ICT

O ALTĂ PERSPECTIVĂ:Contrabanda, în criză de dezvoltare?

TUDOR DUMITRU
Ziarul BURSA #Politică #Contrabanda / 10 februarie 2011

Curăţenia din vămi, începută în forţă de autorităţile noastre ca exemplu pentru Occident că suntem pregătiţi să aderăm, anul aces-ta, la spaţiul Schengen, ridică, în continuare, multiple semne de întrebare referitoare atât la momentul ales pentru începerea operaţiunilor, cât şi la oportunitatea pierderii unor resurse materiale uriaşe, în an preelectoral, pentru clasa politică.

Este ştiut faptul că, mai devreme sau mai târziu, ţara noastră tot ar fi intrat în spaţiul Schengen, mai ales în condiţiile în care se pare că autorităţile noastre au îndeplinit toate cerinţele tehnice ale UE în acest sens.

Deja se vechiculează că aderarea ţării noastre va fi amânată temporar doar din cauza Bulgariei, ţară de care suntem cuplaţi în procesul de integrare, dar care se pare că încă nu a reuşit să îndeplinească toate exigenţele tehnice ale UE.

Destructurarea unor reţele piramidale din vămi care păreau să funcţioneze ca un monolit din care se pare că se alimenta inclusiv clasa politică, cu un an înainte de alegerile generale, este cel puţin dubioasă, în condiţiile în care avem de a face cu un fenomen generalizat, care datează de foarte multă vreme. Doar preluarea şefiei unei vămi costă peste 100.000 euro.

Surse oficiale, apropiate ultimelor evenimente, pun toate aceste neclarităţi într-o nouă perspectivă: în ţara noastră ar exista deja, în judeţele de la graniţa cu Ungaria (deci cu spaţiul Schengen), şi nu numai, grupuri infracţionale transfrontaliere din cadrul UE. Mafia italiană ar fi doar un exemplu de notorietate în acest sens.

Pentru aceste reţele, la care ar fi racordaţi, conform surselor noastre, şi unii politicieni locali dar şi anumiţi oameni de afaceri, aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen ar reprezenta o fluidizare a afacerilor ilicite: produsele de contrabandă ar fi astfel livrate mai rapid către ţările din interiorul UE, iar controalele existente în vămi ar dispărea.

Conform surselor noastre, dacă anchetele în desfăşurare nu vor atinge şi capii reţelelor piramidale, atunci ipoteza, conform căreia, prin aceste descinderi nu s-ar face decât o rotire a cadrelor, cu sacrificarea "pionilor", prinde tot mai mult contur. În aceste condiţii reţelele ilicite ar suferi doar o pierdere de moment, dar s-ar reface destul de rapid sub oblăduirea actualilor capi, după cum au apreciat sursele noastre.

În plus, deşi vom fi în spaţiul Schegen, acest lucru nu pare să aducă nicio garanţie că evaziunea fiscală şi contrabanda din vămi ar dispărea.

Ba din contră, controlul vamal la noua frontieră securizată a UE near reveni tot nouă, iar ţara noastră, prin poziţia sa geografică (ieşirea la Marea Neagră, graniţe cu spaţiul ex-sovietic şi exiugoslav) şi-ar consolida poziţia de placă turnantă pentru afacerile ilicite.

Dacă ipoteza citată se adevereşte, atunci nu este exclus ca ultimele evenimente să se concretizeze într-o triplă lovitură dată de factorii politici: ar creşte credibilitatea autorităţilor în ochii opiniei publice în an prelectoral, ar duce, într-un final, la integrarea ţării noas-tre în spaţiul Schengen, dar ar consolida şi o serie de afaceri ilegale deja existente.

Şeful Vămilor, acuzat de luare de mită

Războiul rece, pe axa Bucureşti - Paris, trece şi prin vămi

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Arestarile vamesilor sunt un joc de imagine ale celor cate dirijeaza operatia din umbra -recte puterea cotrocenista, si o reglare de conturi intre varfurile pdl-iste pentru obtinerea controlului PDL. Presedintele jucator a pierdut ,in mod real .controlul asupra pedelistilor si a PDL. V a incerca formarea altui partid. Celebra\Alba ca Zapada, clocita in laboratoarele de manipulare cotroceniste ,va apare in fata romanilor infometati de masurile genocidare de sorginte cotroceniste ca un salvator...! Asa spera initiatorii farsei grotesti ce se joaca acum in media.Farsa ce strica imaginea tarii noastre. Urmeaza miscatra a doua respectiv probabila aliere discreta a adversarilor sefului cotrocenist cu adversarii sai reali din opozitie ce ii pregatesc debarcarea de la Cotroceni.Scena politica devine interesanta. S-a deschis o cutie a pandorei care favorizeaza miscari gen antiMubarak, latente ce pot muta dominoul egipteano- tunisian in Romania!. Mai sunt 3-4 luni pana la aparitia altor partide. Nationaliste. Tineti-va bine! Zgomotele auzite in cabina navei Apollo 11,din 1969, de sorginte extraterestra, dar cu iz metalic, pamantean se vor auzi si pe strazile marilor orase. Sa-i vedem pe curajosii pedesti si pe seful jucator cotrocenist ,pe unde vor scoate camasa.. Facand o paranteza, in zona vamii constantene ,pastorita de fratele sefului cotrocenist, vor fi arestari dirijate, cum se zice, de sacrificiu.! Pentru imagine.... Si probabil si alte arestari.. de exemplu a unor vechi lideri sindicali. Deveniti incomozi. Stirea este proaspata.. De o ora!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Boromir

Curs valutar BNR

07 Mai. 2021
Euro (EUR)Euro4.9262
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0800
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4941
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6770
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.7720

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Tohani
Cotaţii Emitenţi BVB
Concurs de idei de afaceri inovative ”Money is Funny” – ÎNSCRIERI
Cotaţii fonduri mutuale
Energy CEO forum awards
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro