RADU DUDĂU, DIRECTOR ENERGY POLICY GROUP:"Avem un sector disfuncţional al gazelor naturale"

M.G.
Ziarul BURSA #Companii #Energie /

"Avem un sector disfuncţional al gazelor naturale"

Sectorul gazelor naturale din ţara noastră este disfuncţional, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de profil, Radu Dudău, director Energy Policy Group.

Domnia sa a explicat: "Nu de ieri sau de azi. Sunt ani de zile de probleme acumulate pe care decidenţii au încercat să le rezolve intervenind, au intervenit brutal la sfârşitul anului trecut, prin OUG114/2018, care a creat probleme şi mai mari. Avem un deficit cronic de investiţii în sectorul upstream. Investiţii extrem de necesare nu se realizează deoarece cadrul de reglementare este extrem de descurajant, imprevizil şi necompetitiv".

Acesta a notat că fiscalitatea a fost mărită, că taxele pe veniturile suplimentare din vânzările gazelor naturale sunt mai "severe", dar şi faptul că pentru sectorul offshore nu se întrevede o deschidere, în materie de schimbare a legislaţiei, care să permită celui mai important consorţiu, respectiv ExxonMobil-OMV Petrom, să anunţe o decizie finală de investiţie.

Un purtător de cuvânt al ExxonMobil a precizat miercurea trecută într-un interviu pentru Reuters că decizia de investiţie finală în perimetrul Neptun Deep, care conţine între 42 şi 84 miliarde de mc de gaze, depinde de liberalizarea pieţei de profil din ţara noastră, de dezvoltarea interconectorilor cu ţările vecine şi de o piaţă de tranzacţionare lichidă.

Domnul Dudău a subliniat: "S-au dat deja semnale clare cu privire la ce aşteaptă investitorii. În general, nu se scot noi perimetre (n.r. spre concesiune). Sunt zece ani de când s-a demarat runda a zecea de investiţii. Sunt zece ani şi vedem că în ultimii doi-trei ani au tot fost scoase perimetre în ţările din jur, ceva ce la noi nu se întâmplă".

Totodată, directorul Energy Policy Group a spus că operatorii din ţara noastră, în general, au un mediu dezavantajos, iar a vinde gaze naturale produse în ţară în piaţa românească este o misiune ingrată deoarece se realizează în condiţii discriminatorii faţă de importurile din Federaţia Rusă, care sunt în creştere.

Domnia sa a mai notat că obligaţia de tranzacţionare pe piaţa locală a 50% este una severă, în ciuda căreia nu există însă lichiditate semnificativă. În acest context, Radu Dudău spune că există o nevoie evidentă de regândire a produselor de piaţă şi o recalibrare a acestei obligaţii.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
Patria Bank
Business Card
BTPay
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
Real Estate & Construction Forumwww.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSCEBSMART TRANSFORMATION 2019
Cabinet de avocatTMPS