Pariul pe titlurile "Turbomecanica" Bucureşti, câştigător

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 5 februarie 2010

Pariul pe titlurile "Turbomecanica" Bucureşti, câştigător

Acţiunile companiei "Turbomecanica" Bucureşti (simbol TMB) au fost vedetele ultimei luni, înregistrând, în perioada 31 decembrie - 3 februarie, o apreciere de 38,9% (raportat la moneda europeană), până la 0,114 lei/titlu, în şedinţa de tranzacţionare de ieri.

Şi tradiţionaliştii care au preferat, la începutul anului, să constituie depozite în euro la "ATE Bank", "Carpatica" sau "Marfin Bank" au obţinut în continuare randamente uşoare, în ciuda deprecierii monedei europene în raport cu leul. Astfel, persoanele care, în urmă cu o lună, au ales să îşi direcţioneze economiile către acest tip de plasament, au obţinut, miercuri, un câştig de 0,31% din suma depusă.

Cei care au achiziţionat bijuterii şi alte obiecte din aur, în perioada analizată, au stat mai bine. Metalul galben a oferit o rentabilitate de 4.20%, pe fondul creşterii preţului acestuia la nivel mondial. În ţara noastră, un gram de aur valorează, în prezent, circa 105 lei.

Cu toate acestea, investitorii care s-au hotărât, în perioada analizată, să constituie depozite în lei la bănci s-au dovedit mai inspiraţi, înregistrând câştiguri mai mari la această categorie de plasament. Aceştia ar fi raportat un profit de 4,08%, dacă ar fi optat pentru Millennium Bank, ING, RBS sau RIB, care au avut cea mai bună ofertă de pe piaţă.

Persoanele care au avut inspiraţia să achiziţioneze titluri la fondul "Raiffeisen România Acţiuni", administrat de Raiffeisen Asset Management, s-au putut considera şi ele mult mai norocoase decât restul investitorilor care au optat pentru alte fonduri de investiţii, deoarece au câştigat 17,05% peste investiţia iniţială, în perioada analizată.

Şi persoanele care au preferat, luna trecută, să îşi păstreze banii "la ciorap" au înregistrat câştiguri de 3,22%, în intervalul 31 decembrie - 3 februarie, pe fondul aprecierii puternice a leului în raport cu moneda europeană.

Tot în aceeaşi perioadă, şi piaţa de capital locală a fost o sursă de profit pentru investitorii care au optat pentru plasamente în indicii bursieri.

Indicele BET (exprimat în euro), care prezintă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni cotate la Bursa de Valori Bucureşti, a consemnat o apreciere de 12,2% în ultima lună, în timp ce indicele BET-FI, care reflectă evoluţia celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), a câştigat 28,38%, pe fondul optimismului din piaţă. În acelaşi timp, şi indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la Bursă, a urcat cu 17,23%.

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament.

Fondurile de investiţii luate în calcul pentru această analiză se găsesc la pagina 14. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.8922
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4928
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8793
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5612
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.5647

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro