S-a scremut muntele şi-a fătat un şoricel

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 24 aprilie

Cornel Codiţă

Dacă cineva mai avea vreo umbră de îndoială, acum, cu siguranţă, ultima boare de ceaţă trebuie să i se fi ridicat de pe ochi. Adevărul stă gol-goluţ, în faţa oricui o vrea să-l vadă: "maşinăriile" noastre politice, Marile Partide ale României Post-decembriste, cel al "liberalismului" liber-schimbist şi cel al "social-democraţiei" eliptică şi de social şi de democraţie, sunt doar nişte triste încropeli, nişte adunături de găşti şi inşi, de chilipirgii, de băieţi "dăştepţi" care nu se mai dau duşi de la ţîţa resurselor bugetare, de oameni cu dare şi mai ales cu luare de mînă, de vedete şi boiernaşi de ţară aşezaţi bine pe moşiile şi acareturile strînse din micile lor economii de funcţionari la stat. Ale lor, ale nevestelor, mătuşilor, verilor şi verişoarelor, ce mai, ale neamurilor lor. Nişte încropeli lipsite de orice consistenţă, de orice viziune, de minima capacitate de a citi realitatea şi de a reacţiona coerent la mesajele ei. Cît despre "vîrfurile" care iau "deciziile strategice" şi "expertiza" pe care se bazează hotărîrile lor, cele de la care atîrnă, nu-i aşa, "trecutul, prezentul şi viitorul României", dacă le echivalam ieri la mintea cocoşului sau a găinii, astăzi aveam dovada de netăgăduit a enormei nedreptăţi făcute familiei galinaceelor.

Ce scrie, răcan, în ordinul de zi pe unitate? Coaliţie, să trăiţi! Păi, dacă-i coaliţie, coaliţie execuţi, mama ta de soldat neieşit din civilie! Încolonarea şi marş la cîmpul de instrucţie să deprinzi secretele luptei politice în condiţii de coaliţie, cu cîmpuri de mine nemarcate şi ţinte mişcătoare bust, invizibile! S-au încolonat şi-au plecat voiniceşte cu cîntec înainte...doar că...picioarele li s-au înmuiat cam repede. Abia au ajuns pînă-n poarta poligonului, unde s-au oprit gîfîind şi fără vlagă. Mister, nimeni nu ştie de ce, mai ales că poarta cu pricina nu era deloc prea nouă! Să trăiţi, tovarăşul gradul, raportez cinstit, coaliţia a dat în şanţ. N-o mai scoate de acolo, nici tancul ăla de paradă, 50 de tone, din remiza diviziei! Ce ne facem, acum? Ce mă-ntrebaţi pe mine? Eu v-am spus ce să faceţi, dacă nu sunteţi în stare să executaţi nici măcar un ordin simplu şi clar ca ăsta, atunci descurcaţi-vă singuri! Cuvîntul cheie, aici, este singuri! Şi, aşa au făcut! Au luat-o fiecare pe cărăruia dinainte ştiută: PSD-ul cu Firea şi PNL-ul cu Burduja. Iar, ca să nu-l supere chiar de tot pe "Şeful", au lăsat în vigoare consemnul coaliţiei şi al candidaţilor unici pentru sectoare şi pentru consiliile locale respective. Mai tîrîş, mai grăpiş, mai tras, mai împins, mai de voie, mai de nevoie, atît capra, cît şi varza ar trebui să fie, oarecum, împăcate. Konec filma!

Ei, aş, ce-şti copil! Abia acum începe acţiunea! Şi hazul. De necaz, desigur!

Necazurile, că nu-i doar unul, s-au pornit deja la vale, învolburate şi gata să rupă orice stavilă, mai ceva ca munţii şuvoaielor umflate de ploile torenţiale ale ţinuturilor musonice. Pentru PSD, necazul cel mare este chiar soluţia! Firea! Păi, n-a zis Ciolacu pînă acum că e damă bună....da pentru Bruxelles, nu pentru Bucureşti? A zis şi, odată cu el, a zis un larg buchet de găşti pesediste care n-au nici un chef să dea afacerile Capitalei, încă patru ani, pe mîinile clanului "Firea". Drept pentru care vom avea parte de una dintre "marile surprize electorale" din istoria alegerilor pentru Bucureşti. "Zeiţa Primăriei" va atinge un remarcabil scor electoral, de locul doi, dacă nu chiar trei! Băieţii ăştia, cît sunt ei de pesedişti, "ştiu meserie" şi cum se unge maşinăria alegerilor. Pentru că n-au nici un chef să rămînă cu portofelele goale încă patru ani, vor negocia pe sub masă cu ceilalţi competitori şi îl vor pompa cu resurse; mai abitir, pe cel mai bine plasat. Cel mai probabil, celebrul Piedone. Sau, de ce nu, Nicuşor, dacă semnează încă din campanie nişte contracte. În alb! Acum patru ani, "prăjitura electorală", între 650 şi 700 de mii de voturi s-a împărţit prima dată în trei. Principalii candidaţi, Firea-Nicuşor, 80%, restul, 20%. După care, linia de despărţire între cei doi a fost la cota 40%. Firea cu minus 2, Nicuşor cu plus 2! Acum, la alegerile care bat la uşă, prăjitura se va împărţi prima dată în patru: Piedone-Nicuşor-Firea-Burduja şi va acoperi 90% dintr-un electorat manifest cam în jurul lui 600-650 de mii. Cum şi-o vor împărţi, apoi, principalii trei competitori? Cel mai probabil, bătălia se va da în jurul barierei de 25%. Fără Burduja, plecat la cules de micşunele! Peneliste, desigur.

Hazul vine din altă parte. Din "înţelegerea oficială", consemnată-parafată în coaliţia care, la Bucureşti, nu mai este coaliţie: în campanie, Firea şi Burduja nu se vor ataca unul pe celălalt, ci vor pedala pe proiecte şi oferte. Fiecare, cu a lui! Mă rog, ale ei şi ale lui! Prilej cu care Burduja va trage vîrtos la fund piatra de moară legată de gîtul lui Firea, în timp ce Nicuşor şi Piedone vor vîsli viguros, dar relaxat, spre linia de sosire. În ce ordine vor trece? Ei, acum şi dumneavoastră! Nu le ştiu nici eu chiar pe toate!

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa BURSA “Piaţa financiar-bancară”
APA NOVA
e-infra.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6028
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0722
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8507
Gram de aur (XAU)Gram de aur345.1286

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
mastercommunications.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
thediplomat.ro
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb