Lukoil intenţionează să iasă din Marea Neagră, unde operează o concesiune împreună cu Romgaz

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 10 noiembrie 2020

Lukoil intenţionează să iasă din Marea Neagră, unde operează o concesiune împreună cu Romgaz

Lukoil intenţionează să se retragă de pe platoul continental al României de la Marea Neagră, unde operează o concesiune împreună cu Romgaz (SNG), potrivit g4media.ro, care citează surse din piaţa de energie. Informaţia a fost confirmată pentru sursa citată şi de către Adrian Volintiru, directorul general al Romgaz.

Practic, Lukoil vrea să îşi vândă cota de participare de 87,8% din perimetrul EX-30-Trident din Marea Neagră. Decizia Lukoil a venit pe fondul eşecului din primăvară legat de confirmarea rezervelor de gaze naturale din zăcământul Trident. O sondă forată de compania italiană Saipem nu a confirmat prognozele optimiste privind rezervele de hidrocarburi.

"Am primit această scrisoare de la Lukoil. Vom avea o discuţie cu ei, nu ştim încă motivele lor", a declarat Adrian Volintiru pentru g4media.ro. Întrebat dacă e posibil ca Romgaz să discute cu Lukoil pentru preluarea participării în perimetrul Trident, directorul general al Romgaz a spus că "teoretic e posibil să discutăm".

Scrisoare este semnată de Andrey Kupriyanov, manager al activelor geologice, şi informează că firma rusească intenţionează să îşi vândă cota din concesiunea zăcământului Trident. Romgaz deţine o cotă de 12,2% din concesiune.

Amintim că şi compania americană ExxonMobil a luat decizia de a-şi vinde participaţia din Marea Neagră, unde operează un zăcământ alături de OMV Petrom (participaţie 50/50). Decizia americanilor de a vinde a venit şi ca urmare a Legii Offshore, care este considerată de companii drept prea restrictivă. Premierul şi ministrul Economiei au declarat în repetate rânduri că vor modifica legea doar când vor avea majoritate în Parlament.

În octombrie 2015 au fost finalizate lucrările la sonda de explorare LIRA 1X, care au dus la descoperirea unui important zăcământ de gaze, situat în sectorul românesc al Mării Negre, din cadrul Perimetrului EX30 Trident. La acel moment, datele seismice arătau că rezervele pot depăşi 30 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

21 Ian. 2022
Euro (EUR)Euro4.9449
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3614
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9178
Gram de aur (XAU)Gram de aur257.2300

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro