima zi la Ministerul Energiei am spus că priorităţile mele sunt deblocarea fondurilor şi accelerarea investiţiilor. Doar aşa putem ajunge să avem independenţă energetică, preţuri corecte în facturile românilor şi o economie sustenabilă şi competitivă. Mi-am propus investiţii în sectorul energetic care să aducă beneficii concrete pentru români şi economia noastră. Aceste investiţii vor schimba modul în care producem şi consumăm energie, având un impact pozitiv asupra vieţii de zi cu zi. Sunt proiecte esenţiale pentru a trece la surse de energie mai ieftine, mai verzi şi mai sustenabile, creând locuri de muncă bine plătite şi îmbunătăţind standardul de viaţă al românilor. Cele 13,6 miliarde de euro sunt folosite pentru modernizarea infrastructurii energetice şi sprijinirea inovaţiei, proiecte care vor consolida securitatea energetică a României şi ne vor întări poziţia în regiune. Acestea sunt doar sumele nerambursabile, la care se adaugă contribuţia beneficiarilor, ceea ce înseamnă că valoarea totală a proiectelor noi depăşeşte 25 de miliarde de euro. Aceste investiţii record pentru sistemul energetic naţional înseamnă dezvoltare, mii de noi locuri de muncă şi o energie mai sigură, mai accesibilă şi mai verde pentru toţi românii", a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Fondurile nerambursabile sunt investite în:

- sectorul de producţie a energiei, în special în noi capacităţi de energie din sursă regenerabilă; extinderea şi modernizarea reţelei de distribuţie a energiei electrice; creşterea eficienţei energetice în sectorul industrial; modernizarea şi realizarea de centrale în cogenerare de înaltă eficienţă şi în modernizarea reţelelor de termoficare;

- producţie şi/sau asamblare şi/sau reciclare a bateriilor, a celulelor şi panourilor fotovoltaice; noi capacităţi de stocare a energiei electrice; - - tehnologii noi, precum capacităţile de producţie a hidrogenului verde care să fie utilizat pentru stocarea energiei electrice şi/sau pentru decarbonizarea industriei; programe care vizează direct consumatorii finali de energie electrică, precum programul Electric-Up sau schemele pentru producţie de energie regenerabilă pentru autoconsum; sprijinirea reducerii consumului de energie prin eficienţă energetică în sectorul transporturilor;

- dezvoltarea de capacităţi de producţie pe gaz, flexibile, pentru producerea de energie electrică şi termică în cogenerare de înaltă eficienţă(CHP) în termoficarea urbană (CHP).

Bugetul pe care Ministerul Energiei îl alocă investiţiilor este împărţit astfel: din PNRR - suma de 1,25 miliarde euro, din Fondul pentru Modernizare - 8,8 miliarde euro, prin schemele naţionale - 3,3 miliarde euro, şi din Planul Naţional de Investiţii - 280 de milioane de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9681
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5404
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1141
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9215
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0678

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapebytourdefrance.com
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb