MARTIE FINANCIARBET marchează o secvenţă de recorduri istorice

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 aprilie 2021

BET marchează o secvenţă de recorduri istorice

Titlurile Fondul Proprietatea au încheiat luna cu o primă de 2% faţă de VUAN

BET, indicele fanion al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), a urcat la noi recorduri istorice în martie, după treisprezece ani şi opt luni de la maximul atins anterior, cu puţin timp înainte de izbucnirea crizei financiare globale din 2007-2008. Coşul de acţiuni a doborât recordul de acum aproape paisprezece ani în data de 16 martie, pentru ca ulterior să îşi continue avansul, marcând o secvenţă de încă opt maxime.

A fost un parcurs în acelaşi sens cu cel al pieţelor dezvoltate care, îndeosebi pe fondul perspectivelor de îmbunătăţire a economiilor, aflate încă sub şocul pandemiei Covid-19, au urcat în unele cazuri către noi recorduri.

În Europa, indicele Stoxx 600 a crescut cu 6,08%, luna trecută, FTSE 100, al pieţei londoneze, s-a areciat cu 3,55%, în timp ce indicele DAX 30, al bursei din Frankfurt, a avut un avans de 8,86%, într-o lună în care referinţa pieţei germane a atins maxime istorice.

Dow şi S&P 500 merg din maxime în maxime

Peste Atlantic, indicele Dow Jones Industrial Average a urcat cu 6,62%, în martie, în vreme ce S&P 500 s-a apreciat cu 4,24%, ambele coşuri de acţiuni atingând noi recorduri. În schimb, indicele Nasdaq Composite a crescut cu numai 0,41% luna trecută, iar conform unui raport al JP Morgan Asset Management publicat la 1 aprilie, acţiunile de tip "value" din SUA au un avans de 9,8% de la începutul anului, faţă de numai 0,3% pentru cele de tip "growth". Este un element ilustrativ pentru aşteptările privind revenirea economiei, pe fondul creşterii numărului persoanelor vaccinante, a noului pachet de 2,3 triliarde de dolari şi a propunerii administraţiei Biden pentru un plan de reconstruire a infrastructurii în SUA.

În acest context internaţional şi alături de factori interni, între care convocatoarele emitenţilor cu propunerile de repartizare a profitului realizat de companii anul trecut, indicele BET a urcat cu 9,68%, la 11.189,6 puncte, în timp ce indicele extins BET-XT s-a apreciat cu 8,48%, până la 990,76 de puncte.

Capitalizare bursieră de aproape 1,4 miliarde lei pentru TeraPlast

Impulsionate de propunerea distriburii unui dividend special din banii încasaţi din vânzarea diviziei produselor de oţel, cu randament de peste 20% faţă de preţul acţiunii din ziua anunţului, acţiunile TeraPlast (TRP) au avut o ascensiune de 47,6% în martie, de departe cea mai mare creştere din indici. Producătorul de materiale de construcţii trece probabil prin cea mai bună perioadă din istorie, iar de la jumătatea anului trecut titlurile TRP au avut o creştere parabolică, escaladând noi şi noi maxime (în termeni de preţuri ajustate). Faţă de preţul de închidere al acţiunilor companiei de la finele lunii martie, de 0,8 lei, capitalizarea bursieră a emitentului se ridica la aproape 1,4 miliarde lei.

BET marchează o secvenţă de recorduri istorice

Acţiunile OMV Petrom (SNP), una dintre cele mai lovite companii de măsurile impuse de autorităţi pentru limitarea pandemiei Covid-19, s-au apreciat cu 14,67% în luna martie, până la 0,43 lei, preponderent pe fondul unor volume sub media ultimei luni de tranzacţionare. Compania a rămas fidelă politcii sale de dividende şi a propus alocarea unui dividend brut de 0,031 lei, echivalentul unui randament brut de peste 7% faţă de preţul acţiunii din ziua publicării convocatorului, chiar dacă acest lucru implică distribuţia inclusiv din rezerve.

Titlurile Nuclearelectrica (SNN), o altă vedetă a bursei noastre din ultimii ani, au urcat cu 11,89% în martie, până la 25,4 lei, record istoric la acel moment. Compania a propus alocarea unui dividend de 1,565 lei, echivalentul unui randament brut de 6,3% faţă de cotaţia acţiunii din ziua publicării convocatorului.

Avans de aproape 12% pentru acţiunile FP

Susţinute parţial de programul de răscumpărări, acţiunile Fondul Proprietatea (FP), unul dintre vehiculele folosite de investitorii străini pentru investiţii în piaţa românească, au urcat 11,86% luna trecută, la 1,745 lei, nou record istoric. Aprecierea a făcut ca, acţiunile FP să încheie luna martie cu o primă de 2% faţă de Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) raportată de fond pentru februarie, de 1,7095 lei. FP a propus acţionarilor distribuirea unui dividend special, în condiţiile în care fondul închis de investiţii a încheiat anul trecut cu pierdere.

Într-o lună în care indicele Euro Stoxx Banks a urcat cu 5%, acţiunile Banca Transilvania (TLV), un alt vehicul prin care investitorii străini iau expunere în piaţa noastră, s-au apreciat cu 11,63%, la 2,4 lei, în timp ce titlurile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) au urcat cu 9,83%, până la 15,86 lei. Îndeosebi în cazul BRD, avansul a apărut preponderent pe fondul unui volum redus, faţă de media ultimei luni. De menţionat că, pentru instituţiile de credit se conturează o perioadă mai lungă fără dividende (sau cu dividende mici cum este cazul BRD) în condiţiile recomandării recente în acest sens a Comitentului Naţional pentru Supraveghere Macroprudenţială.

În ceea ce priveşte scăderile, doar trei titluri au încheiat luna martie sub nivelul de la finele lui februarie, toate fiind din domeniul de utilităţilor. Cel mai mare declin, de 5,43%, a fost înregistrat de acţiunile Transelectrica (TEL), care au încheiat luna la preţul de 26,1 lei, în timp ce acţiunile Electrica (EL) au scăzut cu 1,43%, până la 13,75 lei, în martie.

Discount-uri de tranzacţionare între 31% pentru Evergent Investments şi 55,8% în cazul SIF Banat-Crişana

Dacă Fondul Proprietatea a avut o creştere a preţului acţiunii cu două cifre, SIF-urile au tras în jos randamentul indicelui BET-FI. Excepţia a fost Evergent Investments (EVER), fosta SIF Moldova (care şi-a schimbat denumirea şi logo-ul luna trecută), ale cărei acţiuni au urcat cu 6,34%, la 1,425 lei. Societatea şi-a răscumpărat 0,84% din capital, printr-o ofertă derulată la preţul de 1,6 lei. De asemenea, pe parcursul lunii trecute, Evergent a încheiat etapa a doua a programului de achiziţii de titluri proprii aprobat de acţionari în aprilie anul trecut şi a demarat-o pe cea de-a treia.

În rest, oscilaţiile s-au situat între o creştere de 1,47% pentru SIF Transilvania (SIF3), la 0,346 lei şi o scădere de 1,58%, până la 1,865 lei, în cazul SIF Oltenia (SIF5). În ansamblu, indicele BET-FI s-a apreciat cu 4,55% luna trecut, la 48.618,43 de puncte, cel mai mic avans dintre coşurile de acţiuni ale pieţei noastre.

În ceea ce priveşte discount-urile, se conturează două categorii în rândul societăţilor de investiţii financiare. Evergent Investments şi SIF Transilvania, cu discount-uri de 31%, respectiv 36,5%, şi SIF Oltenia, SIF Muntenia (SIF4) şi SIF Banat-Crişana (SIF1), a căror diferenţă relativă între VUAN şi preţul din piaţă este de 49,8%, 53,9% şi 55,8%.

Agroland Business System şi Star Residence Invest - noile intrate în piaţa AeRO

În piaţa AeRO a continuat seria listărilor de companii, în martie acţiunile Agroland Business System (AG) şi Star Residence Invest (REIT) făcându-şi debutul pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al BVB.

Titlurile Agroland, societate ce operează lanţul de magazine agricole cu acelaşi nume, au încheiat luna la preţul de 22,6 lei, cu 6,6% peste cel din prima zi de tranzacţionare, şi cu mult mai mare faţă de preţul din plasamentul privat, de 4,5 lei. Star Residence Invest este primul REIT listat la BVB, titlurile companiei încheind luna martie la preţul de 0,318 lei, cu circa 22% sub cel din ziua debutului, dar mai mare decât cel din plasament, de 0,218 lei.

Tot în luna martie a fost listată la bursă ultima emisiune de titluri de stat Fidelis. Prin această rundă, Ministerul Finanţelor a atras de la populaţie 1,396 miliarde lei, mai puţin decât cele două emisiuni de anul trecut, în condiţiile în care dobânzile au fost mai reduse.

Am intrat în luna aprilie, pe parcursul căreia la BVB vor avea loc majoritatea adunărilor de bilanţ ale acţionarilor, unde se vor vota propunerile de dividende şi, în unele cazuri, majorări de capital cu distribuire de acţiuni gratuite. În Statele Unite, analiştii se aşteaptă la un al doilea trimestru foarte bun, pe măsură ce economia se redeschide, iar cheltuielile vor fi impulsionate de noul stimul al administraţiei Biden, ceea ce ar trebui să fie pozitiv pentru acţiuni - cu excepţia cazului în care ratele dobânzilor cresc prea repede, conform CNBC.

"Calendarul macro este destul de subţire. Cred că atenţia se va îndrepta către câştiguri (n.r. raportările primului trimestru) destul de rapid", a spus Shawn Snyder, strateg la Citi US Wealth Management.

Conform Refinitiv, profiturile companiilor sunt aşteptate să crească cu 24,2% faţă de cele din primul trimestru al anului trecut, primul în care au fost incluse complet efectele opririi economiei, în urma răspândirii pandemiei. Anumiţi strategi se aşteaptă ca sezonul de raportări să vină cu mai multe comentarii favorabile privind perspectivele economiei, ceea ce este posibil să aducă revizuri pozitive ale prognozelor, oferind combustibil acţiunilor, potrivit CNCB.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Si lichiditatea sif-urilor marcheaza recorduri istorice... in sens negativ !!

    Bine ca a pus mana "cine trebuie" pe ele dupa ridicarea pragurilor  

    1. La ce lichiditate au, sifoanele ar trebui sa'si ceara delistarea.

      Corect!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Energia 2022”
Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

06 Oct. 2022
Euro (EUR)Euro4.9366
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.9920
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0780
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6319
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3180

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

solarenergy-expo.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro