Piaţa imobiliară din ţara noastră va înregistra în acest an o creştere uşoară, cu 5%, după ce în 2014 s-a simţit deja un reviriment, potrivit analizelor RE/MAX, companie americană de servicii imobiliare în sistem de franciză.
Răzvan Cuc, directorul regional al RE/MAX România, a declarat, într-un comunicat remis azi redacţiei: "Estimăm că anul acesta vom asista la o creştere cu circa 5% a pieţei imobiliare, această evoluţie fiind influenţată atât de contextul european, cât şi de facilităţile pe care le oferă băncile în ceea ce priveşte creditarea şi de programul < Prima Casă >".
Oficialul a menţionat că revirimentul pieţei imobiliare s-a putut observa încă de anul trecut, analizele RE/MAX arătând o creştere tot mai mare a numărului de proiecte imobiliare aflate fie în stadiul de proiect, fie deja demarate, în principal în oraşele-cheie din România, precum Capitala, Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa, Braşov sau Timişoara.
Răzvan Cuc a mai spus: "Această evoluţie era de aşteptat, mai ales în contextul în care cea mai mare parte a pieţelor mature din Europa se află deja pe un trend ascendent. Pe termen mediu, estimăm că se vor observa creşteri de 5% de la an la an, în următorii 5 ani, în condiţiile în care economia globală şi cea europeană rămâne stabile".
Reprezentantul companiei a mai adăugat că această evoluţie este una firească şi că nu se va repeta foarte curând perioada de boom imobiliar, când atât piaţa, cât şi preţurile proprietăţilor aveau creşteri majore de la an la an.
Potrivit analizelor RE/MAX, anii de criză economică au adus schimbări majore şi în ceea ce priveşte atitudinea noastră când căutăm o locuinţă.
"În perioada de boom imobiliar, cea mai mare parte a românilor investeau în proprietăţi de care nu aveau neaparat nevoie, cu suprafeţe foarte mari care, dincolo de costul de achiziţie ridicat, implicau şi cheltuieli foarte mari de întreţinere. Astăzi, însă, atitudinea s-a schimbat radical", a afirmat Răzvan Cuc, adăugând că românii care caută, în prezent, o locuinţă sunt mult mai sceptici şi foarte atenţi la detalii, majoritatea luând decizia într-un timp mai lung şi analizându-şi îndelung nevoile.
"Astăzi, nu se vând decât un procent mic din spaţiile locative direct din planşetă, clienţii aşteptând să vadă proiectele terminate şi finisate, pentru a fi siguri că iau cea mai bună decizie", a încheiat Cuc.
RE/MAX, înfiinţată în 1973 în Denver, are astăzi peste 6.500 de birouri şi peste 97.500 de agenţi afiliaţi în mai mult de 95 de ţări din întreaga lume. În Europa, RE/MAX este prezent în 31 de ţări, cu peste 1.500 de birouri şi mai mult de 13.000 de agenţi, continuând să se extindă.
RE/MAX România a încheiat anul 2014 cu 12 francize în şase mari oraşe. Pentru 2015, planurile firmei se vor concentra pe Bucureşti şi pe dezvoltarea reţelelor din Timişoara, Iaşi şi Constanţa.
1. va creste pe credite in franci elvetieni?
(mesaj trimis de anonim în data de 19.01.2015, 14:06)
povesti, de unde sa creasca piata imobiliara cu 5%, cine mai are bani? iar incep imobiliarii sa influenteze piata, poate poate mai pica un comision nesimtit de la cate un client