Conferinţa “Codul insolvenţei 2020”Conferinţa “Codul insolvenţei 2020”

ROPEPCA: Dereglementarea preţului la gaze - primul pas spre o piaţă de gaze funcţională

T.T.
Materii Prime /

Dereglementarea preţului la gaze - primul pas spre o piaţă de gaze funcţională

Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA) consideră benefică şi necesară propunerea Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor privind abrogarea articolelelor care fac referire la domeniul energiei din Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 114/2018 şi speră că acelaşi lucru se va întâmpla şi în comisiile raportoare. Prevederile din ordonanţă plafonează preţul gazelor la producător şi introduc o nouă contribuţie de 2%, având drept consecinţe negative creşterea artificială a preţului nereglementat şi reducerea investiţiilor. În plus, consumatorii cu adevărat vulnerabili nu sunt protejaţi prin aceste măsuri, arată un comunicat al ROPECA remis Redacţiei.

ROPEPCA a militat pentru abrogarea prevederilor ordonanţei aplicabile sectorului energetic din momentul adoptării acesteia, demonstrând constant consecinţele sale negative prin opinii ale experţilor şi un studiu de impact independent. Deşi în vigoare pentru numai câteva luni, măsurile impuse prin Ordonanţa 114 au perturbat funcţionarea pieţei de gaze, ducând la o creştere artificială a preţului nereglementat şi au afectat viabilitatea economică a proiectelor de explorare şi producţie petrolieră.

Abrogarea prevederilor este o necesitate evidentă şi stringentă, reprezentând un prim pas spre întoarcere la normalitate şi la reabilitarea încrederii investitorilor în România ca destinaţie de proiecte în domeniul energetic.

Ca sectorul energetic să redevină unul cu adevărat competitiv şi diversificat trebuie intergrate mecanisme de piaţă funcţionale şi măsuri pentru protecţia reală a consumatorilor vulnerabili. De asemenea, este necesară stimularea activităţii de producţie prin actualizarea legislaţiei cu privire la deblocarea operaţiunilor petroliere, înlăturarea barierelor birocratice şi modernizarea regimului datelor.

Prin astfel de măsuri care au impact semnificativ în economia naţională se pot atrage investitii noi, se asigură creşterea producţiei şi siguranţa aprovizionării consumatorilor.

"Propunerea abrogării ordonanţei 114 este un semnal pozitiv. Este important să ne întoarcem la principii de legiferare realizate cu participarea experţilor şi consultarea mediului de afaceri, care să stimuleze activitatea de explorare si producţie pe termen lung şi care să diversifice piaţa de gaze," spune Saniya Melnicenco, Preşedintele ROPEPCA, citată în comunicat.

În prezent, în România există peste 400 de zăcăminte petroliere şi peste 13.000 de sonde active. Prin eforturile companiilor din sector, se asigură peste 90% din consumul României de gaze naturale. Pentru menţinerea constantă a nivelului producţiei de ţiţei şi gaze este nevoie de investiţii semnificative şi de un cadru de reglementare stabil, predictibil şi competitiv.

În prezent, membrii ROPEPCA deţin majoritatea acordurilor de concesiune petrolieră pentru blocurile de dezvoltare si producţie onshore din România, reprezentând pentru anii 2014-2018 investiţii cumulate de peste 5 miliarde de euro, contribuţii către bugetul de stat de 11 miliarde de euro, dar şi crearea şi menţinerea a 14,000 de locuri de muncă.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS