Milioane de dolari, plătite pentru chitarele unei celebrităţi muzicale

Ziarul BURSA #Cultură /

Amatorii de obiecte care au aparţinut celebrităţilor cheltuiesc averi pentru a-şi satisface această pasiune. O chitară Fender Stratocaster, folosită de David Gilmour la unele dintre cele mai cunoscute piese ale formaţiei Pink Floyd, a fost vândută la Christie's New York pentru suma record de 3.975.000 de dolari. Anul acesta, Gilmour a anunţat că va vinde 120 dintre emblematicele sale chitare pentru a aduce bucurie şi altora iar fondurile vor fi folosite în scopuri caritabile: "Aceste chitare mi-au fost prietene bune. Mi-au dăruit multă muzică. Cred că e timpul ca ele să fie folosite de altcineva. Am petrecut destul de mult timp cu ele şi banii obţinuţi vor fi folosiţi pentru a face mult bine în lume şi asta e intenţia mea".

Instrumentul vândut pentru aproape patru milioane de dolari, cu şase corzi, a fost folosit la piesele "Comfortably Numb", "Money", "Shine On You Crazy Diamond" şi multe altele. Gilmour a compus cu ea şi albume solo, precum "About Face", "On An Island", "Rattle That Lock" şi albumul solo de debut 1978. Instrumentul, cunoscut drept "The Black Strat", a fost modificat de-a lungul anilor, schimbările fiind la grif, electronică şi design, informează News.ro. Chitara sa acustică favorită C.F. Martin & Company Nazareth 1969 D-35 a fost vândută pentru peste 1.000.000 de dolari. A fost principala sa chitară de studio din 1971 şi a fost folosită pentru a compune şi a produce "Dark Side Of The Moon" şi la înregistrarea "Obscured By Clouds". Tot în sesiunea de vânzări "The David Gilmour Guitar Collection", un Stratocaster alb (circa 1954), cu seria #0001, folosită la "Another Brick in the Wall (Part 2)" a fost adjudecată la 1,82 milioane de dolari. Suma totală a vânzărilor se ridică la 21.490.750 de dolari.

David Gilmour, născut pe 6 martie 1946, la Cambridge (Marea Britanie), este cântăreţ, compozitor, textier, instrumentist şi producător muzical. Cu o carieră de peste 55 de ani, Gilmour a devenit cunoscut în calitate de chitarist şi solist al trupei de rock progresiv Pink Floyd, căreia i s-a alăturat în 1968. A părăsit grupul în 1995 şi a revenit pentru scurt timp din 2005. Solo a lansat patru albume de studio şi a sus-ţinut numeroase turnee. În 2016, a cântat - după 45 de ani - la Pompei şi a fost desemnat cetăţean de onoare al oraşului. Cel mai recent disc lansat este "Live at Pompeii" (2017). În 2003, David Gilmour a fost decorat cu Ordinul Imperiului Britanic în rang de Comandor.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS