Răzbunarea lui Caţavencu

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 23 decembrie 2016

Cornel Codiţă

Avem un candidat oficial pentru funcţia de premier al Guvernului României, propus Preşedintelui Iohannis de către partidele care au o majoritate clară în Parlament, capabilă să susţină votul de investitură! Ce reprezintă Sevil Shhaideh în politica din România? Nimic, în ciuda faptului că a ocupat o funcţie ministerială, nu cu mult timp în urmă, în echipa "Ponta-Dragnea". Pe cine reprezintă Sevil Shhaideh în politica din România? Pe nimeni, iar ideea că are în spate voturile PSD-ului este doar o iluzie creată de bagheta magică cu care "Zînul" Dragnea a transformat o anomimă Cenuşăreasă, fără nici o vocaţie de Prinţesă, în Regina balului. Şi atunci, cum şi de ce ajunge cineva care, în politică, nu reprezintă pe nimeni şi nimic, candidat oficial pentru a conduce Guvernul României?

Ca de obicei, cînd avem o problemă delicată în arealul politicii, este nevoie (şi suficient!) pentru a o desluşi, să deschidem Cartea de înţelepciune a Marelui, a Titanicului, a Universalului Caragiale. Cheia istoriei se află la Caţavencu!

Ce reprezintă Caţavencu în politică? Modelul rupturii definitive a periferiei faţă de centru, modelul emancipării complete a politicii locale faţă de "capitalişti", adică, de protipendada politică a capitalei! Mai mult, Caţavencu este modelul politicii în care "capitala" este redusă la statutul unui simplu şi oarecare "district". "Pentru că noi suntem pentru descentralizare. Noi... eu... nu recunosc, nu voi să recunosc epitropia bucureştenilor, capitaliştilor, asupra noastră; căci în districtul nostru putem face şi noi ce fac dînşii în al lor..." (Bravo!) Caţavencu nu este doar un alt concurent, oarecare, pe scena politică locală. El este competitorul radical, opozantul ireductibil al modelului Trahanache-Tipătescu, bazat pe o cu totul altă "filosofie", supunerea cuminte a puterii locale, faţă de cea de la centru: "Noi votăm pentru candidatul pe care-l pune pe tapet partidul întreg... pentru că de la partidul întreg atîrnă binele ţării şi de la binele ţării atîrnă binele nostru..."

Istoria PSD-ului şi în bună măsură şi a politicii din România post-decembristă este istoria trecerii, în etape şi cu zguduiri semnificative, de la modelul Trahanache-Tipătescu, la modelul Caţavencu. "Născut" (politic, desigur) pentru a fi un perfect Tipătescu, Adrian Năstase a rîvnit, mult înainte de vreme, la rolul lui Trahanache, dar, pentru că ar fi avut cam mult de aşteptat pînă să i se cedeze locul "în mod natural", a încercat să-i ia pîinea de la gură stimabilului, făcînd o alianţă cu Caţavencu!!! Pentru a-l detrona politic pe Ion Iliescu, Năstase a descătuşat "emanciparea" baronilor locali şi a cerut, în schimbul libertăţii uriaşe şi a protecţiei asigurate, în opera de jefuire a resurselor locale, sprijinul politic de care avea nevoie pentru a se instala definitiv şi fără sprijinul "foştilor" în fruntea bucatelor în "districtul" lui, cel de la centru, din Capitală! Vehiculul acestei schimbări radicale a fost chiar PSD-ul, structurile şi noua sa "filosofie" de funcţionare. Rezultatul natural şi inevitabil al acestui curs politic a fost asaltul baronilor locali asupra centrului, ducînd în cele din urmă la cîştigarea definitivă a partidului de către alianţa puternicilor locului. Mantia rolului politic cardinal, "Centrul", părăsit de structurile de partid, a fost "împrumutată" de "instituţiile de forţă ale statului", interpretînd, mulţumite de sine, sau inconştiente, partiturile scrise de reprezentanţii externi ai unui hiper-centru, polarizat pe axa Est-Vest. Liviu Dragnea nu este altceva decît întruchiparea acestui moment din istoria politică a PSD-ului şi a României, una în care centrul a fost desfiinţat politic prin ocuparea lui de către reprezentanţii periferiei, iar decizional înlocuit cu un hiper-centru de putere externă. PSD-ul este condus de o naturală alianţă a caţavencilor, fiecare dintre ei dornic şi hotărît să facă în districtul lui ceea ce fac ceilalţi în districtele lor! Adică, averi personale pe seama resurselor locale şi centrale ale instituţiilor statului, camarile ale puterii, trai bun, huzur şi cumetrii, o eternă pendulare între "oneste bibere" şi "carpe diem", căci nu se ştie niciodată cînd te poate nimeri glonţul cel rău al DNA-ului! Premierul propus de Dragnea este o mişcare "logică": dacă el însuşi nu poate ocupa postul cu pricina, deocamdată, atunci trebuie să arate tuturor că lumea se organizează după chipul şi asemănarea sa. Aşa a ales să-i servească drept avatar un anonim al locului, un specimen de tip micro-caţavencian, plimbat de la o vreme prin posturile de la centru, pentru a putea servi mai bine interesele celor care-i comandă mişcările din teritoriul sacru şi intangibil al puterii lor, locale şi/sau hiper-centrale.

Unul dintre noi, unul de-al nostru, unul pentru noi!

Şi, cu România, adică cu noi, cum rămîne? Întrebaţi-l pe Preşedintele Iohannis! De această dată, cel puţin, nu mai are cum să fenteze provocarea, nu are unde să se mai ascundă de confruntarea cu incomoda întrebare şi nici cum să mai ocolească răspunsul răspicat!

Opinia Cititorului ( 29 )

 1. Numai Zoe are veleitati de Regina.Patratul magic este cheia! ...toata ziua m-a stapanit acest gand.

  1. E nevoie de o viziune feminina...si de calitati feminine in guvernare. Empatizez cu o superputere mai feminizata de tip soft, nu hard...din pcate se pare ca realitatea prefera har-dul soft-ului contrar naturii umane feminine, armonioase.

   Daca puterea feminina nu contrabalanseaza pe cea masculina se produce un dezechilibru atat in corpul uman cat si in cel societal. Eu, de exemplu, am dezvoltata partea masculina..de aceea se pare ca in tot ce am scris simt aceasta nevoie de a face cunoscuta nevoia de echilibru...pentru ca patratul magic sa functioneze in restabilirea echilibrului, a armoniei fizice, spirituale si energetice.  

   Cea mai buna 'coana Joitica' dintre toate interpretarile pe care le-am vazut si, slava Domnului, am vazut nenumarate si unele au fost extraordinare, cea mai buna fara drept de apel a fost Carmen Stanescu.

   Nu stiu cum a fost prima Coana Joitica, cea din timpul vietii lui Caragiale – Ciucureasca – dar stiu ca cea a lui Carmen Stanescu a avut un stralucitor relief teatral. 

   Scena era plina de coana Joitica, si numai de ea, desi in jur erau doar actori fabulosi. Era atat de stapana in lumea lui Trahanache si a lui Tipatescu, incat scena ramanea pustie cand avea treaba in culise. 

   Carmen Stanescu a fost Joitica alaturi de o pleiada de actori uluitori: Al. Giugaru, S. Timica, Radu Beligan, Gr. Vasiliu Birlic, Marcel Anghelescu.

   'O scrisoare pierduta' de I.L. Caragiale pusa in scena de Sica Alexandrescu l-a facut pe Caragiale cunoscut si admirat in afara tarii prin turneele de la Viena, Paris, Budapesta, Belgrad, Moscova.

   Coana Joitica interpretata de Carmen Stanescu era frumoasa, majestuoasa, cu feminitatea in asalt, desteapta si proasta totodata, dupa cum cereau imprejurarile. Avea un temperament exploziv, atomic. Era eleganta. Se si alinta intr-un fel cochet. Totul o punea in valoare: textul, regia, partenerii, costumul, glasul ei sonor atat de frumos. 

   Salomeeo, iar gresesti; Triunghiul magic este cheia. 

   Pricepusi? 

   Numai cei initiati pricep, tu fata draga nu!...nu trebuie sa fii olimpic la matematica sa cunosti patratul magic...eu am si explicat despre ce e vorba dar se pare ca trebuie sa mai vii pe la cursurile domnului profesor ca sa incerci sa pricepi. ceva...dar chiar daca vii , nu e sigur ca intelegi.

   În China antică, se cunoșteau pătratele magice încă din Mileniul al III-lea î.Hr., după cum atestă Lo Shu. După legendă, într-o bună zi se devărsă un râu; oamenii, înfricoșați, încercară să aducă o ofrandă zeilor râului Lo (unul din cele devărsate) pentru a-i calma furia. Totuși, de fiecare dată cand făceau aceasta, apărea o broască țestoasă care încercuia ofrandele fără să le accepte, până când un băiat își dădu seama de marcajele speciale de pe carapacea ei și așa putură să ofere cantitatea cerută (15), și să mulțumească zeul, care readuse apele la nivelul lor. Au cunoscut și combinații de această clasă indienii, arabii, egiptenii și grecii. La pătrate asemănatoare, diferitele culturi au atribuit proprietăți astrologice și divinatorii variate, fiind de numeroase ori marcate în talismane. Așa cum reia Cornelius Agrippa în Despre filozofia ocultă III (1533), pătratul de ordinul trei(15) era consacrat zeului Saturn, cel de patru(34) lui Jupiter, cel de cinci(65) lui Marte, cel de șase(111) Soare, cel de șapte(175) lui Venus, cel de opt(260) lui Mercur și cel de nouă(369)Lunei; o atribuție similară se poate găsi în astrologia hindusă.

   Nu stiu pe la cursuri (sau cusururi) ale domnului profesor participi, cat de olimpica esti la matematica, dar cu anatomia nu le ai, altfel ai fi depistat triunghiul magic. 

   Intr-un triunghi magic totul se tremina cu violenta! Asa ca mai bine renunta la ideea triunghiului...nu e sanatoasa!

   Cheia cui?

   Multumesc pentru explicatie...exista mai multe triunghiuri magice in anatomie...dar trebuie sa le descoperi!

   Si anatomia, fizica si chimia mi-au placut in ideea pregatirii pentru medicina..am fost olimpica la fizica si am avut numai 10 la biologie, chimie si fizica. problema medicinei occidentale este ca medicii devin vanzatori, prescriptori de medicamente sintetizate chimic, care fac mai mult rau decat bine...asa ca am renuntat la asa meserie, prefer sa previn bolile. Poti face bine in jur prevenind cu ajutorul etnomedicinei bazata pe puterea plantelor...NUSKIN e o firma care previne, regenereaza si incarca energetic organismul...va recomand tuturoro aceste produse, care va face sa va simtiti mai tanar si mai energic, activeaza functia genelor tineretii asltfel incat tineretea fara batranete nu mai este doar un mit, devine realitate!

   La cei 53 de ani ai mei arat ca la 25 si ma simt ca la 20...spre invidia unora. Eu generoasa din fire impart cu voi sceretul, in ziua nasterii mantuitorului. Apropo energizeaza si triunghiul magic! 

   Eu stiu ca in triunghiul magic totul se termina cu descatusarea/ cu extazul, sfarsitul este magic. 

   Poate ca Silvia n-a experimentat; o fi avand alte preocupari, alte teluri. 

   Niciodata nu e prea tarziu!Omul cat traieste experimenteaza! Dar patratul magic se refera la altceva...poate ca are legatura si cu triunghiul magic!...in structura de profunzime...energia kundalini poate fi sublimata si poti ajunge sa cunosti lumi magice...nebanuite...sa te dedublezi..de ce brahmanii nu se casatoresc si nu au voie sa experimenteze in domenil triunghiului magic?! Ca sa nu isi piarda aceste puteri paranormale...am cunoscut si eu un brahman...indian..de la dansul stiu!

   Ma refeream la relatia a trei persoane...cea frustrata se razbuna si iese cu violenta!

   In peroada celor 12 nopti magice ni se va revela jumatatea...soarta, destinul.Nu putem experimenta oricum...doar cu jumatatea ! altfel nu mai e magie...parerea mea.Oricum la indieni inca se mai practica poliandria fraternala..adica o fata are mai multi soti, frati...ca in Mahabharata...sau acum in Nepal.

   Salomeea, Silvia si Ana? carei frustrata? 

   Triunghi care implica si un barbat, macar.

   Penelope nu e frustrata pentru ca Ulisse e ademenit de sirene, sunt mai multe si nu se razbuna alegand un petitor... ea stie ca atunci cand se intoarce acasa va ramane doar al ei.

   Corect se scrie care-i ... 

   Niciuna ..pentru ca nu ne intrecem intre noi pentru a ajunge la vreo resursa limitata sau pe cale de disparitie..

   Am patit ca Salomeea; am dat cu degetul pe langa........... graba. 

   Jumatatea sau treimea? vad ca voi sunteti in chibut. 

   Cine se aseamana se aduna!

   Fiecare isi va gasi jumatatea lui/ei...in teorie exista doar una in practica pot fi mai multe incercari de a gasi jumatatea in cazul in care nu este revelata pe cale divina...exista vise premonitice in anumite zile, perioade....In India, de exemplu nu te casatoresti pana cand nu iti faci compatibilitatea cu viitorul potential sot...daca e totul ok te casatoresti si nu divortezi niciodata. Acolo sunt foarte rare divorturile si nu sunt acceptate social sau religios...daca te potrivesti cu cineva..nu are rost sa mai cauti mereu potriviri...compatibilitati.

  Am intuit ca "polarity" mai exista in structura de adamcime...legata de continuitatea Razboiului Rece in spatiul sacru al hipe-puterii...ihn vreme ce in structura de suprafata se creeaza o "polarisation", adica adancirea prapastiei intre bogatii concentrati in insule din ce in ce mai micute sacre -rod al descentralizarii puterii centrale si saraci aruncati in oceane hipeplanetare- rod al acestor schimbari de adancime dar si de suprafata, trecerea la monetarism.Logic ar fi fost ca descentralizarea politica si administrativa sa fie insotita si de descentralizare monetara, de o moneda pt dezvoltare regionala...capabila sa creeze locuri de munca ocupate de oameni capacitati...Problema este ca spatiul sacru al puterii hiper-centrale externe nu le da voie celoe de tip Catavencu sa patrunda in spatiul lor sacru de privilegii-rod al controlului total.Alianta dintre centrul marilor puteri si crema multinationalelor este contrabalansata de o alta alianta mai putin vizibila, care tinde sa devina unipolara pentru a iesi din echilibrul bipolar sacralizat, cu actori necunoscuti muritorilor de rand, un fel de zei ai Raului sau genii ale raului...avizi de putere totala.

  1. Excelentă propunere modelul cu două axe: central-local, intern-extern. Savuroasă ilustrarea lui cu excepționalul Nea Iancu.

  2. Dar aplicarea modelului la realitățile contemporane a fost oarecum pripită, ceea ce a dus la simplificări excesive. Ea își păstrează însă meritele. Are doar nevoie de o serie de detalieri și nuanțări.  

  3. Categoric, în România postcomunistă puterea a migrat dinspre central spre local, cu excepția firească a administrației de stat. Procesul este strâns legat și în mare măsură generat de disoluția partidelor ca urmare a disoluției ideologiilor. Iliescu, Coposu, Vadim, au fost în primul rând lideri ideologici și în secundar manageri administrativi ai treburilor statului. Năstase a fost ultimul șef de partid care a încercat să întemeieze o ideologie pe care să o utilizeze ca principal mijloc de raliere a susținătorilor politici. A pierdut pentru că el însuși nu a crezut în ea și pentru că nu a aplicat-o în propria sa guvernare.  

  3. Băsescu a fost primul lider politic major care a cedat total decizia politică strategică atât în politica externă, cât și în politica internă unor centre externe, desființând astfel atributul esențial al puterii centrului național. Dar el nu era decât un baron local ajuns printr-un concurs de împrejurări în vârful puterii centrale și nu și-a asumat niciodată alt obiectiv decât acela de a se menține pe el personal la putere, nu pe acela de a conduce un stat și o națiune.  

  4. Prezentul, însă, este mai complicat. Toată lumea se gândește la Dragnea ca la un președinte de Consiliul Județean. Este, dar ca președinte de partid s-a comportat mai degrabă ca un lider central decât ca un baron local. Are o ideologie, care poate fi citită printre rândurile programului său de guvernare. Și este coerentă, așa cum coerent este și programul său de măsuri. Faptul că, în loc să încalece un cal alb și să se prezinte drept salvatorul națiunii - cum au făcut toți ceilalți lideri și pretendenți la poziția de lideri până acum - a luptat și luptă (deocamdată) pentru un program de guvernare care are în spate un sistem coerent de valori -net opus celor dominante până acum - este o schimbare majoră pe care niciun comentator nu o ia deocamdată în serios. Nici măcar nu și-au dat osteneala să citească programul și să-i înțeleagă valorile.  

  5. Ceea ce aproape nimeni nu a observat până acum este că, în ciuda aparentei sale poziții anti-sistem, Dragnea și-a asigurat surprinzător dacă nu sprijinul, cel puțin neutralitatea centrelor externe de decizie. Am avut în 2016 primele alegeri postcomuniste în care nici Bruxelles nici Washington nu s-au implicat semnificativ în campania electorală! Comparați cu 1990, 1996,2004,2009 și 2012. 

  6.Sevil Shhaideh este categoric o funcționară, inclusiv în poziția de prim ministră. Este firesc într-o republică prezidențială, vezi SUA sau, mai bine, Franța. Și, din nou, este coerent cu noua schemă a puterii pe care o proune Dragnea: puterea concentrată la câștigătorii alegerilor: Parlamentul și Președintele.  

  7. Pentru că nu poate fi președintele țării, Dragnea a dublat pur și simplu postul: va fi simultan și președintele Camerei Deputaților, și șeful consiliului de supraveghere a guvernării. Cu justiția, serviciile și armata subordonate Parlamentului și cu supravegherea guvernării va fi adevăratul președinte al țării.

  Final: Toate astea se pot întâmpla sau nu. Teoretic mecanismul poate funcționa. Rămâne să vedem dacă funcționează și în realitate. De aceea zic: "Puțintică răbdare stimabililor! (scutură clopoțelul)" 

  Dragnea a scapat cu pedeapsa cu suspendare, si in loc sa se retraga rusinat de incalcarea legii, vrea postul de prim ministru. Pana poate obtine acel post, adica pana mai uita lumea ca este de fapt un infractor, prefera sa puna drept prim ministru un om de paie care face ce spune partidul, adica el, pentru ca la momentul oportun sa obtina el acel post. Pentru Dragnea este de preferat un astfel de ministru slab, fara sustinere unui prim ministru puternic care la un moment dat ar putea sa nu mai vrea sa ii cedeze locul infractorului.

  Rugaciunea invataceilor

  Dumnezeule preasfinte, izvor de nemarginita intelepciune si bunatate, facator al tuturor celor vazute si nevazute, asculta rugaciunea noastra, ce inaltam catre Tine cu multa umilinta, Intareste, Bunule, pe carmuitorii nostri bisericesti si lumesti. Da-le lor sa cugete cele bune si folositoare pentru Biserica si Tara noastra. Apara-i de vrajmasii vazuti si nevazuti, ca sa ne poata indrepta pe calea propasirii, cu pace si dragoste. 

  Iara noua, umilitilor, lumineaza-ne mintea ca sa intelegem invataturile ce ni se dau si intru toate si de-a pururea sa pazim poruncile Tale si sa facem voia Ta cea sfanta,-ca, astfel, sa putem fi folositori noua insine, parintilor, fratilor, surorilor si poporului in mijlocul caruia traim,- sa aducem bucurie si multumita invatatorilor si facatorilor nostri de bine,- si sa plinim toate indatoririle catre tara, catre obste, catre familie si aproapele nostru. Primeste plecarea genunchilor si rugaciunea ce o facem, ca pe o tamaie binemirositoare inaintea Ta. 

  Va multumim domnule profesor!sa aveti parte de sarbatori linistite si inspiratoare de solutii teoretice pentru realitatea complexa!

  Si eu am intuit acest lucru..iar DNA este un instrument al puetrilor externe de a desfiiinta centrul si chiar puterea locala si aservirea ei fata de una straina... 

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

22 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0034
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5255
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4696
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.5807

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro