POLEMICI CORDIALELa BNR nimeni nu are imunitate; niciun fel de imunitate

ADRIAN VASILESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 decembrie 2017

La BNR nimeni nu are imunitate; niciun fel de imunitate

Profesorul Gheorghe Piperea, citind răspunsul pe care l-am dat la o întrebare a redacţiei ziarului "BURSA", legată de presiunile din aceste zile asupra sistemului bancar, şi-a amintit brusc de o mai veche durere a domniei sale: articolul 25 din Legea 312/2004. Şi, reiterând ce a mai spus apăsat în anii trecuţi - că acest articol 25, care se vede că-l obsedează, ar asigura imunitate generală întregului personal al BNR - se grăbeşte să sublinieze că profit de această imunitate absolută şi, în consecinţă, pot să spun tot ce-mi trece prin cap, fără să mă tem de vreo răspundere.

Enervat de propriul gând, fiindcă reglementarea în cauză, aşa cum e formulată, nu avea cum să-l enerveze, a adăugat că... va acţiona. Va avea, deci, grijă să fie repuse pe rol, într-un viitor apropiat, propunerile legislative ce vizau abrogarea acestui articol. Propuneri care, până acum, n-au avut sorţi de izbândă.

De fapt, nu întregul articol 25 îl preocupă pe profesorul Piperea, ci doar alineatul 3. Îl reproduc, înainte de a-l analiza, pentru ca, parcurgându-i dispoziţiile, cititorii să-şi poată face propria lor judecată. Citez: "Membrii Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României şi personalul acesteia, însărcinat să exercite atribuţii de supraveghere prudenţială, nu răspund civil sau penal, după caz, dacă instanţele judecătoreşti constată îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii de către aceste persoane, cu bună-credinţă sau fără neglijenţă, a oricărui act sau fapt în legătură cu exercitarea, în condiţiile legii, a atribuţiilor de supraveghere prudenţială".

O prevedere esenţială, pe care de ani buni profesorul Piperea o sfidează, pentru că îmi vine greu să cred că n-o înţelege, este aceea că, sub incidenţa acestui alineat al art. 25, se înscrie numai şi numai activitatea de supraveghere prudenţială; şi nicidecum o simplă declaraţie de presă.

De reţinut că, potrivit legii, nu e protejat nici măcar tot personalul Băncii Naţionale. Ci numai "personalul însărcinat să exercite atribuţii de supraveghere prudenţială". Şi nu în toate împrejurările, ci numai când se află în exerciţiul atribuţiilor de supraveghere. Exclusiv.

Ce mai spune legea? Că membrii CA al BNR şi supraveghetorii, în exercitarea atribuţiilor de servicii în domeniul supravegherii, nu răspund civil sau penal, după caz... Dar nu pentru că au imunitate. Pentru că ajung în instanţă. Şi dacă e obligatoriu să intervină trimiterea în judecată... unde-i imunitatea?

E limpede, nu există niciun fel de imunitate. Are loc un proces. O judecată. Iar judecătorul este independent şi se supune numai legii! Ce-i cere legea? Să constate:

a) dacă fapta aflată pe rolul instanţei este legată, potrivit legii, de atribuţii de supraveghere prudenţială;

b) şi dacă speţa se referă la îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii oricărui act sau fapt aflat în legătură cu aceste atribuţii de supraveghere;

c) în plus, şi esenţial: dacă îndatoririle de supraveghere au fost îndeplinite "cu bună-credinţă şi fără neglijenţă".

Dacă judecata constată că s-au întrunit toate aceste cerinţe, "în condiţiile legii", atunci răspunderea civilă sau penală va fi înlăturată! Ca măsură de protecţie; şi de dreaptă aplicare a legii!

De ce o astfel de prevedere? Plec de la o stare de fapt. Să presupunem că supraveghetorii, în urma verificărilor făcute, constată că banca nu mai poate fi lăsată să atragă depozite ori să nu mai dea credite... Ori şi una, şi alta. Pentru că banca a încălcat flagrant regulile şi normele de creditare, punând şi instituţia, şi pe cei care primesc credite în faţa unui risc sever de creditare. Analiza profesională şi legală impunând ca băncii în cauză să-i fie ridicat dreptul de a mai da credite. Şi de a lua depozite.

Supraveghetorul e între ciocan şi nicovală. Dacă omite să ia decizia ce se impune şi o face cu rea-credinţă, de exemplu, cu gândul ascuns de a proteja banca sau pentru a se proteja pe el însuşi, fiindcă dacă banca sancţionată pierde din profit şi dă în judecată supravegherea BNR şi câştigă procesul... despăgubirea ce-i va fi cerută se poate ridica la sume uriaşe...

Şi atunci? Legea îi impune judecătorului ceea ce de fapt ar fi normal să facă, dar ar putea să nu facă fiindcă nu-i cere legea! Şi anume:

1) Dacă în cursul judecăţii este constatată buna-credinţă

2) Şi este înlăturată neglijenţa!

3) Nu există răspundere: nici penală şi nici civilă!

Legea are două scopuri: 1) să înlăture motivele subiective care ar putea împiedica aplicarea legii; 2) să protejeze supraveghetorul, dacă e de bună-credinţă şi acţionează fără neglijenţă! Şi, totodată, să nu-l protejeze, dacă a acţionat cu rea-credinţă şi/sau cu neglijenţă.

Aştept opinia profesorului Piperea. Cu un răspuns la două întrebări: 1) unde vede, în formularea acestui articol, imunitatea?; 2) şi unde vede că declaraţia mea din "BURSA" ar fi sub protecţia acestei legi?

Opinia Cititorului ( 12 )

 1. piperea, zamfir, acelasi aluat

  1. Vorbiti frumos de sistem, de politici macro.

   Scopul oricarei institutii a statului este sa se asigure ca cetatenii au acces corect la bunuri si servicii, intro societate libera. Cand va dati prime si salarii sunteti independenti, independenti de cine? de poporul roman? Daca doriti un sistem bancar sanatos de ce va antepropuntati cu sperante ca, Consilul Concurentei sa ii se pronunte intrun anumit fel??? 

  Domnule Vasilescu, cred ca ar trebui copiate legile din Germania si gata. Atunci poate vom fi la fel cu timpul si vom intelege de ce sint unde sint si noi unde sintem. Atitea explicatii sint prea complicate pentru populatia ce nu are pregatire juridica si financiara !

  1. Deja sistemul bancar si BNR functioneaza pe legi ale UE doar ca acolo nu e Piperea si Zamfir sau Tudose care sa dea 24/7 in banci si ECB ca ba nu stiu ce fac ba nu tin dobanzile ba nu tin cursu ba dau credite aiurea etc si guvernantii nu fac tampenii si apoi arata cu degetul in alta parte. Sistemul bancar de la noi e printre putinele domenii care e similar si functional si reglementat ca afara si care merge bine pentru ca BNR trebuie sa aiba grija si de macroeconomia de la noi dar si sa respecte reglementarile UE bancare. La noi marea problema e ca Mugurel a stat prea mult si unii imbatranesc sperante pe banca de rezerve. Astept propunerea celor 2 sa faca dobanzile la depozite mai mari ca la credite. Sa vedem ce se-ntampla.

   Niciodata nu reusesti si tu vreun comentariu mai de Doamne-ajuta, tot ce deversezi, intotdeauna, fara nici o exceptie, este apa de spalat pe creier.

   Corect.

   Cate banci au spalat putina de aici, cate de acolo?

   Te contrazici tu pe tine.

   Ce pregatire ai? 

   Ala de la 2.1 si-a aratat de mult limitele, e parlitul de la Radio care mananca o chifla pe langa georgica severin, a avut dosar penal pentru camata, iar acum mai face bani de o saorma prin postaceala. Atat poate omul...

  Toata lumea trebuie sa raspunda.

  1. draga domnule Vasilescu, aceasta este bibliografia pe care membrii comisiei de supraveghere o lectureaza. In 12.09.2009 spuneati ca BCR a decent din fiica nepoata, desi corect era stranepoata. Cand a ajuns in 2014 din nou fiica nici nu ati observat cum au disparity 5,5 miliarde EUR din zestrea fiicelor estului salbatic. Acum vi se vere sa-l aprobati pe sfantul Beitz din nou sefului rriscului, acelasi care in rapoartele din 2012, 2013, 2014 plasa BCR la Chisinau.Ati observat ca desi EGB Ceps Holding a fost dizolvata de ziua Comandantul (sic) in 2014 oferta de achizitie la actiuni a fost in continuare pe EGB Ceps Holding:-) . Deci oricine vinde actiuni BCR elke sunt cumparate de o Firma radiata la 30 Martie 2015. Apropos supraveghere actualul actionar al BCR din raportul 2016 aprobat de Consiliul de supraveghere in 2017 se numeste....EGB Ceps Holding. Asa se intampla cand lucrezi cu pensionari senili ca domnul Wimmer si nu au virilitatea intelectuala a speciei de brutalitatea mioritic pe care doresc sa cred ca o representati

   Domnule The Brute, se mai tranzactioneaza actiunile BCR. Am si eu cateva si nu stiu daca sa le mai tin, merita? ce pret au? hotii astia de austrieci nu au dat niciun dividend pe actiunile BCR si am auzit ca mincinosul de treichl (ala de a pariat pe Romania) ar fi declarat ca BCR va intra pe profit dupa anul 2060 - probabil ca sa-si vanda amaratii de romani actiunile ce le mai au. Un sfat?.

   Multumiri. 

  Se incadreaza in ce spuneti?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9184
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7383
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9890
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6933
Gram de aur (XAU)Gram de aur267.3958

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro