Programul "Armata 2026" - în centrul noii strategii militare

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică #Apărare / 12 august

Programul "Armata 2026" - în centrul noii strategii militare

Guvernul a aprobat, ieri, strategia militară a României - "Capacitate defensivă credibilă, pentru o Românie sigură, într-o lume marcată de provocări". Documentul reflectă orientările în domeniul securităţii şi apărării ale Alianţei Nord-Atlantice şi ale Uniunii Europene, luând în considerare riscurile şi ameninţările de natură militară la adresa României, misiunile Armatei şi obiectivele militare naţionale prevăzute în Carta albă a apărării.

"Realizarea obiectivelor Strategiei militare pentru perioada 2021 - 2024 asigură îndeplinirea misiunii fundamentale a Armatei României - garantarea integrităţii teritoriale, a suveranităţii şi a independenţei naţionale, în baza unei capacităţi reale de descurajare şi de proiecţie a forţei, integrată flexibil în structurile Alianţei Nord-Atlantice şi ale Uniunii Europene", arată un comunicat de presă al MApN.

Totodată, Strategia militară stabileşte priorităţile în dezvoltarea capabilităţilor de apărare ale Armatei, continuând liniile de acţiune ale strategiilor anterioare, în mod corelat cu garanţiile de securitate ce decurg din dubla apartenenţă a Românei la NATO şi UE, precum şi din parteneriatele strategice cu alte state.

Pentru continuarea programelor de înzestrare esenţiale şi planurilor de transformare ale structurii de forţe, Strategia militară prezintă conceptele operaţionale aplicate pentru finalizarea Programului privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în anul 2026 şi în perspectivă (Programul Armata 2026), ca primă etapă în derularea Programului Armata 2040.

În acest context, alocarea pentru Ministerul Apărării Naţionale a minimum 2% din Produsul Intern Brut, din care minimum 20% pentru înzestrare şi modernizare, respectiv 2% pentru cercetare, dezvoltare şi inovare, va asigura continuarea procesului de transformare şi modernizare a Armatei României, precum şi îndeplinirea obiectivelor planificate, în concordanţă cu misiunile, responsabilităţile şi angajamentele asumate România în cadrul organizaţiilor internaţionale, mai indică sursa citată.

Concomitent, noua strategie subliniază necesitatea inovării, adaptării şi implementării unor obiective realizabile, destinate configurării structurii de comandă şi a structurii de forţe, creşterii capacităţii de reacţie a unităţilor, digitalizării şi utilizării noilor tehnologii, modernizării sistemului de învăţământ şi al celui medico-militar, precum şi adaptării cadrului juridic necesar îndeplinirii misiunilor la pace, criză şi război.

Strategia militară a României a fost elaborată de Statul Major al Apărării în baza prevederilor Legii nr. 203/2015 privind planificarea apărării, corespunzător cerinţelor Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării pentru perioada 2020 - 2024 şi ale Cartei albe a Apărării.

Opinia Cititorului ( 5 )

 1. Sa dea cel de sus ,ca armata sa nu fie pusa la incerecare prea devreme.Impresia mea este ca va obtine aceleasi rezultate precum sportivi nostrii la JO

  Ce avem noi acum, poate fi o armata buna de parada, defilari, fanfare, simpozioane, dar in niciun caz o armata competitiva dpdv militar, sau poate doar intr-un joc de strategie militara simulat pe computer. Atunci cand altii din exterior ne fac strategia militara, de regula, sinucigasa, isi fac aici tot felul de baze militare de ocupatie si ne spun ce pocnitori sa le cumparam pe post de arme(la preturi de platina), e clar ca o astfel de armata si-a pierdut caracterul national, definitoriu pt competitivitate si combativitate!

  In armata trebuie sa intre homosexualii sau cum se zice modern elgibiti. Acestia nu trebuie sa fie discriminati.

  Sa fie dotati cu chiloti colorati ca sa-i sperie pe rusi. 

  1. Crezi ca rusii n-au si ei poponarii lor?Nu se sperie ei asa usor mai ales daca au o votca,doua,noua la bord!

   Daca au si rusii, 'militarii' gay de la noi se vor cupla cu militarii rusi gay si astfel, in loc de bataie o sa iasa iubire. Se salveaza planeta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
GRAMPET GROUP
Electromagnetica
ifep.ro
UNNPR
Hidroelectrica
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Dec. 2021
Euro (EUR)Euro4.9487
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3767
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7595
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8121
Gram de aur (XAU)Gram de aur249.2179

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro