Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

Rezidenţiatul se amână din cauza absenţei unui "titular" la Educaţie

O.D.
Ziarul BURSA #Cultură /

Ministerul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat că examenul de rezidenţiat care ar fi trebuit să aibă loc în 17 noiembrie a fost amânat.  Ministrul a explicat şi care sunt cauzele acestei amânări: "Suntem în imposibilitatea de a susţine examentul de rezidenţiat la data programată. Deşi am sperat să nu ajungem în această situaţie şi am sperat că vom avea un ministru al Educaţiei în baza propunerii transmise de către premier preşedintelui României, iată că ne vedem nevoiţi să luăm o decizie de amânare a concursului pentru binele celor care doresc să se specializeze pentru a îngriji şi a ajuta semenii. Această situaţie putea fi evitată, dacă omul cu cea mai mare funcţie în stat ar fi înţeles sau nu măcar i-ar fi păsat. Jocurile politice nu trebuie să afecteze sănătatea. Sănătatea nu are culoare politică domnule preşedinte".

 Pe de altă parte, premierul Viorica Dăncilă i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis că prin refuzul acestuia de a aplica decizia CCR şi a numi un ministru interimar la Educaţie, periclitează o generaţie întreagă de tineri medici care nu vor putea susţine la timp examenul de rezidenţiat: "A mai trecut o zi de încălcare a Constituţiei de către Preşedintele României. Prin refuzul de a aplica decizia CCR şi a numi un ministru interimar la Educaţie, Klaus Iohannis periclitează o generaţie întreagă de tineri medici care nu vor putea susţine la timp examenul de rezidenţiat fără un ordin de ministru". Deputatul PNL Antoneta Ioniţă susţine că PSD politizează examenul de rezidenţiat invocând lipsa unui ministru al Educaţiei pentru o eventuală amânare a acestuia: "Actuala guvernare se foloseşte, în această campanie electorală, până şi de studenţii de la Medicină. Există pârghii legale pentru ca examentul de rezidenţiat să poată fi susţinut la data stabilită. Guvernul poate emite o Ordonanţă de Urgenţă pentru ca Ministerul Sănătăţii să organizeze, fără a avea nevoie şi de acceptul Ministerului Educaţiei, examenul de rezidenţiat".

Pintea a afirmat că examenul de rezidenţiat se organizează în baza a şapte ordine de ministru, trei dintre acestea trebuind să fie semnate atât de ministrul Sănătăţii, cât şi de ministrul Educaţiei. Pintea a afirmat că a solicitat Minis­terului Educaţiei o rezolvare a problemei, dar i s-a transmis că "Ministerul Educaţiei este în imposibilitatea" de a viza orice document. Interimatul lui Daniel Breaz la Ministerul Educaţiei a expirat în 17 septembrie.

Examenul de rezidenţiat se va des­făşura în şase centre universitare Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara. Concursul se va desfăşura după aceeaşi metodologie, sub formă de test grilă cu 200 de întrebări pe durata a patru ore.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS