Şi cu becul stins şi cu factură mare!

Dumitru Chisăliţă
Materii Prime / 15 septembrie

Şi cu becul stins şi cu factură mare!

Mulţi dintre românii trebuie să se aştepte în perioada următoare, la facturi mai mari decât se aşteptau:

1.După ce au fost îndrumaţi să facă economie la energie electrică, pentru că astfel vor beneficia de preţ plafonat, oamenii constată că chiar dacă au redus factura lunară din august 2022 sub 255 lei/kWh, în loc să aibă pe factură preţul promis plafonat de 0,8 lei/kWh constată că au preţul de 1,8 lei/kWh. Adică pentru un apartament cu 3 camere care a consumat 250 kWh în luna august 2022, proprietarul în loc sa achite 200 lei, va achita 450 lei (2,25 ori mai mare). De ce? Pentru că Legea prevede că se aplică preţul plafonat, doar dacă consumul mediu anual din anul 2021 este sub 255 / 300 kWh. Oamenii trebuie să ştie că dacă nu ai făcut economie la energie în 2021, degeaba faci economie la energie anul acesta, că nu primeşti în luna curentă preţul plafonat promis, pe factură va fi preţul pieţii (cel puţin dublu faţă de preţul plafonat).

2.După ce au fost asiguraţi că nu va creşte preţul la gaze, cca. 40% din consumatorii casnici de gaze vor achita în iarna 2022/2023, preţuri plafonate, care vor fi până la dublu faţă de preţul mediu plătit pentru gaze în iarna 2021/2022. Astfel, în iarnă o casă din această categorie, care consuma 6.000 kWh/luna, anul trecut proprietarul achita pentru gaze 1.020 lei/lună, anul acesta urmează să achite până la 1.860 lei/lună.

Totuşi trebuie să admitem că situaţia de faţă a apărut urmare a modului defectuos în care s-a pregătit liberalizarea pieţei de energie. Asociaţia Energia Inteligentă a fost singura entitate care în decembrie 2020, în mod oficial a cerut suspendarea temporară, a liberalizării pieţei de energie, care se pregătea a fi realizată la 1 ianuarie 2021, printr-o scrisoare deschisă adresată Primului Ministru, Preşedintelui Senatului şi Preşedintelui României (nu pentru că liberalizarea nu este, teoretic bună, ci pentru că românii nu a fost pregătiţi pentru liberalizarea pieţei de energie).

În perioada 2020 - 2022 membrii AEI au prezentat 1006 de opinii scrise despre modul dezastruos în care se fac politicile publice în domeniul energiei GDRP, OUG 118/2021, Legea 259/2021OUG 27/2022, OUG 119/2022 etc., au avertizat asupra creşeterilor de preţ care urmează, au prezentat neconformităţile din neumăratele acte legislative prezentate de autorităţi, au prezentat planuri de măsuri pentru prevenirea unor situaţii de criză....fără nici un rezultat.

Lucrurile au involuat şi ne îndreptăm vertiginos către iarna 2022/2023.

Asigurarea cu energie şi gaze ieftine, o loterie!

La fel ca şi viaţa românilor!

Însă dincolo de gravitatea extremă determinată de cantităţile limită de energie pentru iarna următoare, dincolo de preţurile mari care trebuie să le achite românii, un blocaj în piaţă ar fi dezastruos.

Alături de semnalele AEI, mai multe scrisori adresate autorităţilor române şi europene de către asociaţii româneşti şi europene ale jucătorilor din energie, prezintă iminenţa unui blocaj pe piaţa de gaze din România.

La acestea se vor adăuga în curând, furia consumatorilor care îşi vor vedea facturile mari la utilităţi, şi la fel ca în decembrie 2021, nu vor înţelege nimic, una li s-a promis şi altceva au ei de plătit, dar pe care nu o să-i mai poată minţii nimeni, că este vina Rusiei, a UE sau a furnizorilor.

Iarna complicată care se anunţa, devine şi foarte delicată deoarece aduce o coborâre imensă a nivelului de încredere în autorităţi, urmare a repetatelor promisiuni neonorate în domeniul energiei.

Pentru a putea să controlezi mai departe România, ai nevoie să controlezi energia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9250
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0120
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7274
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.4903

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro