Politică de "luzări"

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial /

Cornel Codiţă

În acest moment, politica României este gestionată de o grămadă de "luzări" împărţiţi în două tabere: luzări de tip A şi luzări de tip B. De tip A sunt cei ce au luat leapşa la moţiunea de cenzură şi "teoretic" ar trebui scoşi de la manivela care învîrte măruntaiele puterii. De tip B sunt cei care au dat leapşa doar pentru a o lua instantaneu înapoi de la luzării de tip A şi se văd acum confruntaţi cu propria prostie; neadecvare funcţional/decizională în raport cu o sarcină/problemă de rezolvat! Primii s-au dus să îşi lingă rănile şi să pregătească viitoarele bătălii electorale, dar nu înainte de a mai petrece ceva timp la tribuna oficială a guvernării, doar ca să le poată da cu tifla ăstora care ar trebui să le ia locul, dar nu ştiu cum şi pe unde să urce la nivelul estacadei. Cacofonia e sublimă şi rezultă direct din meandrele unui text constituţional care a prevăzut totul, mai puţin ceea ce ar fi fost mai întîi necesar, adică modul de ieşire din situaţiile de criză, limită. Cum este cea de acum! Ce te faci dacă pică guvernul la moţiunea de cenzură, dar un nou guvern nu primeşte votul de investitură, din lipsă de majoritate parlamentară? Nu este deloc o situaţie imposibilă, nici măcar absurdă. Soluţia naturală, firească, în spiritul democraţiei: alegeri anticipate. Doar că, înalta grijă a creatorilor actualei Constituţii a României faţă de interesele aleşilor face acest lucru imposibil. Suntem cu şase luni înainte de sfîrşitul mandatului prezidenţial, deci nu se fac alegeri anticipate imediat!!! Soluţia implicită pe care o prevede actuala Constituţie este una mai absurdă decît absurdul absolut: guvernul căzut la moţiune rămâne guvern în funcţiune, gestionează alegerile prezidenţiale şi abia după aceea viitorul Preşedinte poate declanşa procedurile pentru anticipate!!!! Cel mai devreme prin miezul iernii viitoare, ori, cine ştie, chiar mai pe la primăvară. Cel puţin un trimestru fără guvern, adică cu un guvern care nu mai are nici o legitimitate democratică, dar are scuze legale pentru prelungirea existenţei sale. Exact acest guvern trebuie să facă viitorul buget al ţării, ba chiar să îl treacă şi prin Parlament!!!!

În România, "Absurdul" ar trebui să aibă o statuie în fiecare instituţie a guvernării, de la primării, la palatul prezidenţial, aşa cum o au francezii pe Marianne în instituţiile lor. În timp ce luzării de tip A le aruncă cu lături în cap, luzării de tip B se necăjesc să găsească drumul către Palatul Victoria. Ar mai fi fost şi aici o soluţie de compromis, uzată în alte sisteme parlamentare, guvernul minoritar. Cu alte cuvinte, obţinerea mandatului de guvernare, fără sprijinul unei majorităţi parlamentare stabile. Şi, pînă cînd poate funcţiona un asemenea guvern? Simplu, pînă ce este "lovit" de o moţiune ce cenzură, pentru care există o majoritate implicită în Parlament, încă din prima zi de guvernare. Această soluţie de compromis nu a fost prevăzută în Constituţia României, deci nu putem avea guvern minoritar constituit, fără sprijinul explicit al unei majorităţi parlamentare. Bun, şi atunci, la ce ne mai dăm în stambă cu numirea lui Orban drept Prim-ministru interimar?

Aparent, pentru ca Preşedintele României să respecte procedura prevăzută de Constituţie. Bine... dar ea nu duce nicăieri... mă rog, duce într-o fundătură!!! Da, dar procedura e procedură!!! Va să zică, pe scurt, în loc de guvernare, democraţie şi gestiunea măcar minimală a problemelor curente ale ţării, avem proceduri care nu rezolvă nimic? Da, dar măcar avem de lucru... nu noi alegătorii, ci dumnealor aleşii, actuali şi viitori.

Desigur, există şi o variantă "luminoasă". Odată numit, de Preşedinte, în calitate de Prim-ministru interimar, Orban scoate din pălărie un sac de "argumente" politice miraculoase cu care îi convinge pe partenerii de vot de la moţiunea de cenzură anti-psd, ProRomânia, Alde, UDMR, PMP, USR să voteze, acum, şi investitura guvernului său. Imposibil nu e, dar nici foarte probabil, cel puţin din declaraţiile de ultimă oră ale celor ce conduc aceste partide. Ponta zice că pe el nu l-a întrebat nimeni de vorbă, apropo de votul pentru un guvern monocolor PNL; Tăriceanu zice că el ar vota un guvern PNL, dar cu nişte condiţii, USR zice că n-ar vota pe nimeni şi nu este interesat decît de alegeri anticipate etc. Din postura în care se află acum, fiecare dintre aceste formaţiuni este în mod definit un "luzăr". Pentru ca tabloul să fie cît mai impunător, pe fundal se profilează, lungă şi înaltă, umbra Preşedintelui candidat la prezidenţiale, Iohannis. Dacă nu are la îndemînă, ori nu inventează în ritm alert (cîteva zile!) "soluţia miraculoasă", dacă nu este capabil să pună un guvern pînă la alegerile Prezidenţiale, cu alte cuvinte, dacă va fi obligat să guverneze tot cu Guvernul Dăncilă (!!!) atunci Iohannis, candidatul, şi-a tras nu unul, ci o lungă rafală de gloanţe în picior, de unul singur, pregătindu-şi toate condiţiile să iasă al doilea într-o competiţie unde, de fapt, concurează singur.

Opinia Cititorului ( 17 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. Dacă nu are la îndemînă, ori nu inventează în ritm alert (cîteva zile!) "soluţia miraculoasă", dacă nu este capabil să pună un guvern pînă la alegerile Prezidenţiale, cu alte cuvinte, dacă va fi obligat să guverneze tot cu Guvernul Dăncilă (!!!)

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Politica de luzar ca sa se ne faca sa credem ca lucraza spre binele nostru! Pierd ei si castigam noi praful de pe toba?!

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Schimbarea blondei cu Orban care nu a fost in stare sa învețe pe de rost o poezie scrisa de altii de 5 min iar cand au aparut ceva camere sa-l filmeze " Ce mă întrebați ?"

  Motiunea de cenzura nu-i motiune de cenzura ? 

  Presedintele spune ca Viorica e dată jos, iar Viorica stă pe scaun ? 

  Cine are altzaimer ? 

  Cine-și taie craca de sub picior ? 

  Dupa declaratiile bâlbăite de ieri rezultă ca moțiunea a trecut din greșala de inclusiv Psd il votează pe Orban a doua oara ? 

  Usr cu omul care l-a enervat pe Ctp daca nu iesea Barna sa ne lumineze ca in Ianuarie guvernul Orban își dă demisia pentru anticipate era marele câștigator dar asa putem considera ca tăț îs la fel ? 

  Udmr-ul ne-a explicat clar cum e cu graba-n politica, cuvant de onoare care a dus la contract intre partide, care nici ăla nu se respecta ? 

  Dacă Udmr a ajuns la contract scris cu Psd (bănuiesc) in cei 30 de ani de democratie, relația alegator-politician merită "vorbe, vorbe, vorbe" ? 

  In Atena poporul stabilea pedepse pentru învinși si laude pentru învingatori, desiguri lumea a evoluat in civilizatie se primesc circ la Tv că-n piața primesti gaz nu ca-n reclama de pleaca cainele de pe canapea ? 

  Uni zâc că " mai stau 100 la poartă" dar n-am inteles unde la plecat din țara, sa intre-n Parlament (sa viziteze) ca la scaunul președintelui râvnesc doar 14 la ușa ? 

  Nici venitul presedintelui nu-i mai impresionează pe romani, Mecedes S class, vizite-n state fară numar, hibernare de cinci a'i ?

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Ca sa te intreb si eu?

   Tu te crezi spiritual? 

   Esti mai modest cu mintea? 

   Dancila face glume mai bune ca tine? 

   La scoala de retardati au sectia "mucaliti"?

   Scarbesti lumea cu prostia? 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Puterea energiei primordiale spirituale cunoscuta si sub denumirea de energia divina, sau de forta feminina, e putere de tip Shakti, Ishtar, Isis sau Marianne, cum se sugereaza in structura de adancime a editorialului? Nu mai fiti asa de superficiali! Trezirea spirituala va aduce solutii spirituale ale problemelor de orice natura! V-am oferit cheia de interpretare! Trezirea!Autorul editorialului are dreptate prin argumentatia partial facuta... Vedeti doar ce va doriti fiecare, analiza subiectiva.Ce nu spune autorul este ca si noi suntem luzeri nu numai toate partidele politice din Romania actuala, si noi cei fara putere, prin definitie! Avem nevoie si noi de o Marrianne a noastra, simbol al revolutiei si nu al Absurdului, asa cum sugereaza ironic autorul editorialului.De aceea au francezii pe Marianne a lor, simbol al Frantei revolutionarei de gen feminin, curajoasa aparatoare a valorilor franceze: libertate, egalitate, fraternitate. Ea poarta o coroana, semn al intelepciuii si puterii in loc de boneta frigiana, insemnul sclavelor eliberate. Marianne este muza eterna a creatorilor din lumea cinematografiei, artelor spectacolului si modei. Vom ramane luzeri pana cand nu schimbam tratatele UE, asa cum am sugerat. Daca schimbam dreapta cu stanga si invers, nu se intampla nimic, nu putem scapa din sclavie! Cine are intelepciune poate vedea adevarul! In rest doar minciuni si escrocherii legalizate.Politicieni si alegatori suntem prosti pentru ca nu avem curajul sa cautam adevarul din politica internationala, sa il asezam la rang de valoare nationala. Prosti sunt cei care nu il vad desi il cauta si fricosi cei care il gasesc dar nu il impartasesc si altora. Nu e de ajuns sa il gasesti e necesar sa denunti escrocheriile din politici pentru a ne elibera din sclavie! Doar asa ne putem ridica la nivelul estacadei!

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  E corectă, demonstrația însă suferă cumplit logic.

  Aceeași greșeală a autorului din articolele anterioare, care par să arate un sindrom al simplificării excesive, în fapt o logică destul de binară. 

  Nu cred că sunt toți luzări, cred că pe termen scurt câștigă Iohannis, dacă evident nu se prelungește excesiv instalarea unui nou guvern, care pare unul de sacrificiu. 

  Apoi, pesede care tot a pierdut puncte cu Dragnea, Dancila, de acum trece într-o poziție confortabilă și începe să câștige puncte.

  De fapt, căderea lui dancila paradoxal ajuta pesede și chiar pe dancila, dacă vor juca bine cartea asta. 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. De fapt, daca ea-i proasta de pica din picioare si e inlocuita cu alt prost, asta nu o face pe ea sa castige puncte.

   Ce ziceai de logica? 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   castiga puncte cam cum a castigat orban stand pe margine pana acum sau iohannis, adica stai, lasa-l pe alalaltul sa greseasca si unii, in criza de optiuni, se intorc la prima varianta, ca e prost sau nu e prost nici nu prea mai conteaza, ca doar nu avem varfuri acum in politica la nivel de olimpici :)

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Iohannis si Orban nu au castigat puncte, ci PSD le-a pierdut pe ale sale, fara ca ele sa se incarce la ceilalti.

   Castigul de punte la Iohannis si Orban este o iluzie venita din modificarea ponderilor intr-un total in descrestere. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   si tu ai dreptate si eu am dreptate :) e adevarat ca nu toate punctele pierdute de psd s-au dus la ceilalti, dar sa ne uitam la 2 momente. 2016 psd incepe guvernarea cu 46%, 2019 europarlamentare ultimul scrutin popular a dus psd la 22,5%, cu pnl propulsat in premiera pe primul loc cu 27%, iar usr tot o premiera ajuns la 22,4%, practic umar la umar cu psd. cresterea pnl si usr a fost alimentata partial si de caderea psd-alde, mai ales ca usere nu are o orientara clara stanga-dreapta, e un partid mai tanar, inca necopt, cu fluctuatii inca mari de la unele alegeri la altele si mai prinde voturi ex-psd-alde, mai usor decat penele. variatia procentului de prezenta la vot nu distorsioneaza configuratia finala, avand in vedere principiul impartirii mandatelor in functie de procentul obtinut la alegeri, fie ca numarul de participanti e mai mic sau mai mare.

   dar, nu tin sa am ultimul cuvant, este o parere. altfel e corect si ce zici tu ca se creeaza si o iluzie daca privim numarul de voturi in valoare absoluta. orban in sine nu e o locomotiva pt orban, deci nu conteaza in ecuatie, iohannis tracteaza penele, care altfel nu are un alt lider reprezentativ pt electorat in afara presedintelui, a carui cota este cu mult peste partid pt ca e singurul om politic care poate cataliza toate voturile antiPSD. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   am vrut sa spun mai sus ca orban nu e o locomotiva pt penele.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Uite ca am ajuns de acord cu tine.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Se va descilci, simplu.

  Este evident ca motiunea a trecut cu sprijinul Pro+ALDE, care au platit niste polite. Politele au fost platite si PSD a simti din plin lovitura. 

  Ce i-ar mai putea face pe Pro+ALDE sa sutina un guvern Orban, acum cind conducatorii acestora isi savureaza victoria? Doar dorinta de a nimici PSD. Sa existe o astfel de dorinta? Greu de spus, dar inclin sa cred ca nu. 

  Sa admitem ca Orban nu va alcatui majoritatea parlamentara pentru investitura. Se va prezenta in fata Parlamentului cu Guvernul Presedintelui, iar parlamentarii nu se vor aduna in sedinta pentru vot nici macar atunci cind se va ajunge la alegerile parlamentare la termen. Scenariu posibil, dar improbabil, pentru ca atunci toate partidele care ar trebui sa dea un vot pentru investiture si nu l-au dat, la intilnirea cu electoratul, in mod normal, ar fi desfiintate de acesta.  

  Ca urmare putem admite ca Pro+ALDE vor da votul de investitura guvernului Orban, ca altfel ar intra intr-o situatie f primejdioasa. 

  Ce poate sa faca guvernul Orban, ca sa fie bine si nu rau? Pai sa pregateasca bugetul pe anul 2020, sa inchida anul cum o putea, si in tacere sa pregateasca un pachet de legi f dur, cu buget 2020, cu desfintarea a tot ce a facut rau PSD in domeniul justitiei, economiei, cu alegeri in doua tururi, cu... Acest pachet sa fie bagat in Parlament, dupa prezidentiale, dar in acest an, prin asumarea raspunderii. Daca trece, PNL a scapat in cistigator si poate guverna pina la alegeri parlamentare la termen. Daca acest pachet nu trece, hai cu anticipatele! 

  Asa as aborda eu acest joc politic. 

  Situatia este de asa natura incit n-ai cum sa nu vezi cistigatorii jocului, oricum s-ar desfasura acesta: Iohannis, PNL, USR si… PRO România.  

  In prima varianta sigur ar pierde Romania, dar…

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Lumea face tot felul de calcule politice cind barna din ochi nu o vedem. Constitutia trebuie schimbata, e singura blestemata !

  intr-un parlament ce se vrea reprezentativ, poporul este reprezentat. Adica parlamentul este varza, oglinda poporului..... 

  In rest, am plecat in curte, sa mai beau un pahar de vin ca sa inteleg de ce sint luzar. 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Nu lumea face tot felul de calcule; auatorul baga tot felul de codite, imbarligaturi, crezând că face ziarul mai interesant.

   Fara succes. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Nu poti intelege frumusetea realitatii politicii de luzeri, prezentata artistic.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Forma fara fond (lustrul fara baza) nu ajuta la nimic. Capisci?

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
ApanovaAdvertisement
Business Card
BTPay

ENGLISH SECTION

more articles

Conferinţele Teatrului Naţional
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS