Metalul preţios al anului viitor

F. A.
Materii Prime / 30 decembrie 2011

Metalul preţios al anului viitor

Potenţialul de creştere al platinei este superior celui al aurului şi platina tinde să înlocuiască aurul în preferinţele analiştilor, conform surselor de presă. Platina a pierdut 25% din maximul tuturor timpurilor înregistrat acum patru luni, în timp ce aurul - doar 15%.

Cumpărarea de platina este considerat un deal mai bun decât cumpărarea de aur, spun analiştii occidentali, după ce au constatat că preţul metalului preţios, unul dintre cele mai rare şi mai căutate de pe pământ, întârzie să revină peste cel al aurului.

Uncia de platină (31,1034 grame) costă acum puţin peste 1.400 de dolari SUA, după ce zăbovise la 1425 - 1430 dolari, adică cu 25% sub maximul tuturor timpurilor. Aurul a scăzut la 1590 de dolari, cu 15% mai jos faţă de maxim.

Geoffrey Ching în analiza sa din portalui Seeking Alpha, declară: "La preţurile actuale, platina este cu siguranţă o decizie de cumpărare mai bună decât aurul". Modalitatea cea mai confortabilă de a investi în metale preţioase este acţiuni ale fondurilor de investiţii de tip ETF care fac plasamente fizice în metale (PPLT, GLD).

În septembrie, când speculatorii au declanşat marea corecţie negativă a cotaţiilor metalelor preţioase, platina a devenit cu sute de dolari mai ieftină decât aurul pentru prima dată în mulţi ani.

Cea mai mare cerere de platină vizează utilizarea în convertoare catalitice auto - 39% din cererea globală de 7,9 mil. uncii (245 mil. grame) - în 2010. Bijuteriile consumă 30% din producţia de platină, în timp ce investiţiile doar 8%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”
Dtlawyers
BTPay
Apanova

Curs valutar BNR

26 Oct. 2021
Euro (EUR)Euro4.9476
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2587
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.6280
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8750
Gram de aur (XAU)Gram de aur246.8735

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

eximbank.ro
gerocossen.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro