ROMÂNIA A DEVENIT OLIGARHIA SECURIŞTILORModelul economic putinist corupt într-o ţară membră NATO, la graniţa Rusiei

Ben Madadi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 octombrie 2022

Băieţii au "ochi albaştri". Caricatură de MAKE

Băieţii au "ochi albaştri". Caricatură de MAKE

Ben Madadi

Domnul Eduard Hellvig, directorul Serviciului Român de Informaţii (SRI), a avut în acest an două ieşiri publice foarte neobişnuite. Dumnealui a recunoscut deschis, dar concis, corupţia de la SRI şi a dat de înţeles că nu este de acord cu ceea ce fac unii foşti sau actuali ofiţeri de informaţii. Nu ştim cum de a fost posibil ca şeful SRI să simtă nevoia să se exprime public despre un subiect care nu prea s-a discutat în presă (sponsorizată de corupţi), în parlament sau în spaţiul public.

Este posibilul ca domnul Hellvig să fi fost determinat de îngrijorarea partenerilor americani (din cauza conflictului militar cu Rusia), care sunt, de două decenii deja, foarte implicaţi în activitatea serviciilor de informaţii româneşti, pentru lupta împotriva terorismului şi protejarea graniţei de est a NATO.

Mă întreb dacă fără o implicare a politicului, conducerea SRI ar putea să facă ceva în privinţa propriei corupţii. Greu de spus! Dacă democraţia trebuie să prevaleze, cu politicienii democraţiei româneşti, deocamdată în mare măsură corupţi şi/sau şantajabili, este greu de crezut că vom vedea vreo îmbunătăţire pentru cel puţin doi ani. Iar după următoarele alegeri, posibil să fie mai rău.

Cum s-a ajuns oare ca în România anului 2022 unii ofiţeri, mai mult sau mai puţin activi, ai serviciilor de informaţii să controleze părţi importante din economie, să încalce legile, beneficiind de imunitate deplină, şi să transforme o ţară membră UE şi NATO într-o oligarhie sufocantă după modelul "patentat" de Putin? Cum s-a ajuns ca situaţia să fie atât de gravă încât şeful SRI să fi simţit presiunea să se exprime public despre aşa-zişii securişti? Datorită unui număr mare de "securişti" care au căpuşat economia, imaginea serviciilor de informaţii este acum mai proastă decât oricând după revoluţie.

Avem doi responsabili principali care, cel mai probabil, nici nu şi-au dat seama ce au făcut, şi dacă ar fi să-l citez pe ultimul dintre cei doi, nici nu prea i-a păsat. Primul vinovat este fostul preşedinte Traian Băsescu, care a implicat serviciile de informaţii, printr-un act de corupere a instituţiilor fundamentale ale statului, direct în actul de justiţie, cu pretextul luptei împotriva corupţiei. Rezultatul a fost că unii angajaţi ai serviciilor, nici pe departe mai puţin corupţi decât cei pentru care facilitau condamnările în justiţie prin protocoale de colaborare, au mirosit oportunitatea să-i înlocuiască, în afaceri, pe cei vizaţi. Astfel, cu acces la informaţii compromiţătoare despre operatorii economici, şi având protocoale de colaborare cu judecătorii, aceşti "securişti" au găsit oportunitatea excelentă să acţioneze precum afaceriştii cu probleme, dar s-o facă fără repercusiuni. Acest proces de înlocuire a oamenilor de afaceri a început de cel puţin zece ani, iar cei care fără nicio reţinere se tot laudă că sunt securişti (adică foşti sau actuali ofiţeri de informaţii) au tot crescut atât la bani, cât şi la influenţă. Acum, micii securişti corupţi care în urmă cu zece ani se mulţumeau cu comisioane de la afacerişti pentru a furniza informaţii şi pentru tot felul de intermedieri, au ajuns să fie ei înşişi marii oligarhi ai României. Mulţi dintre "securişti", chiar dacă nu mai sunt activi în cadrul serviciilor, beneficiază în continuare de imunitate aproape completă din partea parchetelor şi a instanţelor. Motivul principal, cel puţin din punctul meu de vedere (analizând fenomenul din exterior), pare să fie potenţialul utilizării informaţiilor compromiţătoare deţinute despre politicieni şi funcţionari. Multe domenii de activitate care până acum câţiva ani erau dominate de afacerişti mai mult sau mai puţin conectaţi cu diverşi politicieni sau funcţionari publici, acum au ajuns pe mâinile acestor "securişti".

Cu toate că n-aş vrea să-i discriminez pe ceilalţi "securişti", pentru că n-am avut posibilitatea să le studiez combinaţiile şi afacerile, generalul în rezervă Dan Drăgoi este singurul care îmi este la îndemână pentru a exemplifica un succes răsunător. Acum 20 de ani, domnul Drăgoi era angajatul unor iranieni la compania britanică Balli. Dar lucrurile s-au schimbat radical de atunci. În 2016, soţia domniei sale a ajuns să cumpere la nici 15% din preţul pieţei (cu puţin peste 5.000.000 de lei) - complet "întâmplător", exact aceeaşi cantitate de acţiuni ca şi soţia directorului companiei - 17,58% din Comvex SA. Totul s-a întâmplat pe fondul unei majorări de capital organizată de administratorii companiei, care îl includea şi pe domnul Drăgoi. Această investiţie bursieră, probabil fără egal în piaţa autohtonă, valorează acum peste 75.000.000 de lei şi a însemnat preluarea conducerii Comvex de către soţiile domnilor Drăgoi şi Panait, directorul Comvex. Doamna Drăgoi a încasat de la Comvex SA, doar pentru anul 2021, dividende mai mari decât investiţia iniţială de 5 milioane de lei. Astfel, cu o singură investiţie extrem de inspirată, făcută după venerabila vârstă de 60 de ani, soţia generalului Dan Drăgoi a devenit cel mai abil investitor bursier, evident fără nicio legătură cu soţul domniei sale care este membru în Consiliul de Administraţie al companiei Comvex. Nu eu spun că doamna Drăgoi ar fi făcut această investiţie, cu un randament de filmele de la Hollywood, fără vreun ajutor (gen informaţii privilegiate) din partea soţului ei, ci este concluzia unei "cercetări" făcute de DIICOT în urma sesizării unui acţionar care s-a considerat prejudiciat. Un mic detaliu interesant este că participaţia celui care până în anul 2016 era cel mai mare acţionar (indirect) la Comvex, căpitanul Corneliu Idu, a fost diluată dramatic de către soţiile celor doi administratori puşi la Comvex tocmai de el. Corneliu Idu, probabil "sfătuit" să stea în banca lui, deşi a pierdut controlul efectiv al companiei Comvex, nu a ajuns să aibă probleme penale şi a murit de covid în 2020. ASF, dar şi parchetele care au luat lumină de la ASF, au afirmat deja că tot ce a făcut doamna Drăgoi cu investiţia ei incredibilă la Comvex a fost un demers perfect legitim.

Nici fiul generalului Drăgoi n-a rămas mai prejos. Acesta s-a dovedit extrem de abil, exact în aceeaşi perioadă ca şi mama dumnealui, evident tot fără nicio legătură cu generalul Dan Drăgoi. El este celebrul Bogdan care stăpâneşte în acest moment direct, sau indirect, trei SIF-uri, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi nu numai, şi despre care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a afirmat că nu are niciun fel de conflicte de interese cu administratorii fondurilor la care plăteşte comisioane de milioane de lei anual din banii SIF-urilor, fonduri care votează la adunările generale cu acţiunile SIF-urilor cumpărate cu banii aceloraşi SIF-uri. Iar, conform ASF, dacă în cadrul unei adunări generale Bogdan îşi calomniază cu afirmaţii xenofobe proprii acţionari este în regulă şi rămâne cu reputaţia intactă. Un alt mic detaliu şi în acest caz este că, în 2014, domnii Bîlteanu şi Lakis, foştii administratori ai SIF Banat-Crişana, unde Bogdan este preşedinte din 2015, au fost arestaţi şi ulterior condamnaţi pentru fapte similare cu ceea ce se petrece şi acum, dar la o scară mult mai mare. Dar Bogdan este imaculat.

În cele două cazuri extrem de benefice familiei Drăgoi, răposatul Corneliu Idu a sărăcit, iar Dragoş Bîlteanu şi Najib Lakis au fost "puţin reţinuţi". Şi eu am fost de nenumărate ori ameninţat, inclusiv în secţiunea de comentarii a acestei publicaţii, că o să-mi pierd şi banii şi libertatea.

Astfel, familia Drăgoi, pornind de la aproape zero, a ajuns în doar câţiva ani, prin coincidenţa eliminării unor persoane, să controleze active de peste 2 miliarde de euro: trei SIF-uri şi companiile controlate de ele, inclusiv BVB, Biofarm, Vrancart etc. şi operatorul portuar Comvex SA. Iar acum membrii familiei Drăgoi dau în judecată pentru defăimare pe oricine îndrăzneşte să le menţioneze numele cu insuficientă reverenţă. Ajuns în faţa instanţei te gândeşti dacă relaţiile din perioada protocoalelor mai sunt sau nu menţinute cu judecătorii care pot decide cât ai defăimat ofiţerii şi apropiaţii lor, putred de bogaţi. Având în vedere că nu ştiu dacă familia Drăgoi reprezintă chiar cel mai mare caz de succes al unor foşti sau actuali ofiţeri ai serviciilor, îmi cer scuze din nou faţă de "securiştii" nemenţionaţi. Destul de sigur există multe alte cazuri.

În acest moment, "securiştii" au ajuns la o asemenea putere financiară şi influenţă instituţională în România, încât în multe domenii de activitate fac mult mai multe ravagii decât oligarhii pe care i-au înlocuit în ultimii zece ani. Foştii oligarhi au avut instrumentul şpăgii pentru a ocoli legea, dar actualii oligarhi securişti deţin nu numai resurse financiare cu care pot mitui, dar deţin şi instrumentul şantajului. Care epocă era mai bună pentru cetăţenii ne-oligarhi? Cea veche în care oligarhii dădeau şpagă politicienilor şi funcţionarilor publici şi primeau în schimb dreptul la furat sau cea din prezent în care securiştii sunt efectiv stăpânii multor politicieni şi funcţionari publici? Deşi niciuna nu e bună pentru cetăţeanul ne-oligarh, şpaga este cel puţin mai democratică şi civilizată decât şantajul.

Am scris la început că avem doi responsabili pentru crearea acestei noi oligarhii în România, primul fiind Traian Băsescu, care i-a şi pus bazele. Al doilea este preşedintele Klaus Iohannis. După experienţa ultimilor opt ani cu Klaus Iohannis putem să remarcăm doar vorba domniei sale: "nu ştiu şi nu mă interesează". Poate că pe domnul Hellvig, care spune că ştie, îl interesează. O întrebare legitimă este dacă domnul Hellvig vrea (iar dacă vrea poate) să facă ceva împotriva corupţiei care a pornit de la servicii şi acum a ajuns, după umila mea părere, o chestiune de siguranţă naţională. Mai putem să sperăm că americanii - cu investiţii de zeci de miliarde de dolari în România şi având o influenţă cât se poate de concretă asupra instituţiilor româneşti căpuşate de securişti - vor fi interesaţi de faptul că o Românie transformată într-o oligarhie sinistră după modelul rusesc (unde FSB-iştii controlează practic totul) reprezintă o vulnerabilitate gravă a alianţei nord-atlantice, la "o aruncătură de băţ" de navele ruseşti.

Opinia Cititorului ( 36 )

 1. ...

  1. Injuraturile si amenintarile cand le bagati? Ati terminat petrecerile de duminica, cu Juravle, cu Eugen Voicu, cu Gradinescu... a fost ok, spritzul a fost placut? Cati bani ati mai impartit in ultima luna? La procurorii care v-au mai iertat ce ati mai dat? E bine, nu? E bine pana nu e bine. Distrati-va cat merge, ca altceva nu stiti sa faceti. Dar vine si randul vostru sa vomitati.

   Nu scriu ei... e una, angajată la PR, în continuu umblă după Bogdan Drăgoi și îi scrie pe telefon ce să spună, că săracu nici să vorbească nu știe. Ea mai intră și pe net și comentează cu injurii etc oricând apare numele familiei Drăgoi. E plătită cu bani serioși, foarte mult pentru... nimic de fapt.

  Trebuie făcut ceva în privința acestor "securiști" că deja trăim în Securistan. Până de curând ne ascultau și făceau tot felul de combinații cu diverși afaceriști. Acum au pus mâna pe orice. Dacă vreunul pune ochii pe afacerea ta, n-ai nicio șansă să-i dai în judecată că se bucură de imunitate. Vai de țara asta!

  1. io, alde Tepes e mort de fo 400 ani. d-astea cu trebuie facut la nivel general e egal cu zero. AM SA FAC CEVA e un inceput....deci ce o sa faci?

   Vai de fundul lor, nu vai de tara asta !

   Vine Marea Schimbare!  

   Marele Reset al lui Schwab (WEF) va suferi o mica "traducere" locala, mioritica.

   Daca ar fi stiut-o toti cei de la putere din ROmania..... nu ar mai fi marsat atat de rau cu politicile Green Deal, ecologie extremista, etc. Dar na! ... cand esti idiot si executi toate ordinele tembele de la Bruxelles , o patesti!  

   Cand romania adopta "euro" cade coruptia pe capete vreme de 10-12 ani!!

   exact ca in perioadele 40-50!!! 

   ceva de genul urmeaza si in Romania!!! 

   Dupa o perioada de "haiducie" vine si perioada "spanzuratorii". 

   "Uniuneaeu ropeana" si aparatele ei... nu va tine cont de trecut dupa ce romania renunta la suveranitatea "monedei nationale, va taia si spanzura exact ca in Italia, Cipru si Grecia... pana va scutura copacul de uscaciuni. 

   Romania / Romanii inca isi apara "monetar idologic economic militar informational" suveranitatea corupta de la nivel inalt. 

   s c cret 

  Daca nu fac ceva americanii, la cum au capusat securistii astia batrani serviciile romanesti, nu poate sa mai faca nimeni nimic. Toti politicienii, daca nu primesc cotizatii groase de la securisti, le e frica de ei.

  1. asa e tata. o tara de hoti si de prosti cu ceva firmituri de oameni cu caracter p-aci p-acolo, asta e Romalica. sa vina americanii sa o scape de "ceva", ca nu ea nu se paote scapa de nimic. adunatura ingramadita la colt de continent, chinuita de patriotism. please

   da,da... mitul Americanului atoateputernic!

   bai, ma lasi?  

   SUA in 2023 va avea multiple, suprapuse si continue provocari interne (cu impact adanc asupra USD si pietei SUA de capital). Lasa mitul atotputerniciei SUA!  

   Stai sa vezi cum va fi la noi cand vin se ridica oamenii. Lasa mitul Atotputerniciei Americanului!  

   Foamea, Setea si Frigul sunt micile mari secrete romanesti care vor sta la baza schimbarii! Nu americanii, lasa-i in zeama lor ca nu sunt ei asa smecheri cum crezi tu!

  articol concret si corect.

  ...nu aduce anul ce aduce ceasul.  

   

  Ceasul rau, cel de pe urma, pentru toata sleahta asta corupta de securisto-politiciano-neocomun isti.  

  Si cand te gandesti ca tot Sistemul Corupt mergea "CEAS"... le-a stat ceasul! :) Hahaahahaaa :))  

  p.s. explicitare: ia un popor, adu-i aminte de vremurile de trista amintire cu restrictii majore la curent, caldura, alimente, etc. La saracie in general. La motorina la 20 ron/litru sau peste. Adaugam dobanzi la credite complet inexplicabil de mari... Vezi ce iese.... Vom vedea carnita de securisto-politician atarnand de lustra si de grinda casei. Casa intregului popor. :) Nici nu imi vine sa cred ca ne aflam in chiar buza unei mari si istorice schimbari ... si nimeni nu miroase gazul metan din aer inainte sa fie aprinsa bricheta.  

  1. domnule, da' ce optimist esti !

  sincere felicitari pentru articol , rar se atinge cineva de sri , si atunci in soapta . e o atmosfera asemanatoare cu cea din 89 , reformele securitatii cu care ne indoapa acoperitii de tot felul gen chireac sau altii sint gargara pentru naivi , te lasa sa mai flecaresti si cam atat .

  mesajul domnului.....manevre securiste intr o tara securista.

  1. Corect, bine zis. In Romania toti cei cu influenta pe piata financiara sunt securistii si uneltele cuiva.

  Tara e corupta incepand de sus(presedintie in jos).Coruptia e mai mare decat in vremurile trecute.

  1. Nu uita presa. Nu mai exista presa necorupta.

   Aici vorbiți de Bursa

  Doar rusii ne pot scapa de clasa politica actuala, si pot demantela retelele securiste.

  1. hahahahaha cea mai buna gluma pe ziua de azi!

   Trădatorule

   Da, pentru ca rusii stiu bine cum au dantelat retelele securiste.

   Tradator esti tu si cei care aduc trupe straine pe teritoriul Romaniei peste capul populatiei.

   Pro - Tzarule ...rusofilule! nu degeaba te-ai numit asa...toti romanii rusofili sufera de uitare de sine, de uitare identitara

   Du-te la ei ca te vor rezolva din prima. Te înrolează în prima linie și esti cam gata. Nici acum nu arati prea bine

  Ceea ce recapitulati dvs aici este un fenomen de ...networking intre oameni care au colaborat ca sa insuseasca (eventual prin manevre capitaliste pure , ca la CONVEX ) activele cele mai valoroase si productive din Romania ,despre care au cules informatii . Au fructificat lipsa legislatiei care ar fi trebuit sa protejeze prin legi averea statului roman . Oameni care sa fi lucrat in fosta Securitate ar putea sa mai fie in preajma ,poate ca sunt unele puncte din aceasta retea de interese ..dar a trecut o generatie,mama natura isi face datoria , ,acum mai e vorba numai de o problema de mentalitate . Romani care au fructificat aceasta oportunitate ,simultan si poate in competitie cu capital strain ,acum iese la iveala ca erau oligarhi din Rusia ,mafioti din Italia ,si persoane din Orientul Mijlociu ,americani de fatada (si in spate oligarhi rusi )etc . Lipsa legislatiei in acest domeniu a permis ,inclusiv la ora asta opereaza la contracte cu statul sau firmele de insolventa srl uri off shore ( cu f putin capital ) care pun mana pe terenuri intinse in Bucuresti prin cumparare de fabrici socialiste ruinate (intentionat ?,neintentionat ?! ...nu vom mai afla niciodata ),pe baze sportive ,activele BTT ,case de cultura ,ale pionierilor etc .Dar ,securitatea comunista e retrasa de mult din aceste jocuri ,mai serveste numai ratiunilor de propaganda !

  1. Este vorba de corupție, nu altceva. Legislația există, dar nu se aplică nici în litera și nici în spiritul legii.

   e vorba de securitatea de azi , ce tot vorbesti de acum 30 de ani , nu tot securitate este si asta ?

   Vrezi ca hotii fura din cauza ca lipseste legea care sa interzica furtul?

  Voi chiar credeți că veți scăpa de noi vreodată? Niciodată! Noi conducem tot ce mișcă!

  E greu de crezut că Bogdan Drăgoi fost consilier al lui Traian Băsescu, oare pe ce teme, ei stiu, nu a avut susținerea avea cointeresata a familiei președintelui. Fratele președintelui aavea tot portul Constanța la picioare, cum poate fi succesulmfamikiei Drăgoi coincidență sau pură inspiratie. Serviciile fost folosite pentru intermediari de afaceri, protejareaclor ulterioară și intimidare a competiției corecte. Iohanis a lăsat liber complet acest joc grav și periculos. Marcu face aceeasi greseala cu consilieri din zona SRI crezând că asa se protejează. Sa vedem, ca vin altii si mai bazați după el si o sa plateasca cum plătește Base acum. Cu familia la pușcărie. Marcu la vedere nu are nicio afacere, prin interpuși, multe și cu mari probleme. Vor crapa, asa cum au crăpat toate. Problema e ca prea târziu. Vestea buna de azi e ca a zburat Dancu, o catastrofă la MAN acest oportunist.

  1. minusculul kgbist dancu. la capat de linie

  Eu as fi scris despre coruptia si serviciile din Romania prin comparatie cu Vestul si NATO.

  As fi scris ca inca mai avem pana la a porni razboaie in Golf pentru petrolul pe care ministrul apararii Rumsfeld l-a dat catre oligarhii petrolisti americani cu care era partener. 

  Trump a regretat ca in Irak, "we should have kept the oil"... s-a rezolvat in Siria 

  “We have this 30 percent slice of Syria, which is probably whe re90 percent of the pre-war oil production took place,” said David Adesnik, director of research at the Foundation for Defense of Democracies. “This is leverage.”

  Sefa FMI este o corupta a oligarhului francez Bernard Tapie...., condamnata penal dar care nu executa pedeapsa. 

  1. Asa este, foarte corect.

   S-a mai scris si de oligarhia financiara europeana care spala banii tuturor coruptilor de pe planeta. Mana in mana cu serviciile si politicienii europeni.

  kovesi presedinte

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

03 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9005
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4823
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9076
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4945
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3749

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro