Janet Yellen a respins ideea unei majorări de capital pentru Banca Mondială

D.T.
Bănci-Asigurări / 30 martie

Janet Yellen a respins ideea unei majorări de capital pentru Banca Mondială

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a respins ieri ideea unei majorări de capital pe termen scurt pentru Banca Mondială şi a spus că se aşteaptă ca instituţia să fie condusă de candidatul american Ajay Banga, fost CEO al Mastercard, conform News.ro.

Yellen le-a spus parlamentarilor americani că doreşte ca reformele Băncii Mondiale să extindă considerabil împrumuturile pentru a lupta cu schimbările climatice şi alte crize globale, în mare parte prin extinderea resurselor existente, adoptând politici de finanţare inovatoare şi mobilizând finanţarea privată.

O majorare de capital a fost printre propunerile făcute de Banca Mondială în ianuarie. Aceasta nu ar fi posibilă fără sprijinul Statelor Unite, acţionarul dominant al Băncii Mondiale.

"Nu solicităm o majorare de capital", a spus Yellen în timpul unei audieri de buget a Subcomitetului pentru credite pentru stat, operaţiuni externe şi programe conexe din Camera Reprezentanţilor a SUA.

"Vrem să vedem o mai bună mobilizare a resurselor private alături de investiţiile Băncii Mondiale, dar nu solicităm o majorare de capital în acest moment", a spus aceasta.

Propunerea de majorare a capitalului a fost făcută atunci când Banca Mondială a dezvăluit o foaie de parcurs pentru a face faţă propunerii de anul trecut a lui Yellen, de a-şi extinde misiunea dincolo de împrumuturile pentru proiecte de dezvoltare specifice ţării, pentru a aborda crizele globale, arată sursa.

Ultima majorare de capital a Băncii Mondiale, de 13 miliarde de dolari, a fost aprobată de ţările membre în 2018, dar capacitatea de creditare creată a fost tensionată de pandemia de Covid-19 şi de contagiunile rezultate din războiul Rusiei în Ucraina.

Până acum, planul de evoluţie al Băncii Mondiale a fost elaborat sub preşedintele David Malpass, care a fost nominalizat de fostul preşedinte Donald Trump şi care şi-a anunţat demisia în februarie, după ce nu a susţinut consensul ştiinţific privind schimbările climatice. Malpass a declarat, în februarie, că reformele referitoare la împrumuturi ar putea debloca o capacitate suplimentară de creditare anuală de 4 miliarde de dolari, sau 40 de miliarde de dolari într-un deceniu, o cifră cu mult sub sutele de miliarde de dolari despre care un raport G20 a spus că ar fi posibile.

Yellen a cerut anterior ca Banca Mondială să ia măsuri "mai îndrăzneţe şi mai imaginative" pentru a debloca mai multe împrumuturi pentru schimbările climatice.

Acest plan este de aşteptat să fie transferat lui Banga, nominalizat de preşedintele Joe Biden.

Yellen le-a spus parlamentarilor că se aşteaptă ca Banga, care nu are contestatori, să fie ales preşedinte al Băncii Mondiale cu sarcina de a dezvolta instituţia pentru a aborda mai bine "provocările secolului 21", inclusiv clima, pandemiile, conflictele şi fragilitatea.

Banga, în vârstă de 63 de ani, care s-a născut şi a fost educat în India, dar acum este cetăţean american, a câştigat deja sprijinul altor guverne pentru a-şi asigura practic confirmarea, inclusiv din Bangladesh, Marea Britanie, Columbia, Egipt, Franţa, Germania, India, Italia, Coasta de Fildeş, Japonia, Kenya, Arabia Saudită şi Coreea de Sud.

Perioada pentru nominalizări s-a încheiat ieri, fără contestatori.

Yellen a mai spus ieri că politica SUA faţă de finanţarea proiectelor energetice de către Banca Mondială este flexibilă şi că unele ţări cu venituri mici se pot califica pentru finanţare pentru proiecte de gaze naturale, dacă energia regenerabilă nu este fezabilă.

Opinia Cititorului ( 2 )

 1. cine shorteaza 10 y trez ar face bine sa incaseze profitul si sa schimbe macazul.

  Ciclul arata ca schimba macazul in sus pe la jumatea lui 2023. 

  s c cret 

  1. Bine zici,

   dar te rog fi mai evaziv, 

   in stilul "crestere economica negativa",

   in rest sa ai o zi frumoasa 

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

06 Iun. 2023
Euro (EUR)Euro4.9615
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6393
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1136
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7558
Gram de aur (XAU)Gram de aur292.7061

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro