SIBEX Aprecierea Dow Jones, stimulativă pentru lichiditatea derivatelor

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 4 iunie 2015

Pe piaţa Sibex, şedinţa de la mijlocul săptămânii s-a anunţat, încă din prima sa jumătate, drept una mai spornică decât multe din predecesoarele sale, volumul înregistrat după şapte ore şi jumătate de la deschidere cifrându-se la 105 contracte, cu o valoare de 1,35 milioane lei, cel mai bun rezultat din ultimele 11 şedinţe. "Sesiunea de miercuri a trecut în categoria deja «selectă», a zilelor cu peste 100 de contracte, o adevărată raritate în ultimele luni", a declarat, uşor ironic, un analist financiar.

Volumul consemnat era împărţit între patru simboluri, cel mai căutat după jumătate de zi fiind derivatul pe indicele Dow Jones pe scadenţa iunie, pentru care se contabilizau 44 de contracte. Simbolul DEDJIA 15F a început ziua la un preţ de referinţă de 18.029 de puncte şi, până la ora 17.15, înregistrase o creştere de 139 de puncte, la 18.168 de puncte. Comparativ cu închiderea de marţi, cotaţia Dow Jones acumula 250 de puncte. Direcţia "verde" de la Sibiu a cotaţiei futures a celui mai cunoscut indice de pe glob reflecta evoluţia de la deschiderea de pe piaţa de la New York, unde se înregistrau, de asemenea, creşteri ale indicilor reprezentativi, după ce un raport a indicat o creştere a numărului locurilor de muncă din sectorul privat în luna mai, dar şi după ce Banca Centrală Europeană a menţinut dobânda de referinţă neschimbată, la minimul istoric. Pentru scadenţa din toamnă (n.r. - septembrie) se înregistrau doar 2 contracte, iar DEDJIA 15I pierdea 105 puncte faţă de "start of day price(1)", fiind estimat la 18.015 puncte. Faţă de închiderea de marţi, cotaţia futures a creştea însă timid, cu 6 puncte.

Foarte aproape de lider se poziţiona şi perechea euro/dolar, cu scadenţa iunie, pentru care se înregistrau 32 de contracte. Preţul futures al unui euro era estimat la 1,1131 dolari, cu 0,36% în scădere în raport cu cotaţia de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare, calculată de grecii de la ATHEXClear la 1,1171 USD. În raport cu închiderea de marţi, evoluţia era însă una nehotărâtă, cu variaţie zero, conform datelor de la ora 17.15.

De pe segmentul mărfuri se tranzacţiona contractul futures pe preţul petrolului de tip Light Sweet Crude pe scadenţa iulie, identificat prin simbolul OILSC 15G, numărul contractelor fiind 27. Acesta a început şedinţa la un preţ de referinţă de 61,32 dolari şi pe parcurs a pierdut 0,28 USD, valorând, după aproape opt ore de la start, 61,04 dolari. În raport cu valoarea de la finalul şedinţei de marţi barilul se aprecia însă cu 0,22 dolari.

(1)preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.15.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. de pe patul de spital. PULS, 57, temperatura, 36.8, tensiunea, 98 cu 57, stare generala....MORT

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb