Abonament gratuit

RECTIFICAREA BUGETARĂ A FOST APROBATĂ:Deficitul bugetar va ajunge la 4,4%

A.I.
Macroeconomie /

Deficitul bugetar va ajunge la 4,4%

Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, proiectul de rectificare bugetară. Ministrul finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat că în documentaţia de rectificare a fost trecut un deficit bugetar pentru acest an de 4,4%, informează Hotnews.ro.

Potrivit sursei citate, în urmă cu două zile, Guvernul avea în calcul un deficit de 4,3%, însă au mai fost adăugate nişte sume pentru plăţi restante în educaţie şi sănătate.

La Ministerul Sănătăţii s-au adăugat 400 milioane de lei pentru concedii medicale şi 200 milioane de lei pentru medicamente, iar la Educaţie 460 milioane de lei pentru plata diferenţelor salariale.

Mai exact, în total a fost alocată suma de 766 milioane lei pentru medicamente, iar pentru plata majorării salariale pentru persoanele din unităţile sanitare publice s-au alocat 813 milioane de lei.

A fost alocată şi suma de 460 milioane lei reprezentând plăţi restante din 2018 şi 2019 pentru universităţi de stat în baza Legii 85/2016. Astfel, s-a ajuns la deficitul bugetar de 4,4%. Cîţu a precizat că este o estimare şi poate, până la urmă, anul se va încheia cu un deficit mai mic de atât.

Ministrul finanţelor a mai spus că s-au dat bani, 70 milioane lei, şi pentru programul "Tomata". Cîţu a precizat că este un program la care fostul Guvern tot făcea referire, dar nu avea bani prevăzuţi în buget.

În urma rectificării, cei mai mulţi bani se duc pe decontarea concediilor medicale, pentru proiecte PNDL şi pentru pensii, alocaţii de stat şi indemnizaţii pentru persoane cu handicap.

Pentru decontarea concediilor medicale nu au mai fost bani în ultimele patru luni. Astfel s-au alocat 1.2 miliarde lei. De asemenea, s-au mai alocat 1,8 miliarde lei pentru plăţi legate de programul PNDL. Alte două miliarde lei s-au dat pentru asistenţă socială (pensii, alocaţii). Cîţu a spus că la pensii a fost suplimentat iniţial cu suma de 585,9 milioane de lei pentru asigurarea plăţii integrale a drepturilor de pensii pe luna decembrie. Însă, în şedinţa de Guvern s-a decis adăugarea a încă 40 milioane de lei, pentru că s-a făcut o recalculare pentru 5.685 de persoane până în data de 26 noiembrie.

Cîţu a mai afirmat că până la sfârşitul anului toate companiile care au raport favorabil pentru returnarea TVA îşi vor primi banii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cum putem afla cand vor fi plătite titlurile ANRP? La rectificarea bugetară din 28 decembrie a fost aprobată suma de 279de milioane,dar MF nu a facut inca plata catre CEC BANK.Multumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS