Mecanismele urii

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 11 ianuarie

 Cristian Pîrvulescu

"Avem atâtea credinţe pe care le ştim clădite pe neadevăruri."

(John Steinbeck, Joia dulce)

Ziua de 6 ianuarie 2021 va marca Istoria universală: este ziua în care mecanismele urii au făcut ca o mulţime furioasă, asmuţită de un preşedinte iresponsabil, să se reverse asupra Capitoliului de la Washington pentru aş impune prin violenţă voinţa. A fost proba - dorită şi probabil favorizată de inamicii Americii şi ai democraţiei liberale - că asistăm, ca să folosesc o formulă livrescă, la declinul imperiului american. Dar este şi dovada că poporul - care nu poate fi redus la o simplă mulţime - nu se poate reconcilia cu sine însuşi decât dacă există un parlament în care politicieni profesionişti pot să asigure atât un spaţiu, cât şi o cultură a negocierii interesului general.

America a fost, şi asta încă de la începutul său revoluţionar şi până astăzi, divizată între părţi greu de conciliat. Dar asta este situaţia oricărei societăţii, oricare ar fi numărul celor ce o compun sau omogenitatea culturală. În America însă, Războiul civil este mărturia că aceste conflicte pot lua forme violente şi pot deveni răni care nu se vindecă nici în 160 de ani.

Epigraful din Steinbeck pus ca motto al acestui articol trimite atât la reflecţia asupra stereotipurilor şi falsurilor în mijlocul căror trăim, cât şi la "fructele mâniei". Formula care a dat numele celui mai celebru roman a lui Steinbeck are legătură cu Războiul civil. Este de fapt preluată din versurile unui imn al aboliţioniştilor, Battle Hymn of the Republic (Imnul de luptă al Republicii), pe care îl cunoaşteţi cu toţii datorită referentului său, "Glory! Glory! Hallelujah!" ale cărui versuri au fost scrise de Julia Ward Howe în 1861 pe muzica imnului John Brown0s Song (Cântecul lui John Brown). În versurile sale, pline de referinţe biblice, Julia Howe asociază judecata celor răi (susţinătorilor sclaviei) de la sfârşitul veacurilor: "Ochii mei au văzut slava venirii Domnului, El dărâmă pivniţa unde au fost păstrate fructele mâniei, El a dezlegat fulgerul fatidic al paloşului Său, Adevărul său merge mai departe. Glorie! Glorie! Aleluia!".

Dar acest cântec, cum spuneam mai sus, este pus pe muzica John Brown0s Song şi trimite la un eveniment care este considerat una din cauzele directe ale Războiului Civil. John Brown, alb aboliţionist activ, organizase în octombrie 1859 o incursiune militară în Virginia pentru a înarma sclavii şi a iniţia o insurecţie a acestora, dar a fost capturat, judecat şi executat pe 2 decembrie 1959. Pentru democraţi (partid al Sudului sclavagist pe atunci) această incursiune fusese o conspiraţie a republicanilor. Pentru investigarea faptelor, a fost creat un comitet senatorial bi-partizan al cărui raport, publicat în iunie 1860, nu oferea nicio dovadă directă a unei conspiraţii, dar sugera că raidul lui Brown fusese consecinţa aplicării doctrinei aboliţioniste republicane. Pentru sudişti incursiunea lui John Brown, considerat un erou în Nord, apărea ca preambulul unei agresiuni a aboliţioniştilor şi a favorizat declararea independenţei Confederaţiei. Ori, steagurile Confederaţiei au fost fluturate de adepţii lui Donald Trump pe holurile Capitoliului în după amiaza zilei de 6 ianuarie marcând transformarea partidului lui Lincoln într-un partid confederat. Supremaţiştii albi, fundamentaliştii evanghelişti, militanţii pro-arme şi alte grupuri de radicali de extremă dreapta (alt-right) au luat cu asalt nu numai sediul parlamentului federal, ci şi istoria Americii. Iar în această operaţiune Donald Trump nu a fost decât ultimul şi cel mai radical dintre instigatori. Căci această transformare a unui partid în contrariul său s-a realizat în timp.

Reducerea diversităţii politice, sociale sau culturale la o iluzorie unitate politică este contrară nu doar spirtului democraţiei, ci şi naturii sociale a oricărei comunităţi umane. Dar asta nu i-a împiedicat pe fanaticii de toate orientările şi obedienţele să încerce să construiască această unitate prin frică şi violenţă, adică recurgând la ceea ce Tocqueville numea "tirania majorităţii". În locul căutării numitorului comun, care este interesul general, prin dialog politic, social sau civic se încercă impunerea prin forţă. Când în 1831 Alexis de Tocqueville ajungea în America pentru a analiza sistemul penitenciar american a fost frapat de evoluţiile democratei jacksoniene şi a scris Despre democraţie în America unde a avertizat asupra unui efect pervers, ucigător, pe care democraţia îl poate produce: tirania majorităţii. Tirania majorităţii este o consecinţă nedorită a democraţiei electorale, care face ca o majoritate tehnic democratică să poată oprima o minoritate dacă nu sunt recunoscute drepturile minorităţilor.

Mecanismele urii nu ţin doar de teoriile conspiraţiei şi de promovarea lor prin reţele sociale, nici doar de proliferarea politicienilor populişti, ci şi de modul în care Istoria şi situaţia socială este reflectată în conştiinţa fiecărui individ. Dar fără politică această ură poate fi sublimată. Când însă politicienii folosesc istoria şi teoriile conspiraţiei pentru a mobiliza ura riscul de implozie a unei comunităţii politice creşte. E ceea ce ne-a demonstrat atacul asupra Captoliului.

Opinia Cititorului ( 16 )

 1. Libertatea absoluta a cuvantului este sfanta. Dar comunistii nu doresc asta si aplica cenzura. Am libertatea sa iubesc si sa urasc pe cine consider eu.

  Politica minciunii in SUA s-a vazut clar inca de la inceputul mandatului lui Trump, cand "democratii" l-au acuzat fara dovezi ca este omul Rusiei. Inclusiv seful FBI a lucrat in favoarea lor. Dupa ce i-au sabotat tot mandatul cat au putut, la alegeri s-au comportat cel putin dubios: nu voi uita niciodata imaginile in care reprezentantii republicani in unele sectii de votare au fost inchisi pe dinafara in pauza de masa si au fost impiedicati sa participe la numararea voturilor. Ba au mai acoperit si geamurile sa nu se vada ce fac inauntru. De cenzura din presa americana ce sa mai zic?  

  Si apoi se mira ca o parte din populatie este nemultumita. Mandatul actual nu va fi recunoscut de multi americani si nu pot sa nu le dau dreptate.

  Probabil se pregatste marea resetare, spalarea pe creier pentru formarea omului nou de tip comunist. Tehnica este cea a pasilor marunti, sa inghita fraierii pe neobservate, dar multi au inceput sa se trezeasca. 

  1. "Am libertatea sa iubesc si sa urasc pe cine consider eu."

   Bravo! Si Parvulescule, esti absolut detestabil, apropo de ura.

   Si legile anti-ura sunt date ca sa apere niste entitati absolut respingatoare si sa le faca de necriticat. Stiti pe cineva care corespunde? 

   ...

  Cum zicea Musk: ultima piesa dintr-un domino inceput intr-un campus ce facea ' rating' pt fetele de acolo sau doar o piesa intermediara ?

  Dle Pârvulescu eu nu înțeleg ce o tot dăm langa cu sclavia negrilor în sec 18 și prima jumătate a sec19 ! Hai să o comparăm cu situația țăranilor din țările române din aceiași perioadă. O duceau cu mult mai bine țăranii români? Sau țiganii de la noi ? Cuvântul robie nu înseamnă de fapt sclavie sau invers în limbajul epocii ?

  Eu zic că așa erau vremurile, e bine să le cunoaștem dar in nici un caz să nu devenim patimasi!  

  Iar dacă ne apucăm să daramam statui, clar suntem pe contrasens! 

  Si vă rog mai încet cu acuzațiile doar la adresa lui Trump. O fi cerut el oamenilor să vină pe Capitoliu,dar când ai dat jos cu statuia lui Jefferson, Capitoliu nu mai e loc sacru!

  Si apoi ce stat e ăla în care câteva sute( sau mii de cetățeni) i-au cu asalt o clădire si reușesc să intre? Ce stat e ăla în care mor 5 oameni într-un asalt parodie( cam așa a arătat din cauza haosului)! 

  1. Si inca o chestie dle Pârvulescu ,să cauți " vinovații " oferind mai întâi 1000$, apoi 5000 ,apoi 50.000 $ mi se pare culmea! Păi poliția lor,serviciile lor de securitate, camerele etc ,etc nu sunt suficiente, sau sunt mai bune " declarațiile de martor "?

   Dl profesor crede ca toti ne-am nascut ieri si se face ca uita de anul 1990 in Romania, an plin de provocarile/manipularile facute de serviciile speciale la toate manifestatiile opozitiei si se face ca nu vede imaginile de la violentele din SUA.

   Nu-i asa? Nu e corect politic. 

   Ai dreptate. Este cumva acest individ bursier Soros? Daca da, atunci aceasta gasca are alte obiective. Aceste obiective precum si mijloacele de a le atinge le putem gasi in doctrina comunista, bolsevica.

   A fost bursier soros. Este virusat si se pare ca nu exista remediu pentru astia. Degeaba incearca oamenii sa-i atraga atentia, este dresat bine.

   Lumea e plina de mincinosi pe care ii poti cumpara .

  Pelosi in State of Panic

  Blog/Politics 

  Posted Jan 11, 2021 by Martin Armstrong 

  Pelosi is in a state of Panic trying to Impeach Trump and demanding Pence invoke the 25th Amendment to remove Trump. The Senate does not return until the 19th so there is no time for a trial but her ch arge is absolutely absurd, to begin with. What seems to be the talk running around is that there is a lot of incriminating evidence on her laptop that was taken. She seems to be grandstanding to try to position herself that any allegations that might surface are really retaliation for her impeachment. 

  What at least seems very clear is that Trump supporters were NOT the only people in the building. They seem to have been the cover for other operations. In fact, there was a deliberate free reign to allow these ops to get about 15 laptops using the Trump supporters to hide their actions. Lawmakers were calling the police and they simply wa ited before responding. 

  Pelosi’s frantic rush to impeach a president who has 10 days left is absurd. When people were pleading for help and the Black Lives Matter/Antifa groups were burning down buildings and looting, Pelosi had no problem allowing that to happen. This frantic rush is to be able to claim that any evidence that comes out is fake and in retaliation for her impeachment. Perhaps she should look at her polls. The trust in Congress has crashed since she took the speaker’s post. Even a used car salesman is trusted more than her. 

  1. Pierdere de vreme ! Stiu franceză!

  Cu ce se deosebesc Facebook și Twitter de stalinisti privind libertatea de exprimare?

  Trump ar putea foarte bine să-și deschidă cont pe o rețea de socializare din China (Tik Tok) și să lupte in continuare cu Oculta Mondială. E

  fraier daca nu o face și are consilieri tâmpiți daca nu-l sfătuiesc să facă acest pas. 

  1. Nu se poate spune ca Pârvulescu greșește cu toată ca face și el greseali. Totuși are dreptate oarecum. Politicienii populiști nu merge. Școală este necesară pentru toții.

   ,,Nu merge ca e multi fara carte"

   Daca la stanga se face educatie de partid atunci rezultatul este fericire ca-n China peste tot... 

  M-am oprit din citit dupa prima fraza si ii spun asa lui Pirtulescu: sper ca prosteala aia de senesepea sa se desfiinteze, iar tu sa ramai somer, marxist obosit ce esti!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
Super protecție cyber pentru echipamente de business
BITCOIN ROMANIA

Curs valutar BNR

24 Feb. 2021
Euro (EUR)Euro4.8743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0100
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4221
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6714
Gram de aur (XAU)Gram de aur233.0869

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Learning and Development Conference 2021
www.hipo.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro