Pandemia a adus un plus de probleme pentru bolnavii cronici

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 10 martie

Pandemia a adus un plus de probleme pentru bolnavii cronici

Bolnavii cronici au avut de suferit în ultimul an din cauza restricţiilor impuse de combaterea pandemiei. Chestiunea este gravă în special în ceea ce priveşte bolile cardiovasculare, unde accesul rapid la îngrijirii medicale este vital. Teama de a nu se infecta şi accesul la servicii medicale sunt în topul problemelor pacienţilor cu boli cardiovasculare, astfel că 22,8% dintre pacienţii cu boli cardiovasculare nu au fost deloc la medic anul trecut. Pe de altă parte, 59% dintre aceştia nu au mers la medic de teamă de a nu se infecta şi pentru că nu au avut unde, spitalul fiind închis. Acesta este rezultatul unei cercetări iniţiate de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, realizat online în luna februarie. Nu mai puţin de 96,3% dintre pacienţii cu boli cardiovasculare respondenţi se confruntă cu 3 probleme majore: teama de a nu se infecta (52,5%), lipsa accesului la servicii medicale (25,2%) şi dificultatea de a ajunge la spital (18,6%). Dintre aspectele pe care pacienţii le enumeră ca fiind necesar să fie schimbate se numără: un acces mai bun la medic/spital - 71,79%, o mai bună cooperare cu medicul - 14,10% şi mai multe medicamente compensate - 12,82%. Un alt aspect deosebit de îngrijorător reieşit din cercetare este că vârsta celor cu probleme cardiovasculare grave, precum infarctul sau insuficienţa cardiacă, a scăzut: 25% dintre respondenţii chestionarului online sunt persoane cu vârsta între 45 şi 55 ani, persoane active. Dintre respondenţi, 47% au hipertensiune arterială, 8,9% fibrilaţie atrială, 8,6% insuficienţă cardiacă, 8,2% angină pectorală şi 6,6% infarct miocardic. Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), avertizează: "Pacienţilor le este teamă de COVID-19 şi trăiesc un stres extrem din cauza stării de sănătate. Pentru ei trebuie găsite soluţii imediate: o boală precum infarctul nu aşteaptă să treacă pandemia. Mergeţi la medic dacă simţi durere în piept, dureri ale spatelui, stomacului, ameţeală, respiraţie îngreunată pentru mai mult de 15 minute sunaţi-vă medicul de familie!"

COPAC şi Fundaţia Română a Inimii îndeamnă pacienţii şi populaţia să meargă la medic, să solicite îngrijirile medicale de care au nevoie dacă simt o schimbare a stării de sănătate prin prezenţa unor simptome precum respiraţie îngreunată, ameţeală, durere puternică în piept pentru mai mult de 15 minute. Poate fi vorba de un infarct, iar intervenţia rapidă, într-un interval scurt, este salvatoare.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. bolnavii noncovid , nu au avut de suferit , AU MURIT CU ZILE , ce tot ne dam pe dupa cires . vedeti statisticile , au murit cu 2/3 mai multi decat in 2019 !

    Nu exista pandemie mai tonomatelor.....Testarile de covid nu sunt sigure si nu reflecta realitatea....Nu a murit nimeni de covid de ce ? pentru ca nu s-au facut autopsii le cei decedati ...Totul este un fake news ordinar ...Spitalele s-au transformat in inchisori ale mortii odata ce ai intrat in ele iesi mort de covid 19 ....Medicii mincinosi si criminali stiu adevarul dar il ascund pentru sume mari de bani...

    1. Soso, tu esti pisi?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
Electromagnetica
anahotels.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Iul. 2021
Euro (EUR)Euro4.9209
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1443
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5608
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7815
Gram de aur (XAU)Gram de aur242.5914

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Allview
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro