SIBEXVolumul derivatelor - în scădere pentru a doua săptămână la rând

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 30 mai 2016

Lichiditatea derivatelor a scăzut din nou săptămâna trecută pe piaţa Sibex, datele cumulate pentru cele cinci şedinţe indicând puţin peste 200 contracte (n.r. - 209 contracte), cu 7% sub nivelul săptămânii anterioare. Intervalul 23-27 mai a fost, astfel, cel mai slab din luna în curs. Şedinţa de vineri 27.05 este cea care "a pus capac" evoluţiei neconcludente, cu un volum de numai 9 contracte, cel mai slab rezultat din ultimele două luni şi jumătate (din 7.03.2016). Diminuarea numărului de contracte a venit pe fondul reducerii implicării în plasamentele pe contractul futures care are ca activ suport aurul dar şi în cele care au ca activ suport indicele Dow Jones. Nici derivatele valutare nu s-au simţit mai confortabil vineri, ele fiind aproape ignorate de puţinii participanţi la piaţă.

La închiderea sesiunii de vineri au fost înregistrate 4 contracte GOLD 16F, iar metalul nobil a fost cotat la 1217,2 dolari/uncie, depreciindu-se pentru scadenţa iunie cu 11,7 dolari în raport cu "start of day price". În balanţă cu închiderea de joi 26.05, preţul futures al aurului a pierdut 3,5 dolari.

Pentru derivatul pe indicele Dow Jones, şedinţa de vineri a adus 4 contracte, dintre care 3 pe scadenţa septembrie şi doar unul pe scadenţa iunie. Pentru septembrie, simbolul DEDJIA 16I a pierdut 177 de puncte raportat la "start of day price" şi a închis la 17.763 de puncte. DEDJIA 15F (scadenţa iunie) s-a depreciat cu 44 de puncte faţă de cotaţia de referinţă de la deschidere fiind cotat la 17.806 puncte.

Perechea liră sterlină/dolar a atras doar un contract pe scadenţa iunie iar moneda britanică a fost cotată la 1,4650 dolari, cu o variaţie negativă de 0,15% în raport cu "start of day price"[1].

Pe piaţa spot, activitatea din săptămâna în discuţie a fost una nulă, participanţii ignorând toate companiile listate.

[1] preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro