Sectorul construcţiilor a accelerat, în luna septembrie

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 17 noiembrie 2020

România are cea mai bună dinamică a construcţiilor din rândul ţărilor UE, în primele 9 luni din an

Statisticile publicate ieri de INS privind evoluţia sectorului construcţiilor în septembrie indică o nouă accelerare a activităţii din acest sector după revenirea pe creştere lunară din iulie şi accelerarea din august. Datele arată consolidarea climatului pozitiv din acest sector, evoluţie puternic influenţată de mixul relaxat de politici economice implementat în ţara noastră, consideră Andrei Rădulescu, directorul de analiză macro de la Banca Transilvania. După nouă luni, România are cea mai bună dinamică a construcţiilor din rândul ţărilor UE.

Astfel, sectorul construcţiilor a crescut pentru a treia lună la rând în septembrie, cu un ritm lunar în accelerare la 1,6%, evoluţia determinată de majorarea componentelor construcţii noi şi reparaţii capitale cu dinamici lunare de 0,7%, respectiv 1,8%. Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut însă cu 4,5% lună/lună în septembrie.

"În dinamică an/an, construcţiile au accelerat de la 13% în august la 18,7% în septembrie, cea mai bună evoluţie din luna martie. Se evidenţiază accelerarea construcţiilor noi (la 11,7% an/an) şi reparaţiilor capitale (la 83,4% an/an). Pe de altă parte, lucrările de reparaţii curente au decelerat de la 28,4% an/an în august la 16,7% an/an în septembrie", arată economistul.

Analiza pe obiecte de construcţii evidenţiază accelerarea ritmului anual pentru toate componentele în luna septembrie: construcţiile inginereşti, cele de clădiri rezidenţiale şi cele de clădiri nerezidenţiale au crescut cu 8,5% an/an, 24,6% an/an, respectiv 35,1% an/an în septembrie.

Prin urmare, în primele nouă luni din 2020 construcţiile au consemnat un avans de 17,6% an/an, evoluţie susţinută de mix-ul relaxat fără precedent de politici economice în implementare: inclusiv nivelul redus al costurilor reale de finanţare, continuarea programului de susţinere a pieţei imobiliare şi majorarea investiţiilor publice.

Rădulescu subliniază de altfel faptul că România a înregistrat cea mai bună dinamică a construcţiilor din rândul ţărilor membre ale Uniunii Europene în perioada ianuarie-septembrie 2020. Evoluţia vine şi ca urmare a faptului că şantierele de la noi nu au fost închise în perioada stării de urgenţă, spre deosebire de alte ţări europene.

Construcţiile noi, reparaţiile curente şi reparaţiile capitale s-au majorat cu ritmuri anuale de 6,4%, 39,8%, respectiv 56,5%. Din perspectiva analizei pe obiecte de construcţii, componentele nerezidenţiale, rezidenţiale şi construcţii inginereşti s-au majorat cu dinamici anuale de 14,2%, 18,4%, respectiv 19,5% în primele nouă luni din 2020.

Estimările econometrice elaborate de BT indică continuarea tendinţei ascendente pentru construcţii spre cel mai ridicat nivel din semestrul întâi 2007. Aşteptările sunt ca sectorul construcţiilor să crească cu ritmuri ridicate, peste dinamica PIB, în acest deceniu, perspectivă susţinută de persistenţa costurilor reale de finanţare la un nivel redus, programele lansate de Uniunea Europeană (Next Generation şi cadrul financiar multianual 2021-2027) şi potenţialul de dezvoltare din România, inclusiv în materie de infrastructură critică.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Este o reflatie de moment propagata de strangerea valvei economice pe timp de pandemie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Sănătate şi FARMA - Sistemul sanitar, sub valul al IV-lea”
Dtlawyers
BTPay
Apanova

Curs valutar BNR

18 Oct. 2021
Euro (EUR)Euro4.9481
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2724
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.6125
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8686
Gram de aur (XAU)Gram de aur241.9692

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

eximbank.ro
certificateorigine.ro
gerocossen.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
invietraditia.ro
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro