Conferinţa BURSA “FONDURILE EUROPENE”Conferinţa BURSA “FONDURILE EUROPENE”

MOŢIUNEA LATRĂ, GUVERNUL TRECEVariaţiuni pe o temă clasică pentru democraţie preparată şi tromboane

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial /

Susa foto: Agerpres

Susa foto: Agerpres

Cornel Codiţă

Staţia următoare: moţiunea de cenzură. Unul dintre cele mai semnificative momente ale dinamicii parlamentare şi, mai general, politice. Cade sau nu cade guvernarea constituită după alegeri? Se poate forma un alt guvern care să primească investitura unei majorităţi parlamentare? Vor avea loc sau nu alegeri anticipate? Albă sau neagră? Răspunsul la toate aceste întrebări depinde de votul pe care deputaţii l-au depus în urnele destinului. Votul? Care vot? Poate nu aţi aflat, încă, dar "Partidul" a hotărît că parlamentarii nu votează. Cum, care parlamentari? Cei ai "Partidului", adică ai PSD-ului! De aici, încolo, începe cîmpul larg al întrebărilor. Grele! O fi sau nu o fi constituţional ca o entitate politică, în cazul de faţă forul de conducere al unui partid, o mînă de oameni, să poată impune, fără nici un fel de control democratic, castrarea mandatului parlamentar prin interzicerea acţiunii de a vota, sub ameninţarea directă, publică şi explicită a unor drastice sancţiuni politice? Răspunsul la îndemînă este simplu. Curat constituţional, Coane Fănică! De ce? Pentru că aşa prevede Regulamentul de funcţionare al Parlamentului României, creat şi aprobat de parlamentari, pentru parlamentari, pe principiul de autentică extracţie democratică "Eu centrez, eu dau cu capul", regulament pe care nimeni, din afară, nu poate să îl amendeze, decît Curtea Constituţională, iar asta, numai dacă este sesizată, legitim şi în bună formă. Cu tema asta, nu a sesizat-o nimeni, încă, deşi faultul grosolan la democraţie este vizibil şi de pe ultimul rînd al gradenelor de la peluză! Amatorii de "subtilităţi" o să spună că, în principiu, decizia conducerii PSD nu anulează capacitatea de vot a parlamentarilor acestui partid. Ei pot cere bile şi le pot pune în urne fără ca cineva să îi poată împiedica să îşi exercite dreptul de vot. Deci, ce mai chichirez gîlceava? O fi, dar democraţia nu e doar cea din "principii", ci şi cea de pe teren. Mai ales, cea de pe teren. Ori, pe teren, este clar că decizia şi ameninţările conducerii PSD introduc o distorsiune masivă în exercitarea libertăţii de vot a unui număr critic de parlamentari. Iar, ei sunt, înainte de toate şi mai presus de orice, Parlamentarii României, nu ai PSD-ului! Chiar dacă sunt aleşi pe lis­tele PSD-ului şi cu sprijinul maşinăriei de vot a partidului, conform doctrinei constituţionale, ei nu reprezintă în Parlament nici PSD-ul, nici conducerea sa, nici pe cetăţenii unei circumscripţii anume, ci "Voinţa Naţiunii", iar votul lor exprimă "Interesul Naţional". Mă rog, aşa zice doctrina!

Răspunsul mai puţin simplu şi mai elaborat este acelaşi: curat constituţional! De ce? Deoarece, prin textul Constituţiei, am acceptat că dreptul de vot al cetăţeanului României nu creează şi obligaţia de a exprima votul. Dacă acest principiu este valabil pentru orice cetăţean, atunci el trebuie să fie valabil şi pentru "cetăţeanul parlamentar". Nu-i aşa? Păi.....nu-i chiar aşa! Deşi îi spunem tot vot, ceea ce face parlamentarul, în fiecare zi sau de cîte ori este chemat să îşi exprime alegerile în Parlament, nu este deloc echivalentul sau acelaşi lucru cu ceea ce face cetăţeanul cînd merge, o dată la patru ani, să pună în urnă votul pentru mandatele parlamentare, ori pentru cele ale autorităţilor locale alese. În cazul cetăţeanului este vorba despre un act fundamental de instituire şi legitimare a unui mandat de reprezentare. În cazul deputatului/senatorului ales, punerea bilelor în urne sau ridicarea mîinii la anunţul Pentru/Împotrivă/Abţinere este pur şi simplu o metodă de decizie într-un organism colectiv. Ea poate fi înlocuită prin alte metode de decizie, cum şi este, de fapt, în cazul aşa zisei adoptări prin "inacţiune" sau al adoptării prin consens. Votul cetăţeanului nu poate fi înlocuit de nimic! Odată înlocuit, ieşim din cadrul democraţiei. Ne prăbuşim în zona "democraţiei preparate".

În sfîrşit, răspunsul cu adevărat complicat nu poate să ignore ingerinţa masivă, neautorizată de nici un raport instituţional, a unei instituţii de partid în mecanismul funcţionării autorităţii fundamentale de guvernare democratică, Parlamentul. Deocamdată, acest răspuns nu a fost formulat de nimeni.

Ar putea-o face textul modificat al Constituţiei, prin instituirea obligativităţii votului pentru toţi cetăţenii, din care rezultă că nici o altă autoritate nu poate să cenzureze aceast drept/obligaţie. Ar putea să o facă, mult mai simplu, Regulamentul Parlamentului prin excluderea explicită a posibilităţii ca parlamentarii să nu participe la vot, cînd un vot este cerut explict de procedurile de decizie ale unei camere, ori ale camerelor reunite.

Pînă atunci, adică pînă să ne paraşuteze cineva într-o lume a normalităţii, rămîne să ascultăm în continuare cacofonia produsă de stridenţele şi dezacordurile unei pseudo democraţii atent şi intens "preparată" de interesele de gaşcă şi de partid ale celor care se folosesc de instituţiile "Democraţiei" doar pentru a-şi satisface interesele proprii şi ale haitei de apartenenţă. Cît despre tema executată, ea este cea a "dictaturii proletariatului", formă de guvernare resuscitată pe meleagurile noastre atît de "originale" sub chipul unei "dictaturi a Partidului", sprijinită pe dictatura unei majorităţi electorale, cît se poate de firav reprezentativă. Pe fundal, nu atît pentru coloratură, cît pentru aiurirea sistematică a unui electorat şi aşa perplex ori anesteziat, sunet prelung şi percutant de tromboane!

Opinia Cititorului ( 11 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. Opoziția mai are ce cârâi acum ?

  In filme sefu' conduce de după gratii ?

  Cine cu scaun la cap credea că ăia lasă ciolanu' ? 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Asa-zisa opozitie este tare dornica de ciolan !

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Nu, PSD-ALDE nu vor ciolan, ci binele poporului!

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   A votat si opozitia contra motiunii ca sa fie sigura ca nu trece! Le e frica sa treaca la butoane! Au depus motiunea doar ca sa dea impresia ca lucreaza in folosul nostru! Toti o apa si un pamant! Nu e solutie cu votul obligatoriu. S-a trecut de la dictatura nationala proletara sau de partid, la una internationala a marii finante! Ar fi interesant un articol pe tema dictaturii marii finante, internationale!

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Nu aveți dreptate cu conceptul de "democrație preparată" și nici cu obligativitatea votului pentru parlamentari. Încă și mai puțin cu obligativitatea votului pentru populație. În comunism a fost obligatoriu - nu prin lege, ci prin practică - și știți asta. Apoi, sunteți sociolog și știți foarte bine că niciodată nu pui o întrebare fără să ai varianta de răspuns NS/NR. Acceptați abținerea de la vor și respingeți non votarea deși sunt identice. Inclusiv cu neprezentarea la vot.

  2. Este incorectă teoria cu "Partidul" care se amestecă în treburile parlamentului. Parlamentul nu este Adunarea Poporului (a reprezentanților săi) și nici măcar a cetățenilor, ca în Atena lui Pericle sau ca în "thing"-ul scandinav medieval. Este o adunare a reprezentanților partidelor, care sunt organizații birocratice iararhizate! De altfel, criteriul democrației formulat de UE la negocierea aderării României a fost pluripartidismul și nu parlamentarismul. Parlament am avut și în comunism și acolo votul era obligatoriu. De altfel, pentru votul obligatoriu există teorema lui Arrow, care dovedește că cei care votează conform preferințelor reale sunt întotdeauna o minoritate.  

  3. În toate parlamentele europene, inclusiv cel de la Bruxelles, ca și în Congresul american, liderii partidelor și nu parlamentarii hotăresc cum votează parlamentarii. Indisciplinații pățesc la fel ca în România, adică li se retrage sprijinul politic, ceea ce echivalează practic cu imposibilitatea de a mai fi ales. Partidele britanice au o funcție specială pentru asta numită "whip" (bici), dar știți asta. 

  4. În România, TOATE partidele au procedat astfel atunci când au considerat necesar, supraveghind chiar și votul secret cu bile. Știind asta este incorect să prezentați PSD drept singurul partid care procedează astfel și care în acest fel "distruge" democrația "adevărată" pe care România ar fi avut-o dacă ar fi fost liberalii sau USR-Plus la guvernare.  

  5. În schimb, ignorați faptul că lideri ai opoziției, mai ales PNL, îi amenință pe parlamentarii PSD-ALDE cu pușcăria în discurs public în camerele reunite ale Parlamentului, după ce nu au reușit să-i momească cu funcții sau voturi de partea lor și o considerați că nu are nicio legătură cu "prepararea" democrației.

  6. Nu vă scriu toate astea pentru a vă critica. Ci pentru a vă avertiza că riscați să abandonați principala caracteristică a unui analist politic - independența intereselor sale personale față de rezultatul confruntărilor politice firești din arena politică. Partizanatul ideologic și mai ales cel politic garantează - inclusiv în cazul analiștilor profesioniști - orice șansă de a descrie altceva decât o lume imaginară, dominată de afectivități și afinități.  

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Am vazut-o si pe asta, un analist pesedist care da lectii de principialitate!

   In afara de faptul ca nu-ti sesizezi platitudinea, este, oare, posibil sa crezi in ceea ce predici?! 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Stiinta nu poate descrie realitatea decat in mod subiectiv, din pacate.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   dictatura unui partid, fie el si PSD. Acceptind dictatura PSD, vrind-nevrind aceptam dictaura lui Dragnea. S-au ti se pare ca ce-am trait, adica activitatea lui Dragnea din fruntea PSD, in ultimii 2.5 ani, n-a fost de fapt dictatura lui Dragnea?

   Si macar de era vreun Dragnea luminat! Ca daca ne uitam la Ungaria, ne dam seama ca putea sa ni se intimple si asa ceva, adica un despot luminat, stabilitate in conducere, ducind la progresul constant al tarii. Dar unde sa gasim noi norocul asta! La noi stabile sunt doar serviciile, dar analizind rezultatele activitatii lor, vedem ca si aici suntem fara noroc.  

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Corect: Sau

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  niste alesi legati catre partid de scaunele lor ca boii de iesle sa reprezinte "Voinţa Naţiunii", iar (ne)votul lor sa exprime "Interesul Naţional"?

  In teroarea exercitata de partid, cum ar putea boii astia sa-si rupa lanturile si sa voteze "Interesul Naţional"? 

  Constitutia mai precizeaza ca "Orice mandat imperativ este nul." Cum se impaca acesta prevedere cu ordinele pe care conducerile de partid le dau animalelor pe care le conduc de a nu-si parasi staulul in timpul votului?

  Orice interpretari si cauze am asocia fenomenului care tocmai a trecut, concluzia ramine una singura, pesedeii n-au votat pentru ca sunt doar niste amarite animale proaste. Chiar daca nu se situeaza la cea mai jalnica stare animalica, "Voinţa Naţiunii" tot niste mari prosti ramin. Cum sa nu votezi motiunea cind alegatorii ti-au aratat clar ca directia in care merg partidul si guvernul este una complet gresita. Fapt confirmat si de realitate: de septamina trecuta, piinea pe care o cumparam cu 2 lei o cumpar cu 2.5 lei. 50 de bani? Da, o crestere de 25%! 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Presiunile facute de seful partidului psd si a sefilor mai mici, asupra parlamentarilor psd sa stea in banca fara sa voteze , daca nu..., constituie lipsirea parlamentarului de un drept constitutional avand " acoperire" un document, Regulamentul elaborat de gasca majoritara!

  Desi este ilegal, acest Regulament a fost aplicat de mai toate guvernarile. 

  Pana la urma, ajungem tot la Constitutia psd-ista a lui Iorgovan, plina de neclaritati si portite, puse pentru mafioti!

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Gala BURSA 2019
Gala BURSA 2019

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS