Preţurile orezului au crescut la cel mai ridicat nivel din aproape 12 ani

S.B.
Materii Prime / 23 august

Preţurile orezului au crescut la cel mai ridicat nivel din aproape 12 ani

Preţurile orezului au crescut la cel mai ridicat nivel din aproape 12 ani, după ce interzicerea exportului de orez din India şi condiţiile meteorologice nefavorabile au afectat producţia şi aprovizionarea cu alimentul de bază din Asia, potrivit agenţiei pentru alimente a ONU, informează news.ro.

"Preţurile globale ale orezului sunt deosebit de îngrijorătoare. Ceea ce pare să fie clar este că volatilitatea preţurilor alimentelor va continua în lunile următoare", a declarat Qingfeng Zhang, director senior de la Banca Asiatică de Dezvoltare, pentru CNBC.

"În afară de India, inflaţia alimentară a fost relativ modestă în Asia până acum în acest an. Dar o confluenţă de factori stârneşte temeri că lipsa de provizii de orez ar putea marca o revenire la o creştere amplă a preţurilor altor mărfuri alimentare în Asia.

Printre acestea se află climatul extrem din cauza încălzirii globale, împreună cu debutul El Niño pentru prima dată în şapte ani, retragerea Rusiei din iniţiativa pentru cereale de la Marea Neagră şi politici alimentare protecţioniste sub formă de restricţii comerciale.

El Niño este un fenomen meteorologic declanşat de încălzirea temperaturii apei în Oceanul Pacific ecuatorial de est şi central, care aduce condiţii meteorologice sălbatice, care au făcut ravagii la nivel global.

În apogeul crizei preţurilor alimentelor din 2010-2012, Banca Asiatică pentru Dezvoltare a estimat că o creştere cu 30% a preţurilor internaţionale la alimente în 2011 s-a tradus într-o creştere de 10% a preţurilor alimentelor pentru Asia în curs de dezvoltare şi a redus cu 0,6 puncte procentuale creşterea produsului intern brut pentru unele ţări importatoare de alimente din regiune.

Subliniind modul în care preţurile mai mari ale alimentelor erodează puterea de cumpărare, ADB a sugerat la acel moment că o creştere de 10% a preţurilor alimentelor interne în Asia în curs de dezvoltare ar împinge 64,4 milioane de oameni în sărăcie, pe baza pragului de sărăcie de 1,25 dolari pe zi. Ar fi însemnat creşterea ratei sărăciei de la 27% la 29% în acea perioadă.

Stocuri de orez

Cu siguranţă, majoritatea ţărilor asiatice vor putea face faţă unui şoc de aprovizionare cu orez.

"Preţurile au crescut cu siguranţă, iar acest lucru contribuie la alarmare şi, de asemenea, poveştile anecdotice despre oameni care sunt în panică", a declarat Erica Tay, economist la Maybank, care acoperă Thailanda şi China.

"Dar, dacă te uiţi la cifrele generale ale ofertei şi cererii, ţările asiatice sunt într-o poziţie foarte bună să învingă acest şoc de preţ şi de ofertă pe piaţa orezului."

Ea a subliniat faptul că câteva ţări din regiune, precum Thailanda, Vietnam, Myanmar şi Cambodgia, sunt exportatori neţi.

China, cea mai mare piaţă de orez din lume, importă doar 1% din necesarul său de orez din Vietnam şi Myanmar, aşa că este "foarte puţin afectată" de orice lipsă de aprovizionare din India, a adăugat Tay.

Mai mult, această creştere a preţurilor orezului are loc pe fondul preţurilor mai mici la alimente.

Preţurile alimentelor în general, conform indicelui FAO al preţurilor alimentelor al Naţiunilor Unite, au scăzut cu aproximativ 23% faţă de vârful din martie trecut, potrivit lui Tay.

Livrările de orez din China au fost ameninţate după ce nivelurile de alertă de inundaţii au fost ridicate pentru trei provincii, care reprezintă de obicei aproape un sfert din producţia de orez a ţării.

Cu toate acestea, Tay s-a referit la stocul de orez al ţării, care reprezintă cel puţin opt luni din necesarul anual.

"Aceasta este una dintre moştenirile Covid. Naţiunile îşi dau seama că, fie că este vorba de şocuri comerciale sau de şocuri de aprovizionare în agricultură, trebuie să fie pregătite să învingă aceste perturbări. De fapt, au învăţat din ultimii trei ani să strângă rezerve formidabile", a spus Tay.

China şi-a dublat, de asemenea, securitatea alimentară. Preşedintele Xi Jinping consideră că importarea alimentelor este o sursă de risc pentru securitatea naţională.

"Dar cred c,ă mai departe, suntem în căutarea modelelor meteorologice El Niño. Şi atunci când se va întâmpla asta, aşa cum sa prezis în a doua jumătate a acestui an, ar putea exista unele întreruperi mai răspândite ale aprovizionării agricole", a spus Tay.

Principala preocupare, a spus Tay, este că nu numai că proviziile de orez sunt afectate, dar şi producţia generală agricolă poate fi afectată negativ.

"Acest lucru ar putea duce la un risc mai mare pentru inflaţia preţurilor de consum", a adăugat ea.

Cei mai vulnerabili oameni

Într-o notă din 3 august, Morgan Stanley a spus că stocurile globale de alimente ridicate, în special în Asia, ajută la izolarea volatilităţii producţiei şi la minimizarea impactului economic din punctul de vedere al consumatorului. În consecinţă, banca de investiţii din SUA se aşteaptă ca volatilitatea în jurul El Niño să se manifeste mai întâi prin inflaţie şi apoi prin balanţe comerciale nete.

Electromagnetica
danescu.ro
domeniileostrov.ro
arsc.ro
raobooks.com
boromirmarket.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Dec. 2023
Euro (EUR)Euro4.9677
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6059
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2613
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7949
Gram de aur (XAU)Gram de aur300.4044

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

cofetariiledelice.ro
avon.ro
dtoys.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb