Reuters: Vladimir Putin şi Kim Jong-Un au început discuţiile în cadrul summitului bilateral de la Phenian

A.F.
Politică / 19 iunie

Reuters: Vladimir Putin şi Kim Jong-Un au început discuţiile în cadrul summitului bilateral de la Phenian

Actualizare - Parteneriatul strategic semnat de Rusia şi Coreea de Nord prevede asistenţă reciprocă în caz de ''agresiune''

Coreea de Nord şi Rusia au semnat miercuri un ''parteneriat strategic global'', care prevede asistenţă reciprocă în caz de "agresiune", a anunţat preşedintele rus Vladimir Putin care, primit cu mare fast la Phenian pentru o vizită de stat, a primit sprijinul fervent al gazdei sale Kim Jong Un pentru războiul său împotriva Ucrainei, relatează France Presse.

"Tratatul de parteneriat cuprinzător semnat astăzi prevede, printre altele, asistenţă reciprocă în caz de agresiune împotriva unei părţi la tratat", a declarat Putin presei după semnarea documentului. Atât Rusia, cât şi Coreea (de Nord) urmăresc o politică externă independentă şi nu acceptă limbajul şantajului şi al diktatului", a avertizat el.

Preşedintele rus a descris acordul ca fiind un "document cu adevărat revoluţionar", adăugând că Rusia "nu va exclude cooperarea tehnico-militară" cu Phenianul.

Citat de agenţiile ruse, liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat că acordul cu Rusia este pur "defensiv". Descriindu-l pe Putin drept "cel mai bun prieten" al ţării sale, el a salutat începutul unei "noi ere" în relaţiile cu Moscova.

Coreea de Nord "îşi exprimă sprijinul deplin şi solidaritatea faţă de guvernul, armata şi poporul rus în desfăşurarea operaţiunii militare speciale în Ucraina pentru a-şi proteja suveranitatea, interesele de securitate şi integritatea teritorială", i-a spus el oaspetelui său.

"Apreciem foarte mult sprijinul dumneavoastră sistematic şi continuu pentru politica rusă, inclusiv în problema Ucrainei", a spus la rândul său Vladimir Putin.

Preşedintele rus a fost întâmpinat cu un covor roşu şi o ceremonie grandioasă în Piaţa Kim Il Sung, cu o fanfară militară şi dansuri sincronizate.

Şeful Kremlinului a purtat apoi discuţii cu liderul nord-coreean timp de o oră şi jumătate alături de delegaţia sa, urmate de o întâlnire privată. Preşedintele rus l-a invitat pe Kim Jong Un să viziteze Moscova.

În timpul nopţii, Kim l-a întâmpinat pe Putin la aeroport şi l-a îmbrăţişat, subliniind o consolidare a relaţiilor, care provoacă îngrijorare la Seul şi la Washington.

SUA şi aliaţii lor au acuzat Coreea de Nord că a furnizat muniţie şi rachete Rusiei pentru războiul din Ucraina şi se tem că vizita lui Putin ar putea duce la noi livrări.

---

Actualizare - Putin şi Kim au semnat un acord de parteneriat strategic

Preşedintele rus Vladimir Putin şi liderul nord-coreean Kim Jong Un au semnat miercuri, la Phenian, un acord de parteneriat strategic...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Kim Jong Un: Relaţiile dintre Rusia şi Coreea de Nord intră într-o ''nouă eră de prosperitate''

Relaţiile dintre Rusia şi Coreea de Nord intră într-o ''nouă eră de prosperitate'', a asigurat liderul nord-coreean Kim Jong Un la summitul bilateral de la Phenian cu omologul său rus Vladimir Putin...Citeşte mai mult...

---

Preşedintele rus Vladimir Putin şi liderul nord-coreean Kim Jong Un au început miercuri discuţiile lor bilaterale, după o ceremonie fastuoasă pe piaţa principală a capitalei Phenian, au transmis agenţiile de presă ruse, citate de Reuters.

"Cortegiul preşedintelui rus, condus de limuzina Aurus în care se afla Putin, s-a deplasat pe piaţa Kim II Sung", unde a fost întâmpinat de preşedintele nord-coreean, potrivit Interfax.

Şeful statului rus şi numărul unu nord-coreean "au demarat apoi negocieri în cadrul delegaţiilor lor", la reşedinţa oficială Kumsusan, a precizat RIA Novosti.

Preşedintele rus a sosit la Phenian miercuri dimineaţa devreme, înainte de ivirea zorilor.

Aceasta este prima sa vizită în Coreea de Nord după 24 de ani, o vizită menită să întărească relaţiile dintre Rusia şi Coreea de Nord, în timp ce ambele ţări sunt tot ai izolate pe plan internaţional.

Parteneriatul dintre cele două ţări este "un motor menit să accelereze construirea unei noi lumi multipolare" şi vizita lui Putin demonstrează "invincibilitatea şi durabilitatea prieteniei şi unităţii noastre", a transmis agenţia de stat nord-coreeană KCNA.

Fotografii difuzate de media nord-coreene au arătat străzi din Phenian pline de portrete cu Vladimir Putin, în timp ce faţada Hotelului Ryugyong, o clădire neterminată şi goală de 101 de etaje în formă de piramidă, era iluminată puternic cu mesajul "Bun venit, Putin".

Vladimir Putin şi Kim ar urma să discute despre întărirea relaţiilor militare ale ţărilor lor, în timpul întrevederilor de miercuri, în contextul operaţiunii militare ruse împotriva Ucrainei.

Programul ar urma să includă discuţii în tet-a-tet între cei doi lideri, precum şi un concert de gală, o recepţie de stat, salutul gărzii de onoare, documente semnate şi un comunicat pentru mass-media, a precizat agenţia Interfax, citându-l pe consilierul pentru probleme de politică externă al lui Putin, Iuri Uşakov.

SUA şi aliaţii lor sunt îngrijoraţi că Rusia ar putea să furnizeze ajutor Coreei de Nord pentru programele sale nuclear şi de rachete, interzise prin rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU, şi au acuzat Phenianul că livrează rachete balistice şi scuturi de artilerie pe care Rusia le-a folosit deja în războiul din Ucraina.

Moscova şi Phenianul au negat transferuri de arme între ţările lor.

Opinia Cititorului ( 23 )

  1. Ce au ajuns si summiturile astea...Daca te intalnesti cu vecinul de la bloc (2 persoane) si discuti, este deja summit?

    1. Putin este un botoxat. Kim este bulimic.

      america franta anglia etc trimit arme in ucraina si nu se feresc iar daca coreea de nord trimite arme in rusia toata lumea se alarmeaza . asta inseamna ca occidentul este in cacat pina la git .oamenii nostrii politici sa faca bine si sa nu ne bage in razboi cu rusia pentru un nebun timpit din ucraina.

      Singurul nebun tampit e putler. El ataca nejustificat tari suverane. Acuma nu stie cum sa iasa din asta si se aliaza si el cu cine mai poate, adica celalalt zurliu al planetei. In curand ajunge si rusia la fel ca si coreea de nord.

      da nu mai bine mergi tu in rusia sau coreea de nord?

      Schimba placa securistule ca de 34 de ani ne tot alungati din tara.

      Unde sapi șanțuri?

      Te rog, mars si apara Ucraiana nu mai sta pe margine. De lectii suntem satui. Arata ca esti un exemplu.

      Mergi tu în Ucraina, atac-o din vest, sărăkie!

      Hm ne da-i lectii doar de la tastatura.

      La cum scrii, ai 105 ani de bolșevism bolnav.

      Cand numai ce sa spui te legi de scris si incepi sa te crezi mare intelectual. De fapt pana mai ieri erai primul la pupat de fund rusesc, acum ai schimbat doar fundul.

      ... un prsedinte senil ... o functioneasa penala ... un presedinte ce a dizolvat parlamentul ... un cancelar ce e pe cale de a interzice un partid politic ... si un bancher pe duca ... decid soarta lumii?! ... ce-au ajuns si summiturile astea ...

    tot summit de pace ai ei?

    s c c r e t 

    1. Fac si ei o copie slabuta a tratateleor de alianta si securitate militara,

      dupa reteta "minune" a fanilor pro-razboi cu Ucraina 

      Doar voi, putleriștii sărăcuți, sunteți fani pro-război

    Oricum Rusia este recunoscuta de multe zeci si sute de ani pentru ca isi respecta cu sfintenie ortodoxa toate tratatele semnate cu alte tari. Ucraina Georgia Armenia dar si alte tari pot depune marturie in acest sens

    1. rusia isi respecta tratatele ce in miia de an a ajutat-o din “satuc” sa devina “imperiu regional”…

      vorbeste rusnacul de usa ca e “colonist/imperialist”… sau de uk sau de franta…. pai rusia ca tot ce a luat nu prea a mai dat… nu lafel putem spune de uk, franta, olanda si cv usa… 

      cine e adevaratul “imoerialist” de peste mia de ani?! 

      uk… franta… olanda… germania… japonia…usa… sau RUSIA?! 

      si ne intrebam de ce state mici din europa s-au tot aliat in diferite economii si imperii…  

      s c c r e t 

    ... daca ati lasa macar pentru o secunda ... retorica simpatica/antipatica deoparte ... poate ati realiza ca se cauta dreptul! legal de a stationa arme in anumite zone ... intr-o lume bazata pe reguli! ... spre ex. stolt a propus sanctionarea chinei din pozitia de reprezetant al nato ... de cand alianta alanticului de nord are jurisdictie in pacific?!?!? ... da cand a devenit nato tribunal comercial?! ...

    1. Deci America nu are jurisdictie in Pacific dupa logica ta:-)...In alta ordine de idei, ce jurisdictie a avut mujicia sa se implice in Siria?

      ... amice!!! reciteste!!! ... credd ca am vorbit despre un functionar ... si niste tratate ... mujicia a fost invitata ... de un presedinte care s-a inteles inclusiv cu obama!!! ...

      ... daca nu ma insel ... "t" din nato inseamna "tratat" ...

      ... cat costa hesbollah?? ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9733
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6060
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3222
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9707
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.2170

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb