Naţionalism şi patriotism de faţadă

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 27 noiembrie 2023

Cristian Pîrvulescu

După clasarea pe primul loc la alegerile de pe 22 noiembrie din Olanda a Partidului Libertăţii (PVV), s-a creat impresia că un larg curent naţionalist şi xenofob a cuprins ţara lalelelor şi că riscă să se transmită, ca un virus, întregii Europe. Ori, această impresie este eronată. Cu 23,6% din voturi ale PVV, la care se mai adaugă 4,7% ale populiştilor de la BBB (Mişcarea fermierilor şi cetăţenilor) şi 2,2% a extremiştilor din FdV (Forumul pentru democraţie), votul anti-sistem din Olanda ajunge la mai puţin de o treime. Restul alegătorilor, adică majoritatea covârşitoare, au votat pentru altceva. Şi, oricum nu e pentru prima dat când acest partid extremist olandez ajunge să se claseze aproape de primul loc: era deja să se întâmple în 2017, când Mark Rutte a preluat discursul anti-imigraţie pentru a conserva primul loc.

Pericolul extremismului naţionalist şi al xenofobiei este o realitate, dar asta nu înseamnă că întreaga Europă a devenit peste noapte extremistă. Aşa cum indica cercetarea PopuList (https://popu-list.org), realizată în 31 de state europene, votul în favoarea extremismului de dreapta sau de stânga, precum şi a populismului au crescut gradual şi constant în ultimele trei decenii, de la 10% la peste 30% din sufragii, cu variaţii conjuncturale de la un stat la altul. Ori, între cele trei tendinţe există diferenţe importante, populismul fiind mai degrabă o metodă de manipulare a electoratului, faţă de extremism, care îşi propune schimbarea radicală a sistemului politic. Iar extremismul de dreapta, cel mai popular dintre cele trei tendinţe, este cel care foloseşte naţionalismul ca principalul vector de influenţă politică

Pentru aceasta, extremismul de dreapta promovează confuzia dintre naţionalism şi patriotism pentru a acoperi xenofobia şi rasismul sub masca interesului naţional. Confuzia voită dintre naţionalism şi patriotism este menită să creeze impresia unei similitudini între cele două. Ori, diferenţa dintre naţionalism şi patriotism este fundamentală: naţionalismul este o ideologie care promovează excluziunea, pe când patriotismul este un sentiment de apartenenţă pozitiv. Naţionalismul este o ideologie care asimilează naţiunea, definită în mod etnic, şi statul, considerând că acestea sunt unul şi acelaşi lucru. Dar şi patriotismul poate deveni pervertit, atunci când este folosit fără discernământ. Asupra acestei pervertiri a unui termen cu conotaţii pozitive avertiza Samuel Johnson când rostea, în 1775, celebra frază, "Patriotismul este ultimul refugiu al ticălosului".

Ori, Johnson nu era vreun liberal cosmopolit, ci un conservator care dispreţuia utilizarea demagogică şi abuzivă de către William Pitt cel Tânăr a patriotismului în vederea unor scopuri politice meschine. Patriotismul la care se referea celebrul scriitor englez era, de fapt, echivalentul naţionalismului de astăzi. Doar că acest termen nu se impusese încă.

Dar, "patriotismul" din secolul al XVIII-lea se deosebeşte de naţionalismul secolului al XX-lea sau al vremurilor noastre prin impactul său devastator: atunci patriotismul era o figură retorică pentru mobilizarea partizanilor, astăzi naţionalismul devine o armă pentru segregare rasială şi exacerbarea conflictului rasial şi/sau religios din societăţi fracturate.

Opinia Cititorului ( 7 )

 1. ...

  1. ...

  nu votez cu aur , sosoaca s. altii de gen mi se par instabili mental si inflantili ce fug dupa colegii din parlament si ii lovesc, ca in clasa 1 -a.

  deci no way. 

  dar nu mi-e rusine sa spun adevarul, ca nu-mi plac emigrantii , in special cei negrii la fata, de fapt nici cei mai colorati autohtoni nu prea-mi plac. la ei in tara imi plac negrii sau arabii, la noi in tara nu. 

  si asta e. s-a faucut o greseala ca s-au acceptat atatia emigranti de prin africa, tarile arabe, in Europa. indiferent cat ai incerca sa fii de tolerant, ti se cam ridica parul in cap cand vezi camile la tine in oras.

  e casa noastra Romania , Olanda e casa olandezilor, si ar trebui sa decida proprietarul casei pe cine primeste inauntru. in loc de asta a decis melkeloaia si cu nu stiu care. ei acum, suntem in situatia in care suntem. arabii fac legea la noi in casa. si asta trebuie sa se termine, sau sa nici nu inceapa la noi in RO. 

  1. dragul meu, vezi că națiunile omogene au existat abia în epoca mai recentă, iar state pure etnic nu prea au fost.

   Regatul unit e o uniune națiuni care s -au tăiat crâncen in trecut  

   Spania e o federație de 3 , 4 popoare, cate au mai rămas după expulzarea evreilor și arabilor, acum sute de ani.. 

   Și o întrebare , cum au emigrat zeci de milioane de europeni pe alte continente , cu acordul lui melkeloaia (?așa scrii tu) sau pentru că așa a vrut istoria, Dumnezeu etc.?

   Unde scrie că la anul 1990 trebuia bursuc oprit cursul lunii.? 

  mesaj trimis de esop în data de 26.11.2023, 15:34)

  Chestia este insa urmatoarea .Acesti asa zis nationalisti sau cum vreti sa ii numiti voi nu sunt cu adevarat ceea ce pretind a fi .Mai toti acesti oameni , acum si olandezul ce a luat cele mai multe voturi , doreste sa isi modifice discursul pe masura ce doreste a prelua puterea .In Romania este la fel .Se lupta niste grupari ce doresc a prelua puterea si care se folosesc doar de retorica nationalista sau de retorica antivaccinista si LGTBQ adaugind si o anume motivatie religioasa .In fapt in momentul in care aceste Partide ar cistiga vor deveni aplaudacii a ceea ce tocmai ei contestau .Orban de Budapesta face la fel .Politic contesta tot dar faptic semneaza tot .Daca ne intorcem la Trump obsevam cu usurinta cum el nu a putut face mai nimic din ceea ce „propovaduia ” in campaniile electorale iar acum situatia s-a schimbat .Trump nu poate fi reales .In alegerile trecute, cind Trump a cistigat ,absolut toate sondajele o dadeau cistigatoare pe doamna Clinton ce a pierdut confruntarea chiar daca a avut 3 milioane de voturi in plus .In acele alegeri natiunile Occidentale nu s-au amestecat .In alegerile cistigate de catre J.R.Biden Toate natiunile Occcidentale au lucrat in defavoarea realegerii lui Trump(Trump a pierdut) asa cum se va intimpla si daca Trump va candida in 2024 .De data asta J.R.Biden nu poate risca pierderea alegerilor si din acest motiv , functie de sondajele care vor fi inainte de alegeriile din 2024 , J.R.Biden va hotari daca candideaza sau nu .Daca sondajele ii sunt defavorabile J.R.Biden va crea o situatie politica extrem de favorabila noului reprezentat in alegeri al Partidului Democrat fie ca este guvernatorul de California Newsom sau doamna Obama . In acel moment renuntarea va deveni parte a ofertei Partidului Democrat ce va dori sa arate Americii ceea ce toti americanii vor sti atunci si vor accepta atunci cu totii .Alegeri fara Trump si fara Biden .Din acel moment prin care J.R.Biden va anunta renutarea Trump nu mai reprezinta nici cea mai modesta o solutie .Asadar nu exista populisti- nationalisti decit in imaginatia unora .Totul este lupta pentru putere . 

  Atat evreii cat si palestinienii practica un nationalism exacerbat , de 70 de ani si s a ajuns la cruzimi si razbunari etnice indiscriminate ! Deci nu e o idee buna sa devina ideologie de partid !

  Fără naționalism nu am fi vorbit azi limba romana. Ușor, ușor viziunea stângii globaliste nu mai e acceptata de oameni. Ordinea naturala învinge întotdeauna, inclusiv pe autorii neomarxisti ce se dau democrați.

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Feb. 2024
Euro (EUR)Euro4.9753
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5970
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2177
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8238
Gram de aur (XAU)Gram de aur298.9173

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb