PROIECT DE ŢARĂ SAU CAMPANIE ELECTORALĂ?Superficialitatea "României profunde"

M.P.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 6 iulie 2016

Superficialitatea "României profunde"

Premierul Dacian Cioloş a avut, ieri, un program încărcat. După ce a lansat, în dezbatere publică, "România competitivă: un proiect pentru o creştere economică sustenabilă", a purces şi la remanierea a patru miniştri din sectoare importante: Educaţie, Transporturi, Comunicaţii şi Diaspora.

Intitulat "document strategic", "România competitivă: un proiect pentru o creştere economică sustenabilă" este o propunere asumată, alături de guvern, şi de preşedintele Klaus Iohannis, guvernatorul BNR Mugur Isărescu şi preşedintele Academiei Române.

Deşi are un titlu pompos, am constatat că, de fapt, este vorba de o broşură colorată, în 12 pagini, plină de truisme, în care totul este "esenţial", "semnificativ", "necesar" sau are "potenţial major".

Cităm din "documentul strategic": "Educaţia este un factor esenţial...", "Sănătatea populaţiei este esenţială...", "Diaspora poate contribui semnificativ...", "Tehnologia informaţiei şi industriile creative au potenţial...", "Energia este un domeniu critic...", "Investiţiile sunt vitale...", "România este piaţa de capital cu cel mai ridicat potenţial...", "Infrastructura de transport joacă un rol esenţial...", "Cadastrul este necesar...", Cercetarea şi dezvoltarea vor fi elemente cheie...", "Debirocratizarea este un proces absolut necesar..."

De fapt, avem de-a face cu o sumară trecere în revistă a ceea ce ştiam deja, că ţara noastră are multe probleme, dar şi... potenţial.

Potrivit dicţionarului, "strategie" înseamnă stabilirea obiectivelor şi planificarea cursului acţiunilor de urmat. În acest punct al proiectului Guvernului nu observăm nici o planificare, nici obiective clare, altele decât acelea că trebuie "să aducem România la adevăratul său potenţial de dezvoltare".

Probabil că autorii justifică această stare sumară a prezentării "proiectului de ţară" prin faptul că programează dezbateri pe 16 domenii strategice care să înceapă la 12 iulie şi să se termine când încep copiii şcoala (în jurul datei de 15 septembrie), ceea ce nu este neapărat o procedură greşită, doar că, din nou, în istoria administraţiei acestui preşedinte, pe nume Klaus Iohannis, consultările sunt de formă, tot aşa cum au fost şi în ocazia protestelor generate de tragedia de la Colectiv.

Pentru fiecare din cele 16 domenii strategice sunt programate consultări de câte patru ore.

Adică, larga consultare naţională în domeniul strategic al agriculturii va dura patru ore. Pentru sănătate, la fel. La educaţie, aşijderea.

Imaginaţi-vă că, pe 12 septembrie, naţiunea va dezbate, timp de patru ore, al 14-lea domeniu - strategia de dezvoltare a pieţei de capital, pe care nici polonezul Ludwik Sobolewski, adus la conducerea BVB, împreună cu Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Coaliţia pentru Dezvoltarea României nu au reuşit să o desluşească, în trei ani.

Şansele acelor patru ore de dezbatere sunt minimale, mai ales pentru că ideile înscrise în proiectul de ţară în legătură cu piaţa de capital sunt inspirate de documentul celor "8 bariere" , care a avut deja timp să-ţi dovedească lipsa de eficienţă, din punct de vedere al rezultatelor.

Este totuşi interesant că, printre cele trei puncte pomenite la secţiunea "capital", se regăseşte piaţa de capital, între fondurile europene şi investiţiile străine directe. Nici urmă de sistemul bancar, fondurile de investiţii, firmele de asigurări, într-un cuvânt infrastructura financiară pentru dezvoltarea unei economii.

Domnul Cioloş ne spune, deci, că sistemul bancar este competitiv sau poate sugerează că va fi desfiinţat.

Aceste "câte patru ore" reprezintă "consultări în profunzime şi colaborare cu toate sectoarele (guvernamental, non-guvernamental, privat)", conform cu documentul lansat ieri, "România competitivă".

Aceasta este România profundă, după Cioloş, iar, după Iohannis, România lucrului bine făcut.

Pârvan: "Toată lumea s-a săturat de sintagma «strategie»"

În cadrul noii Strategii anunţate, care se vrea una specială, s-a insistat foarte mult pe sistemul public şi foarte puţin pe economie şi pe calitatea vieţii, în condiţiile în care economia este fundamentul pe care ar trebui să se bazeze celelalte, este de părere Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Domnia sa opinează că dezbaterea de ieri, de la Palatul Parlamentului, a fost de fapt un anunţ şi o listare de principii.

Cristian Pârvan ne-a declarat: "Toţi spun că nu avem niciun fel de «orientare» şi toată lumea s-a săturat de sintagma «strategie». În acelaşi timp, mulţi afirmă că nu există un proiect de ţară. Dar cine să facă acest proiect? Cât ar costa el şi cu ce bani ar putea să fie realizat? În aceste condiţii, se recunoaşte că mediul de afaceri vrea să ştie ce se doreşte să se facă în această ţară. Ieri, însă, mediul de afaceri a fost menţionat la «şi altele»".

Reprezentantul AOAR a punctat şi faptul că în dezbaterea de luni, care a vizat dezvoltarea teritoriului naţional, a fost pus accentul pe faptul că administraţia locală ar trebui să răspundă de lucrările publice. "Noi credem că administraţia locală trebuie să capete mai multă răspundere pentru susţinerea şi dezvoltarea afacerilor locale", susţine domnul Pârvan, adăugând că lansarea unui cod în administraţia locală, o codificare a obligaţiilor primarilor, în condiţiile unei legislaţii disparate, este legitimă.

Patru miniştri pentru cinci luni

Premierul Dacian Cioloş a precizat, ieri, că a decis schimbarea a patru miniştri ca să dea un nou suflu echipei guvernamentale. În acest sens, ministrul Comunicaţiilor Marius Bostan, Educaţiei - Adrian Curaj şi ministrul delegat al Departamentului Românilor de Pretutindeni - Dan Stoenescu au fost demişi, iar ministrul Transporturilor, Dan Costescu, a demisionat.

Premierul a mai anunţat că la Educaţie îl va propune miercuri pe Marius Dumitru, la Transporturi, pe Sorin Buşe, la Departamentul pentru relaţiile cu românii de pretutindeni pe Maria Ligor, iar la Ministerul Comunicaţiilor va fi numit interimar şeful Cancelariei premierului, Dragoş Tudorache

Cioloş trebuie să considere foarte importante aceste cinci luni de mandat, de vreme ce pentru ele a găsit cu cale să schimbe patru miniştri, despre care nimeni nu ştie să fi făcut ceva notabil. De altfel, întregul guvern este în poziţia aceasta.

Opinia Cititorului ( 8 )

 1. Gata!Am scapat de coruptie,de Microsoft,EADS,de jaful dela Hidroelectrica etc.penetenciarele sunt pline,putem continua parada arestarilor,unele formale,dar se poate sa platim scump aceste parade,prin amenzi usturatoare.

  "Tehnocrat" inseamna, oare, plat, lipsit de idei, incapabil de rationament, sec sufleteste?

  Numai si numai arivism?! 

  1. De 26 de ani ..tot arivism vedem pe "platoul" politic...la toate nivelele.Sa vedem din toamna dupa alegeri ce tip de arvism o sa vedem !!

  Nea CIOLOS, ce proiecte tot faci matale, cand peste 4 luni, sunt alegeri parlamentare!!!!Speram un nou guvern, cu un prim-ministru curajos si cinstit, sa restructureze aparatul guvernamental la maximum 7-800,000 functionari!!!Ar fi o economie de aproape 5 miliarde de euro pe an!!!!!!!Dacian CIOLOS, sincer, ai deceptionat, ai plictisit, zero realizari, povesti de povesti!!!!

  1. Ce guvern..."""??? socio-liberal???...toate acestea sunt iluzii.

   Exista o singura cale...sa taiem primadata cu "barda" dela radacina....ca sa nu folosesc alte cuvinte 

   Inafara de faptul ca se teme ca isi pierde imunitatea absoluta,si ca e bine sa avem o crestere economica microscopica ce a mai produs pt natia romana oenologul nr 1?

   Isi da indicatii din pozitia de sef la macroprudentialitate siesi de la bnr dedublat sa lase liber la creditare. 

   Poftiti romani la jugul sclaviei pe viata. 

   Tata macro va seveste ! 

   Aud ca vrea sa-l impinga pe incom 

   petentul de Voinea prim ministru.

   Sa mori tu ,mai ...... 

  Autorul: Aceasta este România profundă, după Cioloş, iar, după Iohannis, România lucrului bine făcut.  

  Posibil; "dupa" Ciolos si dupa Iohannis, la propriu, Romania sa ajunga si asa.

  1. Dupa eject din guvernul tehnocrat "specialistii " se intorc de unde au venit pe salariile uriase platite de noi ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9250
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0120
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7274
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.4903

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro