MICUL INVESTITOR ADEMENIT LA BURSĂ CU TITLURI DE STAT Finanţele fac ce nu ştie Sobolewski

A.T.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 iunie 2015

Finanţele fac ce nu ştie Sobolewski

ASF vrea să ducă titlurile de stat la ciobanii din vârful muntelui

Ministerul Finanţelor va lansa o emisiune de titluri de stat pentru persoane fizice, pe care o va lista la Bursa de Valori Bucureşti, propunându-şi să atragă economiiile populaţiei, în condiţiile în care Bursa, prin directorul său Ludwik Sobolewski, s-a concentrat în ultima perioadă, în special, pe investitorii străini, ignorând aproape total retailul.

Vrând să fie spiritual, Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, a spus, ieri, că emisiunea Ministerului Finanţelor trebuie să ajungă şi la ciobanii din vârful muntelui.

Preşedintele ASF a declarat că programul de 100 de milioane de lei lansat de Ministerul de Finanţe trebuie foarte bine promovat, astfel încât persoanele fizice să înceapă să investească în titluri financiare, ca alternativă de economisire: "Atât sindicatul bancar care se ocupă de această emisiune, dar şi noi o să stimulăm un program de promovare şi de publicitate, astfel încât şi un crescător de oi din vârful muntelui, care face bani şi nu-i mai investeşte în dezvoltarea proprie, să poată să cumpere titluri de stat. Este cel mai bun şi cel mai sigur instrument de economisire".

Cum are de gând ASF să pună umărul alături de autorităţi astfel încât să reauşească să ducă titlurile de stat la ciobanii din vârful muntelui rămâne un mister în condiţiile în care perioada de subscriere este între 8 şi 19 iunie 2015, iar prospectul emisiunii va apărea vineri, 5 iunie, conform datelor oferite de consorţiul de bănci intermediare (BCR-BRD-Raiffeisen Bank).

Mişu Negriţoiu, dar şi guvernanţii, au promis o amplă campanie de promovare a acestui instrument de economisire, care să ajungă la micii investitori.

Realitatea este însă că timpul disponibil pentru asta este extrem de scurt, în condiţiile în care Finanţele nu au mai lansat titluri de stat pentru cetăţeni de zece ani şi foarte puţini dintre aceştia ştiu cu ce se mănâncă.

Dincolo de declaraţiile bombastice totuşi, autorităţile par să fie conştiente de dimensiunea cererii pe această piaţă, astfel că au început cu un program pilot, de numai 100 de milioane de lei.

Finanţele nu au anunţat încă dobânda pentru obligaţiuni, urmând să publice un interval al dobânzii la care se pot face subscrieri, în cadrul prospectului care va fi lansat vineri.

Premierul Victor Ponta a declarat, ieri: "Încercăm să facem publicitate la un instrument nou, respectiv titluri de stat pe BVB pentru persoane fizice. În 2005 a fost cea mai recentă emisiune de titluri de stat, dar nu prin BVB. Încercăm să atragem persoanele fizice şi să le explicăm că banii pe care vor să-i economisească îşi au un loc excelent în titlurile de stat garantate de Guvern, cu o dobândă care să ţină cont de realitatea pieţei. Este cel mai sigur mod de economisire pentru că nu se pot pierde banii. Poate titlurile de stat nu aduc cele mai mari câştiguri imediate, însă, în acest moment, avem toate condiţiile macroeconomice să lansăm un astfel de instrument şi avem şi o creştere a dorinţei de economisire a populaţiei. Acum trebuie să facem multă publicitate".

Domnia sa nu a dat detalii asupra modului în care va fi derulată campania de informare a populaţiei, deşi mai este doar o săptămână până la prima zi de subscriere. Victor Ponta a subliniat că, fiind prima emisiune de acest gen, valoarea totală alocată de stat este o sumă de testare a apetitului populaţiei pentru un astfel de instrument alternativ la depozitele bancare.

22 iunie este data stabilirii ratei dobânzii finale şi data alocării, 25 iunie este data decontării iar 26 iunie este prima zi de tranzacţionare la BVB, conform graficului prezentat de Ministerul Finanţelor.

"Dacă acest prim eveniment îşi produce efectele şi află şi oamenii obişnuiţi de emisiunea de titluri de stat, atunci evident că vom mări acest program şi îl vom transforma într-un instrument modern, folosit cât mai des de stat şi de BVB", a conchis primul ministru.

În perioada 9-12 iunie, reprezentanţii Ministerului Finanţelor împreună cu BRD, Raiffeisen şi BCR, care formează consorţiul de intermediere a ofertei, vor organiza un roadshow în Bucureşti şi marile oraşe din ţară pentru a prezenta programul. Şeful Trezoreriei Statului, Ştefan Nanu, a completat: "Dobânda va fi stabilită în funcţie de o dobândă de referinţă pentru piaţa obligaţiunilor plus/minus 0,2 puncte procentuale. Vineri vom publica prospectul emisiunii şi acolo vom preciza clar care este intervalul de dobândă, iar cumpărătorul poate opta pentru o dobândă mai mică sau mai mare, în acest interval, pe formularul de subscriere. Dacă vom avea cerere foarte mare, adică suprasubscriere, vom merge pe o dobândă competitivă, adică mai joasă, iar cel care a optat pentru limita superioară a dobânzii va pierde. Dacă ideea cu care te duci la bancă este să cumperi neapărat titluri de stat, este recomandat să treci pe formular o dobândă cât mai mică din intervalul menţionat ca să fii sigur de alocare".

Domnia sa a mai spus că programul are ca scop obţinerea unei dispersii cât mai mari, respectiv atragerea cât mai multor investitori persoane fizice, cu un titlu sau câteva titluri fiecare. Un astfel de titlu costă 1.000 de lei.

Şi Enache Jiru, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, a ţinut să precizeze că prioritatea o au investitorii mici, cu subscrieri sub 50.000 de lei, pentru care este rezervată o tranşă de 70% din totalul emisiunii. Restul revine investitorilor care plasează peste 50.000 de lei şi pentru alocarea finală se va face pro-rata.

Şeful Trezoreriei susţine că dacă micii investitori acoperă toate cele 100 de milioane de lei, cei mari vor fi respinşi.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, a avut un discurs scurt, în care a menţionat că motivul pentru care a fost lansat acest plan este diversificarea bazei investiţionale a titlurilor de stat şi oferirea unui instrument diversificat de economii pentru populaţie. "Sperăm ca după 19 iunie, când vom şti exact care este cererea populaţiei, să putem suplimenta bugetul alocat acestor instrumente. Eu sunt optimist şi apreciez că populaţia va arăta încrederea în modul în care Guvernul va investi aceşti bani", a subliniat domnul Teodorovici, care a spus că va subscrie în ofertă.

Enache Jiru a explicat că titlurile de stat oferă siguranţa economisirii la o dobândă fixă: "Faţă de un depozit bancar pe doi ani, avantajul este că nu pierzi toată dobânda dacă te hotărăşti să lichidezi plasamentul înainte de termen. Titlul permite ieşirea oricând din tranzacţie cu calcularea dobânzii la zi. Tranzacţionarea titlurilor pe BVB are avantajul că preţul se stabileşte în condiţii de transparenţă maximă. Sigur, dacă cineva vinde titlurile înainte de termen, atunci poate avea un preţ mai mic sau mai mare faţă de momentul subscrierii, în funcţie de cum merge piaţa. De asemenea, faţă de depozitele bancare, veniturile din investiţii în titluri de stat nu sunt impozabile".

Autorităţile au spus că oamenii pot cumpăra titlurile de stat direct la ghişeul băncii, fără comision la BCR, BRD sau Raiffeisen (băncile din consorţiu), prin completarea unui formular de subscriere în care optează pentru nivelul de dobândă din intervalul precizat şi prin depunerea banilor. Plata se poate face în numerar, prin ordin de plată sau transfer bancar. Suma va fi depusă într-un cont de titluri al băncii respective şi se aşteaptă perioada de subscriere.

Ministerul Finanţelor a cerut băncilor din consorţiu să nu perceapă niciun comision pentru subscrierile făcute de populaţie în cadrul acestui program, având în vedere randamentele reduse, şi să plafoneze comisioanele la 0,1% pentru tranzacţiile de cumpărare de pe piaţa secundară, după listare.

Titlurile de stat pot fi păstrate până la scadenţă - iunie 2017. În acest caz, anual, la datele cuponului (27 iunie 2016 şi 26 iunie 2017) beneficiarii vor încasa dobânda aferentă deţinerii de titluri. La ultima dată de plată a cuponului, 26 iunie 2017, odată cu dobânda, beneficiarii încasează şi principalul calculat ca numărul de obligaţiuni deţinute înmulţit cu 1.000 lei.

Opinia Cititorului ( 9 )

 1. ce articol alambicat despre un instrument banal numit titlu de stat. Ciobanilor...baaaa... daca vreti 2% pe an din care 2% ramineti dupa impozitul de 16% cu 1,68% net pe an ...cumparati titluri...daca vreti 100% dupa brinza vinduta la negru direct din stina...faceti brinza. your call.

  1. acei 2% sunt curati, neimpozabili. tot afacerea ramane baza evolutiei materiale

  BVB a tras stecherul din priza la vechiul site,unul care era mult mai bun decat actualul.Se pare ca ei actioneaza pe toate caile pentru a plictisi investitorii(extrem de putini) si a-i trimite spre alte zari.

  1. investitiile se fac pentru placerea si parerea sefilor. a vazut careva vreun studiu de piata pentru imbecilitatile facute de bvb sau de brk? zorzoanele le par a fi o mare realizare sefilor, ce folos ca sunt niste idiotenii care incurca, nu ajuta.

   sa aiba multe culori, sa sclipeasca. 

   o tara de tot rahan-ul. 

  DUpa ani de zile in care titlurile de stat erau pastrate pentru premianti (bancile straine) e bine ca Ponta/Negritoiu s-au gandit sa dea acces si persoanelor fizice. Sa vedem clipa in care chiar putem sa cumparam obligatiuni si o sa imi scot toti banii de la BCR sa-i investesc in titluri de stat. Depozitele la BCR sunt sub 1% pe an.

  Cata aroganta nesimtita! Oferta pt ciobani! Cum poti sa ai incredere in piata de capital din Romania sa cumperi titluri de stat cand cazurile de scandal de pe piata de capital din Romania arata ca piata e la dispozitia brokerilor nesupravegheati !

  Oferta e clar facuta la bascalie pentru ciobanii care vor sa isi piarda banii la bursa ! 

  Dupa cum spunea si alt comentariu cineva a intrerupt brusc, ieri, accesul la vechiul site care era mult mai bun ca cel actual. In cateva pagini, la cel vechi, aveai cam toate informatiile ce te interesau despre tranzactionare si starea pietei. La cel actual e o varza ciobaneasca, greu accesibil, informatiile amestecate, prost structurat, nu se actualizeaza instantaneu informatiile de tranzactinare, cu cele 15 min intarziere, desigur. Un site modern si inutil, neprietenos.

  1. Ca noul sait e un pas inapoi se vede de la o posta dar ca s-a platit pt aceasta aiureala de sait mi se pare o prostie!

   Cu aceasta ocazie propun revenirea la saitul vechi! Dimineatza deschideam calculatorul si ma uitam in saitul BVB mai intai de alte activitati bursiere. De cand cu noul sait, neprietenos, organizat aiurea, incurcat, greu de accesat, viteza mica de accesare ma uit in alta parte! Oare noul sait n-a fost testat cu utilizatori zilnici sau a fost musai sa arunce cu banii in curtea cuiva anume ?

    

   sefii romani (sau polonezi) sunt mereu convinsi ca ei le stiu, deja, pe toate, mai bine

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Lansare carte
Conferinţa BURSA “Piaţa financiar-bancară”
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5755
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0224
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8440
Gram de aur (XAU)Gram de aur344.9545

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
thediplomat.ro
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb