PLÂNGERI DIN PIAŢĂ: Ministerul Energiei, cu bocancii în companiile din portofoliu

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Energie / 14 noiembrie 2016

Ministerul Energiei, cu bocancii în companiile din portofoliu

Gabriel Dumitraşcu acuză încălcări de legislaţie în procesul de recrutare la Hidroelectrica

Surse: "Ministrul Energiei vrea să îi schimbe pe administratorii Romgaz care nu răspund «la ordin»"

În piaţa de energie se adună tot mai multe nemulţumiri faţă de ministrul de resort, Vlad Grigorescu, pe fondul numirilor pe care acesta le pregăteşte în conducerile companiilor din portofoliu.

Selecţia membrilor Consiliului de Supraveghere Hidroelectrica, alegerile de la Oil Terminal şi alegerile programate săptămâna aceasta la Romgaz au ridicat semne de întrebare şi contestaţii.

Ministerul a anunţat, la finalul lunii octombrie, că 84 de candidaţi au aplicat pentru cele şase poziţii de membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, procesul de recrutare fiind derulat de compania Transearch International SRL.

Între timp, se pare că, dintre aceştia, 20 s-au calificat pe lista scurtă. Surse din piaţă susţin că Vlad Grigorescu doreşte ca numirea noilor membri CS la Hidroelectrica să se facă înainte de alegeri. Dar, acţionarii nu au fost convocaţi încă în Adunarea Generală, iar, în aceste condiţii, conform legii, AGA se mai poate ţine numai dacă pentru convocare sunt de acord absolut toţi acţionarii. Potrivit surselor noastre, asta ar însemna ca statul să se înţeleagă pe acest subiect cu Fondul Proprietatea.

Gabriel Dumitraşcu, fost şef al direcţiei de privatizare din Ministerul Energiei, dar şi alţi experţi din energie, precum George Cristodorescu, fost director general adjunct al E.ON România, sau Corneliu Zachia Zlatca, fost director general adjunct al Hidroelectrica, se pare că nu se regăsesc pe lista scurtă, pe motiv că nu au îndeplinit criteriile de eligibilitate.

Gabriel Dumitraşcu a considerat că procesul de recrutare nu s-a realizat cu respectarea principiilor nediscriminării, tratamentului egal şi transparenţei, aşa cum prevede Ordonanţa privind managementul profesionist în companiile de stat, şi a contestat procesul de recrutare atât la Transearch International SRL, cât şi la ministrul Energiei Vlad Grigorescu, după cum ne-au spus surse din piaţa de energie.

Gabriel Dumitraşcu ne-a confirmat contestaţia şi ne-a declarat: "Graba suspectă în numirea Consiliului de Supraveghere pe finalul actualului mandat ministerial, după ce luni de zile nu au făcut nimic concret, dar şi încălcările de legislaţie în derularea procedurilor de recrutare, m-au determinat să depun contestaţia. Hidroelectrica e un patrimoniu naţional care trebuie tratat cu responsabilitate şi profesionalism, inclusiv de ministrul energiei".

Domnul Dumitraşcu contestă faptul că a fost nevoit să susţină interviul în limba engleză, deşi majoritatea aplicanţilor au susţinut interviul în limba română, fiind creat un avantaj suplimentar unor aplicanţi, încălcându-se principiul tratamentului egal.

De asemenea, se pare că interviurile au fost susţinute cu mai multe comisii de examinare. Gabriel Dumitraşcu a solicitat reluarea procesului de recrutare la Hidroelectrica.

La finalul lunii octombrie, Victor Grigorescu a declarat: "Avem 14 candidaţi pe loc pentru Consiliul de Supraveghere de la Hidroelectrica. 84 de specialişti s-au înscris la selecţia organizată de Ministerul Energiei şi vreau să le mulţumesc. Nimic nu poate fi schimbat fără hotărârea de a te lupta cu sistemul şi cutumele lui. Ni s-a reproşat mereu că nu am schimbat oameni mai repede şi mai brutal, dar o astfel de practică ar fi fost atât ilegală, cât mai ales lipsită de profesionalismul necesar. Faptul că avem 84 de candidaţi pentru Consiliul de Supraveghere de la Hidroelectrica este un semn de speranţă şi o dovadă că în viitorul apropiat, influenţa nefastă a unor oameni care nu au făcut altceva decât să tragă sforile este pe sfârşite".

Ministrul Energiei pare să lucreze cu dublă măsură, căci, la o altă companie, Romgaz, Grigorescu nu are o problemă să schimbe "oameni mai repede", dorind să îşi asigure controlul companiei, acuză voci din domeniul energiei.

Se pare că Ministrul Energiei doreşte schimbarea, din Consiliul de Administraţie, a lui Virgil Metea şi a preşedintelui Aurora Negruţ, la Adunarea Generală programată pe 15 noiembrie, unde este pe ordinea de zi alegerea/reconfirmarea membrilor Consiliului de Administraţie, prin metoda votului cumulativ, la propunerea statului român.

Unele surse susţin că între cei doi membri CA şi Ministerul Energiei au apărut disensiuni, pe fondul discuţiilor despre livrarea gazelor către Elcen, intrată recent în insolvenţă, alături de Radet.

Pe lângă actualii administratori, candidaţi pentru alegeri mai sunt Florin Stoicescu, partener în cadrul Muşat şi Asociaţii, Cornel Zeveleanu, director general adjunct în Ministerul Energiei, şi Florin Buzatu, fost administrator la SAI Muntenia Invest.

Noii candidaţi nu au trecut însă prin procesul de recrutare, pe Ordonanţa 109, reclamă voci din piaţă.

Acestea susţin că Ministerul a decis aplicarea votului cumulativ la alegeri, pentru a nu le datora nimic celor care părăsesc CA-ul.

Romgaz a anunţat, vineri, că Primăria Capitalei a plătit 90,5 milioane lei pentru gazele furnizate în octombrie şi noiembrie, conform convenţiei semnate în 25 octombrie între Primăria Bucureşti, RADET, Elcen şi Romgaz.

Această convenţie, spun reprezentanţii Romgaz, poate să asigure furnizarea agentului termic în Capitală pentru iarna 2016-2017.

"Suntem pregătiţi să asigurăm continuitate în furnizare pentru această iarnă. Romgaz şi-a asumat furnizarea a peste 50% din consumul de gaze naturale al populaţiei din România care includ şi 50% din totalul cantităţii de gaze înmagazinate pentru a fi puse la dispoziţie în perioada de iarnă", se mai arată în comunicat.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat la sfârşitul lunii trecute că a fost semnată o convenţie între RADET, Elcen şi Romgaz privind plata în avans a stocului de gaze necesar funcţionării regiei de termoficare pe toată perioada de iarnă, suma ridicându-se la 417 milioane de lei.

Romgaz a afişat un profit net la nouă luni în scădere cu 27%, la 713,7 milioane lei, din cauza reducerii consumului

Profitul net al Romgaz a scăzut cu aproape 27% în primele nouă luni ale acestui an, până la 713,7 milioane lei, în timp ce cifra de afaceri a scăzut cu 18%, la 2,4 miliarde lei, activitatea producătorului fiind afectată de scăderea consumului de gaze, potrivit raportului transmis vineri Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

"Profitul net, în valoare de 713,7 milioane lei, este peste proiecţia bugetară, +15,5% (617,9 milioane lei), deşi în scădere faţă de perioada comparativă a anului 2015 (-26,8%)", arată raportul trimestrial al companiei.

Comparativ cu perioada similară a anului precedent, performanţele societăţii în primele 9 luni ale anului 2016 au fost afectate în principal de diminuarea cu circa 6% a cererii de consum a gazelor naturale pe piaţa din România, arată raportul trimestrial al companiei.

Producţia de gaze a companiei a scăzut cu 27%, la 3,03 miliarde metri cubi, faţă de 4,13 miliarde metri cubi în primele nouă luni ale anului trecut.

Alegerea noului Consiliu "Oil Terminal", contestată în instanţă

Probleme privind numirea administratorilor au fost şi la Oil Terminal. Compania a transmis, recent, că nu a înregistrat la Registrul Comerţului decizia acţionarilor din 10 octombrie privind numirea unui nou Consiliu de Administraţie, întrucât au fost formulate de către acţionari cereri de intervenţie.

Compania a precizat că dosarele au fost trimise spre soluţionare Tribunalului Constanţa.

În Adunarea Generală din 10 octombrie, Iulia Gabriela Tănase, Nicoleta Mariana Moise şi Bogdan Ghiţă au fost revocaţi din consiliul de administraţie "ca urmare a faptului că nu au fost reconfirmaţi prin vot cumulativ, în conformitate cu art. 32 pct. (7) din Ordonanţa de Urgenţă nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, aprobată cu modificările şi completările ulterioare".

Noii membri ai consiliului de administraţie, desemnaţi prin vot cumulativ, sunt Toma Bogdan Costreie, Cătălin Constantin Grigorescu, Dumitru Matei, Cristian Florea, Bogdan Cristian Patriniche, Claudiu Eduard Negrişan şi Staar Rating SRL.

Ulterior AGA, Dumitru Matei, numit administrator al Oil Terminal din partea acţionarului minoritar Fondul Proprietatea şi fost director general al companiei Electroprecizia Săcele, a fost ales preşedinte al consiliului de administraţie, potrivit unui raport al companiei.

În schimb, la Nuclearelectrica, acţionarii au fost convocaţi, pe 9 decembrie, pentru reînnoirea mandatelor administratorilor, printre ei regăsindu-se şi Bogdan Stănescu, care nu a trecut prin procedura de recrutare, pe Ordonanţa 109.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Grigorescu e tipul de puslama de bulevard. Vorbeste frumos, zambeste privindu-te in achi, dar cu mana e in buzunarul tau.Te-ai mai gandit de unde sunt banii?

    pai si la SNN vor sa prelungeasca mandatele inainte de alegeri si sa isi mareasca primele de membri in consiliul de administratie... mama lor de hoti

    Am o mica problema cu Hidroelectrica. Eu sunt unul din cei 84 care a depus dosarul pentru un loc in Consiliul de Supraveghere. Am fost chemat la interviu de Transearch unde discutia a fost foarte buna. Am raspuns la toate intrebarile, mi-am prezentat viziunea fata de viitorul companiei etc. Dupa acest lucru ma asteptam ca ministerul sa faca publica lista scurta cu candidatii selectati, dar mai ales Cvurile lor. Dar de unde. Ministerul cere un nou document care trebuie sa fie semnat pana pe data de 18.11.2016. Dar nu spune ce persoane trebuie sa il completeze. Trimit mail la Transearch. Nimic. Sun la telefon si mi se spune sa mai astept. Apoi primesc un mail copy/paste cum ca dosarul meu nu a fost selectat pentru continuarea procesului. Acum sa ne uitam putin in dosarul meu. Am terminat UPB Facultatea de Energetica, specializarea CHE. Am terminat studiile aprofundate tot pe hidro. Am terminat doctoratul in constructii hidrotehnice la UTCB. Am lucrat toata viata numai in sectorul privat: 3 institute de proiectare si 3 companii multinationale din domeniul energetic. Mi-au trecut in 12 ani de zile prin mina proiecte de aproape 1 miliard de euro, marea majoritate green-field mai ales in domeniul centralelor eoliene. Ma incadrez evident in cerintele pentru CS, dar in raspunsul Transearch nu spune ce a fost in neregula cu dosarul meu, ce a lipsit etc. Nu au fost facute publice criteriile dupa care se vor evalua dosarele. Tot procesul se realizeaza in cel mai clasic tip smecheresc de aranjament in spatele usilor inchise. Personal pot sa confirm ca speicalisti in domeniul energetic care sa fi si facut ceva in zona privata in ultimii ani (doar e vorba de guvernare corporatista) sunt foarte putini. Eu nu cred pe cuvint ministerul cind spune ca are alti candidati mai buni, judecind dupa actualii membrii in CS care fie nu au facut Energetica fie au lucrat mai mult pe la stat. La sfarsit am sa fac contestatie daca voi gasi in CS numit persoane sub experienta mea sau cu CV mai slab.

    1. intr-un CA precum cel al Hidroelectrica, nu e nevoie doar de ingineri energeticieni

      E nevoie de guristi, pupincuristi si alti neicanimeni! Un cor al aplaudacilor si sicofantilor. Un singur criteriu:sa nu fie nimeni mai competent ca Grigorescu-insolventa!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9704
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5850
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1659
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9171
Gram de aur (XAU)Gram de aur355.8616

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb