RAINER SEELE, CEO OMV:"Trebuie să avem un cadru fiscal care să reflecte minimele cotaţiei petrolului"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 aprilie 2016

Foto: Rainer Seele

Foto: Rainer Seele

"Sunt atât de îndrăgostit de activitatea din România, încât nu vreau să o împart cu nimeni", a spus CEO-ul OMV

Producţia de gaze în perimetrul Neptun, după 2020

OMV şi ExxonMobil vor discuta dacă producţia de gaze în perimetrul Neptun din Marea Neagră reprezintă un proiect atractiv dn punct de vedere economic, a spus, ieri Rainer Seele, CEO OMV, care a adăugat că Guvernul României trebuie să ofere un cadru fiscal stabil, pentru a stimula investiţiile.

Domnia sa a declarat, într-o conferinţă susţinută la Bucureşti: "Nu mă aştept ca proiectul Neptun din Marea Neagră să producă până la finalul lui 2019. Nu am finalizat încă evaluarea. Nu am agreat modelul de dezvoltare cu Exxon. Avem nevoie de timp să ne pregătim. Trebuie să ştim ce cadru fiscal ne va oferi România, pentru că vorbim de o investiţie pentru 20-25 de ani".

Potrivit CEO-ului OMV, în contextul scăderii preţului petrolului, unele ţări vest-europene, precum Germania şi Marea Britanie, au realizat că societăţile nu mai pot să investească şi, de aceea, au redus taxele.

Întrebat ce a discutat la întânirea cu premierul Dacian Cioloş, Seele a spus că se întâlneşte cu multe persoane, dar că discuţiile rămân întotdeauna confidenţiale. "Nu comentez orice întânire avută în Bucureşti", a precizat Rainer Seele.

Acesta a spus că, în prezent, cadrul fiscal din România este unul cu care poate opera.

"Dacă mă întrebaţi dacă vreau taxe mai reduse, răspunsul va fi da", a precizat Seele, adăugând: "Pentru offshore, nu vă pot da un răspuns pentru că nu avem tabloul complet. Taxele sunt doar o parte din ecuaţie. Lăsând la o parte proiectul Neptun, trebuie să avem un cadru fiscal care să reflecte minimele cotaţiei petrolului. Cadrul fiscal nu trebuie să se schimbe la fiecare 2-3 ani, pentru că eu trebuie să îmi calculez investiţia pe 25-30 de ani".

Seele a precizat că gazul din Marea Neagră va fi folosit pentru alimentarea pieţei locale şi a celor din regiune.

Seele: "Acum doi ani, trăiam în lumea barilului de 100 de dolari"

CEO-ul OMV a mai spus că nimeni nu se aştepta, acum doi ani, la o asemenea scădere a cotaţiilor ţiţeiului: "Trăiam, atunci, în lumea barilului de 100 de dolari. Industria a reacţionat la criza petrolului. Am citit în presă că investiţiile tăiate, la nivel de industrie, au fost de 400-500 de miliarde de dolari.

În toamna anului trecut, estimam pentru acest an un preţ de 55 dolari/ baril, dar în această primăvară, petrolul a atins minime istorice şi a trebuit să ne scădem estimarea la 40 de dolari/baril, pentru acest an. Efectele asupra bilanţului sunt dramatice".

Potrivit CEO-ului OMV, două treimi din producţia de petrol şi gaze a companiei austriece vin din România şi Austria. Domnia sa a spus: "Vom investi să menţinem aceste afaceri. 90-95% din bugetul de investiţii planificat pentru următorii cinci ani este pentru a menţine această producţie".

Domnia sa a amintit că OMV este în discuţii cu Gazprom pentru un schimb de active: "Am început discuţiile cu Gazprom anul trecut. Multe ziare au făcut speculaţii, acum tabloul este clar. Activele din România nu sunt impactate deloc. (...) Sunt atât de îndrăgostit de activitatea din România, încât nu vreau să o împart cu nimeni".

La începutul lunii aprilie, OMV şi Gazprom au semnat un acord la Sankt Petersburg privind un schimb de active între cele două companii.

OMV oferă companiei ruse de stat o participaţie în activele sale norvegiene offshore în schimbul unei participaţii minoritare în două blocuri din zăcământul energetic Urengoy din Siberia. De asemenea, cele două companii au semnat un contract de furnizare a ţiţeiului pentru rafinăria OMV din Schwechat, Austria, şi un schimb de expertiză, se arată în declaraţia comună dată publicităţii.

Seele despre înlocuirea CEO-ului Petrom Mariana Gheorghe: "Un zvon prost"

Întrebat despre posibilitatea înlocuirii CEO-ului Petrom Mariana Gheorghe, Rainer Seele a spus: "Ce zvon prost! Nu mai spuneţi aşa ceva! Mariana (n.r. Mariana Gheorghe) este unul dintre cei mai buni CEO cu care am lucrat. De ce aş schimba-o? Mariana nu va lucra aici pentru totdeauna, însă nu mi-a spus niciodată că nu se simte bine la Petrom". OMV deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom.

Acţionarii "Petrom" au extins mandatul pentru listare la Londra, până la finalul lui 2017

Acţionarii OMV Petrom au decis, ieri, extinderea, până la data de 31 decembrie 2017, a aprobării şi împuternicirii aferente a Directoratului pentru listarea secundară a companiei pe Bursa de Valori din Londra, pentru cazul în care condiţiile pieţei nu vor fi potrivite pentru realizarea listării secundare în acest an, conform unui comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti

Autorizarea acordată de Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor va fi condiţionată de aprobarea Consiliului de Supraveghere, dacă listarea se va realiza în 2017, conform raportului.

De asemenea, AGA a aprobat, ieri, numirea lui Dan Manolescu pentru postul de membru al Consiliului de Supraveghere, cu mandat până la data de 28 aprilie 2017. Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, în perioada 2013-2015, a fost propus de acţionarul statul român, prin Ministerul Energiei.

Recent, OMV Petrom a anunţat că Bogdan Nicolae Badea şi-a înaintat renunţarea la mandatul de membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom, începând cu data de 26 aprilie 2016.

Acţionarii OMV Petrom au mai aprobat propunerea directoratului de a nu se distribui dividende pentru anul financiar 2015, potrivit unui comunicat al companiei.

Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom a declarat: "În contextul curent de piaţă, cu un preţ scăzut al ţiţeiului, trebuie să rămânem prudenţi şi să ne menţinem o poziţie financiară solidă. Având în vedere nivelul ridicat de lichiditate necesar pentru a ne susţine nevoile privind investiţiile, am propus acţionarilor şi aceştia au aprobat neacordarea de dividende pentru 2015".

De asemenea, AGOA a mai aprobat bugetul de investiţii pentru 2016 al companiei, astfel, investiţiile estimate pentru 2016 ale OMV Petrom au coborât la 3,98 miliarde lei, în scădere comparativ cu investiţiile de 4,26 miliarde de lei realizate în 2015, mai arată documentul.

Conform acestuia, principala direcţie de investiţii continuă să fie divizia Upstream, pentru care s-au bugetat peste 3,48 miliarde de lei, reprezentând 88% din buget, urmată de Downstream Oil, cu un buget de investiţii de 465 milioane de lei, pentru acest an.

A.M.

Opinia Cititorului ( 5 )

 1. si sentimentul de iubire e reciproc. Mai ales cand am citit raportul dumneavoastra financiar si am ajuns la concluzia ca din vanzarea celor 6 platforme petroliere in 2006 (100 milioane) impreuna cu datoria pe care statul roman o are fata de dumneavoastra pentru cheltuieli ecologice si de recultivare ajungem la fix 668 milioane euro (nu suntem brute aici si rotunjim dolar la paritate cu euro): "Die übrigen sonstigen Forderungen beinhalten eine Forderung in Höhe von EUR 568 Mio (2014: EUR 527 Mio)

  gegenüber dem rumänischen Staat im Zusammenhang mit Rekultivierungsverpflichtungen von OMV Petrom SA. Nu este intr-adevar iubire dezinteresata ? Nu va pup, ca ziceti dupa aceea ca vreau sa va musc, da chiar imi sunteti simpatic. La FÖRDERZINSABGABEN , adica redevente nu intram in detalii ca va pica obrazul de rusine :-) in Austria la 11,7 milioane boe platiti 81 milioane euro si in ROMANIA la 61,9 milioane boe platiti 231 milioane euro......Chiar mai aveti curajul sa vorbiti de conditii fiscale avantajoase .....piata e brutala... 

  1. Austriecii au obrazul la fel de gros ca rusii !

   Cadrul fiscal din Austria poate fi aplicat in Romania ? 

   OMV e o capusa uriasa pentru Romania !

   Noroc cu bulgarii ! 

  Veniturile Petrom iau calea Omv-ului intr-o masura tot mai mare. De la profituri mai mari de 1 mld eur in 2013 au ajuns la pierderi, culmea, in anul in care chiar si cazacii au profit; si nu numai cazacii, vezi Mol etc.

  Chiar daca pretul petrolului a scazut drastic, cel al carburantilor nu a avut acelasi parcurs. In plus, puteau reduce la minim extractia si sa cumpere petrol la pretul derizoriu, daca tot a scazut atat de mult. Cum vine vb. de marirea redevente/accize, pac! incepe drenajul in forta. Si uite-asa dividendele se muta la Omv si romansul ramane cu accize si redevente, nici macar alea la nivel european 

  1. Adica in Romania amortizezi 570 de milioane desi asseturile le-ai cumparat fara ajustare la inflatie si in Norvegia prescrii 250 milioane cand ieri scris in Handelsblatt ca in Marea Nordului de preconizeaza primele insolvente:-)

   poate si o lege privind amortizarile, un impozit ceva pe cifra de afaceri cred ca r fi mai potrivit, impreuna cu o comisie parlamentara si/sau de procurori ;-) sa vedem daca nu se actioneaza cumva cu rea credinta

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro
Gala Regista 2023

Curs valutar BNR

08 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.8962
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5550
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9559
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5088
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.4827

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro