Abonament gratuit

MINISTRUL ECONOMIEI DANIEL ANDRUŞCĂ:"Transelectrica are în plan investiţii de 420 milioane lei, pentru 2018"

E.O.
Ziarul BURSA #Companii #Energie /

"Transelectrica are în plan investiţii de 420 milioane lei, pentru 2018"

Lucrările de modernizare la staţia electrică de transformare Suceava - finalizate 

Transelectrica a finalizat lucrările de modernizare începute în 2015 la Staţia electrică de transformare 400/220/110/20 kV Suceava, "un important nod al Reţelei Electrice de Transport care asigură funcţionarea Sistemului Electroenergetic Naţional şi face legătura între provinciile istorice ale ţării", conform unui comunicat de presă.

Proiectul a fost executat de asocierea Siemens SRL - EMSESNS PROD SRL, investiţia ridicându-se la peste 24 milioane lei şi fiind finanţată din fonduri proprii ale companiei. Comunicatul citat menţionează: "Staţia 400/220/110/20 kV Suceava este un important nod energetic din nordul ţării atât pentru viitoarea LEA 400 kV Gădălin-Suceava, care va închide inelul de 400 kV între Moldova şi Ardeal, cât şi pentru viitoarea LEA 400 kV Suceava-Bălţi, parte din proiectul de interconectare a sistemelor electroenergetice din România şi din Republica Moldova.

Prezent la evenimentul de inaugurare de vineri, ministrul Economiei Dănuţ Andruşcă a subliniat: "Investiţia în staţia de la Suceava este importantă atât pentru companie, pentru că este o dovadă că Transelectrica urmăreşte riguros programul de investiţii, cât şi pentru întreaga regiune, pentru că staţia de la Suceava asigură alimentarea cu energie a două judeţe: Suceava şi Botoşani. Vorbim despre o investiţie strategică în toate sensurile cuvântului. Transelectrica are executate şi în curs de executare proiecte de investiţii importante: atât cei aproape 200 de kilometri de Linie Electrică Aeriană, în valoare de 47,5 milioane de euro, care permit conectarea energetică cu vecinii sârbi şi ungari, dar şi demersurile susţinute pentru închiderea inelului de 400 kV, această autostradă a energiei electrice pe care o dezvoltăm în România. Pentru anul 2018, Transelectrica are în plan investiţii în valoare de 420 milioane lei, dintre care 120 de milioane de lei sunt alocaţi pentru lucrări noi. De asemenea, Trans­electrica a obţinut o co-finanţare de 27 de milioane de euro de la Comisia Europeană, din care a încasat deja 2,2 milioane de euro, pentru linia Cernavodă-Stâlpu.

Lucrările de modernizare au constat, în principal, în înlocuirea de echipamente primare, înlocuirea instalaţiilor de protecţie şi automatizări exis­tente cu un sistem de comandă - control integrat, ceea ce va conduce la creşterea siguranţei în funcţionare, precum şi la reducerea costurilor de mentenanţă. Staţia Suceava, aflată în exploatarea Sucursalei de Transport Bacău a CNTEE Transelectrica SA, funcţionează pe patru nivele de tensiune 400/220/110/20 kV şi alimentează consumatorii din judeţele Botoşani şi Suceava. Staţiile de 400 şi 220 kV au fost modernizate într-o primă etapă, în perioada 2009-2011, în cadrul proiectului "Trecerea la tensiunea de 400 kV a axului Gutinaş - Bacău Sud - Roman Nord - Suceava din Sistemul Naţional de Transport a Energiei Electrice", potrivit comunicatului citat.

Acesta arată că, prin staţia 110 kV, se asigură alimentarea zonei de consum Moldova Nord şi racordarea CET Suceava la Sistemul Electroenergetic Naţional, iar staţia 20 kV asigură alimentarea unor consumatori locali şi alimentarea serviciilor proprii ale staţiei 110/20 kV Suceava.

Staţia electrică de transformare 110/20 kV Suceava a fost pusă în funcţiune în 1968; tensiunea de 220 kV a fost introdusă în anul 1975, iar din anul 2009 în staţia Suceava a fost introdusă şi tensiunea de 400 kV. De asemenea, în Staţia Suceava a fost introdusă pentru prima dată în Româ­nia, în anii '80, informatica de proces în instalaţiile electrice.

Sucursala de Transport Bacău are activitate pe teritoriul a şase judeţe şi exploatează opt staţii electrice de trans­formare şi 1086,3 kilometri de linii electrice aeriene cu tensiuni de 110 kV, 220 kV şi 400 kV.

Compania Naţională de Transport a Energiei Electrice Transelectrica SA este operatorul de transport şi de sis­tem din România, care gestionează, operează, întreţine, modernizează şi dezvoltă reţeaua de transport ce cuprinde 81 de staţii electrice de trans­formare, cu o capacitate de peste 38.000 MVA şi 8.834,4 kilometri de linii electrice aeriene de 100/220 kV, 400 kV şi 750 kV, aflate în gestiunea a opt sucursale de transport.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. dupa tzeapa micilor actionari tel din primavara cind anaf a papat tot profitu, acum se pare ca este invazie de capuse, acolo unde statul este actionar majoritar ( nu va speriati, vorbeam de statul jos, nu in picioare)cea mai tare este electrica!! unde.........

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roConference on E-learning - Tips&Tricks
Cabinet de avocatservicii curatenie